Divanović obećao zaostale plate

Gradonačelnik Budve istakao da će u ponedjeljak saopštiti kada će isplatiti dug zaposlenima...

18847 pregleda 794 reakcija 57 komentar(a)
Divanović, Foto: Opština Budva
Divanović, Foto: Opština Budva

Opština Budva isplatiće sve zaostale zarade i naknade administraciji, zaposlenima u javnim ustanovama kulture, sportskim kolektivima, radnicima RTV Budva i odbornicima.

To za “Vijesti” tvrdi Nikola Divanović, koga je odbornička većina imenovala za gradonačelnika, istakavši da se neće dugovati ni cent.

Pojasnio je da će biti izmirene dvije, odnosno tri zarade, svim budžetskim potrošačima i najavio da će u ponedjeljak saopštiti kada će se to desiti.

Time je ispunjava obećanje premijera Duška Markovića, koji je nedavno prilikom posjete Opštini Budva kazao da će zaposlenima biti isplaćene zarade iz tekuće budžetske rezerve...

Opština se od 27. maja nalazi u blokadi, kada je Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja novcem sa svih računa.

Blokada je uslijedila samo dva dana uoči održavanja sjednice lokalnog parlamenta koju je incirala nova odbornička većina predvođena DPS-om, a u kojoj su SD, Crnogorska i odbornik Stevan Džaković, na kojoj su razmatrane smjene čelnika Opštine i Skupštine - Marka Carevića i Krsta Radovića.

Vlada na čijem je čelu Marković, tražila je od Opštine Budva da joj vrati 29,3 miliona eura, koliko je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćeno njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije, a koju je država dala lokalnoj upravi na ime kredita koji je inostrana firma uzela za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U procesu protiv kriminalne grupe bivšeg drugog čovjeka DPS-a Svetozara Marovića, taj posao je označen kao koruptivan, a konačna cijena radova je “napumpavana”. To je u istrazi priznao i bivši direktor ove firme koji je nakon toga otišao u Njemačku...

Carevićeva, kao i administracija njegovog prethodnika Dragana Krapovića, insistirala je da se utvrdi realno stanje, odnosno koliko su zaista novca potrošili Njemci, što je i učinila konsultantska kuća “DR Duhovnik“, koja je izračunala da je uloženo ukupno 32 miliona eura, od kojih je oduzeto tri miliona eura korupcije, odnosno novca koji je otišao na vraćanje privatnih dugova Marovića.

Taj, ali i nalaz mješovite komisije koja je došla do sličnog izvještaja, nije prihvatila njemačka kompanija, pa je inostrana firma krajem januara spakovala kofere i napustila postrojenje, nakon što je na prvi poziv naplatila državnu garanciju.

Iako je Ministarstvo finansija prilikom aktiviranja garancija najavilo da će procesuirati sve odgovorne zbog tog posla, to do danas nije učinjeno, pa su za milionski štetan ugovor odgovorali i priznali krivicu Marović i bivši gradonačelnik Lazar Rađenović, ali ne i odgovorni u Vladi koji su aminovali ugovor zaključen 2009.

Štetan ugovor sada plaćaju radnici, a Vlada i dalje insistira da joj se vrati gotovo 30 miliona eura.

Divanovićeva administracija punih dva i po mjeseca nije našla model kako da vrati novac, iako se najavljivalo kreditno zaduženje Opštine Budva.

Doskorašnja gradska uprava, predvođena DF-om i Demokratama, smatra da je blokada Opštine isključivo politički motivisana, jer je Privredni sud bio nenadležan da odlučuje, a pritom se puna dva mjeseca nije ni izjasnio na prigovor advokatskog tima Opštine - da je privremena mjera nezakonita.

Bonus video: