MUP: Koalicija "Za budućnost Crne Gore" da dostavi spisak lica koja su nezakonito upisana u birački spisak

Oni obavještavaju da je ovo ministarstvo, po službenoj dužnosti, izvršilo provjere za 13 lica objavljenih u saopštenju koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i nije utvrdilo kršenje zakona Crne Gore niti u jednom od navedenih slučajeva

4167 pregleda 4 komentar(a)
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Foto: Savo Prelević
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je koaliciju "Za budućnost Crne Gore" da zvanično dostavi spisak svih lica za koja tvrde da su nezakonito upisana u birački spisak Crne Gore, kako bi, kroz rad Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, izvršili provjere ovih navoda.

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" juče su saopštili da su došli do spiska velikog broja ljudi koji su upisani u biračkim spiskovima u regionu, a glasaju u Crnoj Gori.

"Budući da je saopšteno da je 4.000 građana počinilo krivično djelo, od izuzetne je važnosti da predstavnici koalicije "Za budućnost Crne Gore" dostave informacije o kom se konkretnom krivičnom djelu radi", navodi se u saopštenju MUP-a.

Oni obavještavaju da je ovo ministarstvo, po službenoj dužnosti, izvršilo provjere za 13 lica objavljenih u saopštenju koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i nije utvrdilo kršenje zakona Crne Gore niti u jednom od navedenih slučajeva.

"U skladu sa propisima o zaštiti podataka o ličnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova neće saopštavati identitet ovih lica, ali radi objektivnog i istinitog informisanja javnosti konstatujemo da je, izvršenim provjerama, utvrđeno da se od 13 lica jedno lice ne nalazi u evidencijama ovog organa, a da je preostalih 12 lica zakonito upisano u birački spisak, da su zakonito stekli crnogorsko državljanstvo i da imaju dugogodišnje prebivalište u Crnoj Gori, a što su uslovi za ostvarivanje biračkog prava u Crnoj Gori", pojasnili su iz Ministarstva.

Oni napominju da je Zakonom o crnogorskom državljanstvu, između ostalog, propisano da se crnogorski državljanin koji ima državljanstvo druge države, smatra crnogorskim državljaninom u postupku pred organima Crne Gore.

"Iako je svega šest dana preostalo do zaključenja biračkog spiska, Ministarstvo unutrašnjih poslova će izvršiti provjere svih lica, ukoliko bude dostavljen spisak istih, i informisati javnost o rezultatima izvršenih provjera", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: