Pao dogovor na Cetinju: Pogledajte kako su DPS i SD podijelili funkcije

Prema saznanjima "Vijesti", mjesto direktora "Vodovoda" umjesto Miloša Ražnatovića (DPS) preuzeće Petar Martinović.Martinović je javnosti poznat po tužbi za plagijat protiv člana Glavnog odbora DPS-a Milana Babovića. Privredni sud Crne Gore potvrdio je da je Babović prepisao magistarski rad od Petra Martinović
252 pregleda 49 komentar(a)
Cetinje parlament, Foto: Cetinjski list
Cetinje parlament, Foto: Cetinjski list
Ažurirano: 27.01.2018. 18:43h

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD) potpisale su večeras koalicioni sporazum na Cetinju.

Potpis je stavljen dva mjeseca poslije izbora, na kojima je DPS izgubio apsolutnu vlast i morao tražiti partnera.

Danas će biti održana sjednica Skupštine Prijestonice, na kojoj bi za njenu predsjednicu trebalo da bude izabrana odbornica DPS-a Maja Ćetković.

Ona će na tom mjestu naslijediti predsjednika cetinjskog DPS-a Jovana Martinovića.

DPS će zadržati i mjesto gradonačelnika, na kojem bi se mogao naći izvršni direktor "Montenegro bonusa" Aleksandar Kašćelan.

Manjem koalicionom partneru pripašće sedam mjesta, među kojima su zamjenika gradonačelnika, direktora "Vodovoda" i direktora Biblioteke "Njegoš" i čelna mjesta u Sekretarijatu za finansije i Sekretarijatu za kulturu, sport i mlade i Direkciji za imovinu i Direkciji za investicije i razvoj.

Prema saznanjima "Vijesti", mjesto direktora "Vodovoda" umjesto Miloša Ražnatovića (DPS) preuzeće Petar Martinović.

Martinović je javnosti poznat po tužbi za plagijat protiv člana Glavnog odbora DPS-a Milana Babovića.

Privredni sud Crne Gore potvrdio je da je Babović prepisao magistarski rad od Petra Martinovića.

Martinović je tužio Babovića da je u svom radu "Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori” prepisao više od pola njegovog rada "Turistički proizvod Crne Gore i strateški pravci njegovog razvoja", koji je branio prije devet godina u Ljubljani.

Mada nije dio zvaničnog dogovora, SD bi trebalo da preuzme i direktorsku poziciju u Bolnici Danilo I.

To mjesto bi trebalo da preuzme odbornik SD-a, dr Ivan Ivanović.

U dijelu predloga sporazuma u koji su "Vijesti" imale uvid, a koji se odnosi na raspodjelu kadrova, navodi se da su “koalicioni partneri saglasni da se pozicije gradonačelnika i predsjednika Skupštine dogovaraju konsenzusom, kao i da kontinuirano kadrovsko osvježavanje mora biti osnova kadrovske politike”.

Predlogom sporazuma, između ostaloga, predviđena je i provjera višemilionskih dugova Prijestonice i da Državna revizorska institucija trebalo da radi reviziju njenog poslovanja.

Cetinjski odbori DPS-a i SD-a su prije Nove godine dali saglasnost na pregovaračku platformu koja je osnova za vlast u prijestonici, ali je potpisivanje sporazuma kasnilo zbog spora vezano za pojedina mjesta.

"Cetinjski list" javio je večeras da je član Izvoršnog odbora DPS-a Milova Janković podnio ostavku na to i mjesto u opštinskom odboru smatrajući da je nepihvatljiva platforma SD-a.

Međutim iz Opštinskog odbora DPS-a ova informacija je demantovana.

Janković je bivši gradonačelnik Cetinja.

Bonus video: