Predizborna turneja od 700 kilometara

Marković je u mjesecu održavanja izbora obišao brojne opštine, otvorio sve što se moglo otvoriti i razgovarao sa partijskim drugovima, ali odbacuje optužbe da vodi “funkcionersku kampanju”. Upotreba ili zloupotreba državnih resursa postala je vrlo problematična oblast u mnogim državama tokom izbora, navedeno u uputstvu OEBS-a

46441 pregleda 477 reakcija 179 komentar(a)
Marković u Kolašinu razgovarao sa “okupljenim građanima na gradskom trgu”, Foto: Vlada Crne Gore
Marković u Kolašinu razgovarao sa “okupljenim građanima na gradskom trgu”, Foto: Vlada Crne Gore

Iako je premijer Duško Marković odbacio optužbe dijela opozicije, analitičara i medija da on i Vlada vode “funkcionersku kampanju“ i zloupotrebljavaju državne resurse u partijske svrhe, neuobičajeno je aktivan ovog avgusta, u odnosu na prethodne mjesece i isti period prošle godine, pa je obišao osam opština i prešao oko 700 kilometara.

Premijer, na primjer, u avgustu prošle godine nije imao radnih posjeta, jer je bio na odmoru, kao i većina članova Vlade.

Ove godine su, međutim, izbori zakazani za 30. avgust, pa premijer radne posjete koristi i da obiđe opštinske odbore DPS-a, čiji je potpredsjednik i nosilac izborne liste, iako standardi OEBS-a predviđaju da države obezbijede “jasno razdvajanje između države i partija”.

U opštinama koje je posjetio otvorio je sve što se moglo otvoriti - manje značajne puteve, rekonstruisane djelove trgova, prolaze i obilazio radove gdje god su početi, i hotele koji su zatvoreni čim je premijer otišao.

“Upotreba ili ‘zloupotreba’ državnih resursa postala je vrlo problematična oblast u mnogim državama tokom izbora i suprotna je principu jednakog tretmana kandidata i političkih stranaka. Iako postoji prirodna i neizbježna prednost onih na položaju, zakonodavstvo mora obratiti pažnju da ne podržava ili podstiče takve prednosti”, navodi se u uputstvima OEBS-a.

Prema Zakonu o izboru poslanika i odbornika, za predstavljanje izbornih lista ne može se koristiti imovina (novac, tehnička sredstva, prostor, oprema i sl.) državnih organa, javnih preduzeća, javnih ustanova i fondova, jedinica lokalne samouprave, niti kompanija u kojima država ima vlasnički udio.

“Javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici i namještenici ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji, niti mogu javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti”, piše u Zakonu.

Opozicija i dio NVO upozoravaju da je aktuelna situacija u Crnoj Gori idealna za promovisanje navodnih rezultata vlasti jer zbog pandemije koronavirusa opozicione partije ne mogu da obavljaju veći dio terenskih aktivnosti.

Zato, kako kažu, državni i opštinski funkcioneri skoro svaki dan otvaraju nove objekte, počinju i obećavaju buduće, zloupotrebljavajući institucionalnu prednost.

“Smatram to još jednim neargumentovanim prigovorom, jer bi po toj logici premijer i Vlada trebalo da zaključaju svoje kancelarije i obustave svaku aktivnost u predizbornom periodu. Život, međutim, ne stoji i ne čeka i bilo bi krajnje neodgovorno prema građanima i njihovim potrebama da se rješavanje svakodnevnih problema obustavi dok izbori prođu“, rekao je Marković.

Međutim, prema podacima sa sajta Vlade, Marković u avgustu prošle godine nije imao radnih posjeta, a u julu 2019. je imao šest, uključujući i samit država Zapadnog Balkana u Poznanju i Biznis forum u Bijelom Polju.

U Lastvi Grbaljskoj posjetio trafo-stanicu: Marković i uprava CGES-a
U Lastvi Grbaljskoj posjetio trafo-stanicu: Marković i uprava CGES-a foto: Vlada Crne Gore

Zato je do polovine avgusta ove godine već obišao Žabljak (125 km od Podgorice), Bijelo Polje (120 km), Plav i Murino (138 km), a istog dana i Andrijevicu (25 km od Plava), zatim Ulcinj (79 km od Podgorice), Budvu (63 km), Tivat i Lastvu Grbaljsku (87 km) i Kolašin (71 km).

Sa Žabljaka krenula obećanja za naredni mandat

Marković je Žabljak posjetio 4. avgusta, uoči predaje izborne liste DPS-a, gdje je počeo da daje obećanja “za naredni mandat“.

Na Žabljaku je obišao gradilište javne garaže i ulicu u njenom produžetku koja se renovira, posjetio lokaciju skijališta, najavio ulaganja u ski-centar - rekonstrukciju postojeće i postavljanje nove žičare....

“Možemo konstatovati da smo napravili veliku stvar, da smo ispunili ono što smo obećali, a da ćemo u naredne četiri godine realizovati sve ono što nam je ostalo da Žabljak učinimo jednom od najmodernijih planinskih varoši ne samo na sjeveru nego i u cijelom regionu“, rekao je Marković.

Marković na Žabljaku obišao i buduće garaže
Marković na Žabljaku obišao i buduće garažefoto: Vlada Crne Gore

U Bijelom Polju je 5. avgusta otvorio novi put od Bistrice do Podvrha i obišao radove na mostu preko Bistrice i na Osnovnoj školi i školi za muzičko obrazovanje “Dušan Korać“. Tom prilikom je, kako je saopšteno iz Vlade, “izrazio zadovoljstvo urađenim u ovom mandatu Vlade rekavši da je cilj da u naredne četiri godine budu završeni strateški i svi ostali projekti koji su započeti“.

U Plavu je premijer 6. avgusta otvorio obnovljeni gradski trg, obišao više gradilišta infrastrukturnih objekata i najavio za naredni mandat početak gradnje puta od Plava ka Dečanima na Kosovu. Istog dana je obišao mjesni centar u Murinu i najavio nastavak ulaganja, kao i Andrijevicu, gdje je razgovarao sa lokalnim rukovodstvom.

Marković je 10. avgusta u radnoj posjeti Ulcinju razgovarao sa lokalnim rukovodstvom, ali i sa mladima i predstavnicima mjesnih odbora DPS-a. Tu je otvorio renovirani hotel za odmor i rekreaciju crnogorskih penzionera koji je zatvoren čim je premijer otišao.

Marković u Plavu otvario dio rekonstruisanog trga
Marković u Plavu otvario dio rekonstruisanog trgafoto: Vlada Crne Gore

U Budvi je 11. avgusta razgovarao sa lokalnim rukovodstvom, a zatim sa mladima i članovima Opštinskog odbora DPS-a.

Marković je 12. avgusta posjetio Tivat i trafo-stanicu Lastva Grbaljska koja, kako je ocijenio, “predstavlja novo srce elektroenergetskog sistema Crne Gore”.

“Osim ključnog značaja za projekat podmorskog energetskog kabla prema Italiji, ova trafo-stanica garantuje kvalitetno napajanje energijom svih postojećih i planiranih turističkih centara na našem primorju”, rekao je Marković.

U Tivtu je otvorio Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, zatim posjetio Opštinski odbor DPS-a.

Markovićeva posjeta Tivtu u fotografijama
Markovićeva posjeta Tivtu u fotografijamafoto: Opština Tivat

Marković je u petak, 14. avgusta, bio u Kolašinu, gdje je razgovorao sa lokalnim rukovodstvom, građanima okupljenim na gradskom trgu, posjetio gradilište turističkog kompleksa Breza, čiji je rok završetka 2022. godina, i skijališta Kolašin 1450 i 1600.

Ocijenio je da je Kolašin Tivat sjevera i da se tu gradi kada je cijela svjetska ekonomija na koljenima.

Nakon toga je učestvovao na tribini DPS-a.

Mirni jul

Marković je u julu bio samo u tri radne posjete, uključujući posjetu Briselu 13. jula, gdje se, nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima, sastao i sa predstavnicima crnogorskih udruženja koja djeluju u Luksemburgu i Belgiji, gdje, prema navodima iz opozicije, DPS ima veliki broj glasača, posebno u Luksemburgu.

“Naša dijaspora jednako je zaslužna za obnovu crnogorske nezavisnosti, a i danas je ona poseban patriotski i svaki drugi potencijal naše zemlje kojim se ponosimo. Vi snažno doprinosite opstanku i razvoju Crne Gore”, poručio je Marković.

U Kotoru je 16. jula Marković obišao rekonstruisani Dom zdravlja, otvorio podzemni prolaz ispod magistralnog puta Kotor - Herceg Novi, obišao zgradu Starog zatvora koja se rekonstruiše i otvorio i rekonstruisani hotel Blue Kotor Bay koji je nastao na mjestu nekadašnjeg Hotela Vrmac.

U Mojkovcu je 29. jula svečano obilježio početak radova na baznoj stanici budućeg Ski-centra Žarski.

“Opština Mojkovac će u naredne dvije godine biti jedno od najljepših mjesta za život”, obećao je Marković.

Na teritoriji Podgorice, Marković je obišao radove na bulevaru Podgorica-Nikšić-Danilovgrad i postavio kamen-temeljac za pješački most.

Na Dan nezavisnosti obećao redovne penzije, plate i socijalu

Marković je u junu posjetio Bijelo Polje, gdje je obišao lokalitet Đalovića pećine, i obećao da će budući turistički kompleks “učiniti ovaj dio Crne Gore poznatim širom svijeta i stvoriti nove prilike za zapošljavanje i razvoj”.

U junu je na Cetinju položio kamen-temeljac za izgradnju stambene zgrade za potrebe zaposlenih u kulturi.

U maju je, za Dan nezavisnosti, Marković bio u Nikšiću i obišao puteve ka Vilusima i Župi nikšićkoj.

“Želim da pošaljem građanima poruku da iako smo zatečeni ovom krizom koja je zaključala cijelu svjetsku ekonomiju da se u Crnoj Gori nećemo predati, da će svi penzioneri, svi zaposleni, svi korisnici socijalnih primanja redovno primati svoje naknade, penzije i zarade - u obrazovanju, u zdravstvu, u Vojsci, policiji, a istovremeno ćemo nastojati da sačuvamo svako radno mjesto i u ovom periodu našim programima podrške i subvencijama”.

U martu i aprilu nije bilo putovanja zbog pandemije koronavirusa.

Radne posjete Markovića u julu i avgustu 2019. i tokom 2020.

2019.

1. jul - Rožaje, obišao budući ski centar Štedim Hajla

3. do 5. jula - Samit Zapadnog Balkana u Poznanju

12. jul - obišao novoizgrađeni put Lovćen – Krstac

15. jul - otvorio novi put Ulcinj – granica sa Albanijom

22. jul – Šavnik, otvorio u Gornjoj Bukovici novi pogon fabrike vode „Diva“

27. jul - Bjelopoljski biznis forum

avgust - bez službenih putovanja, odmor

2020.

U martu i aprilu nije bilo putovanja zbog korone

21. maj - Nikšić, obišao put ka Vilusima i Župi nikšićkoj

14. jun - Bijelo Polje, Đalovića pećina

17. jun - Cetinje, položio kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade na Cetinju za potrebe zaposlenih u kulturi

6. jul - obišao radove na bulevaru PG-NK-DG, kod Podgorice

13. jul - posjeta Brisel, iskoristio i za susret sa predstavnicima crnogorskih udruženja koja djeluju u Luksemburgu i Belgiji

15. jul - most u Podgorici, postavljanje kamena temeljca

16. jul - Kotor, obišao rekonstruisani Dom zdravlja, otvorio podzemni prolaz ispod magistralnog puta Kotor – Herceg Novi, obišao zgradu Starog zatvora koja se rekonstruiše i otvorio i rekonstruisani hotel Blue Kotor Bay koji je nastao na mjestu nekadašnjeg Hotela Vrmac

29. jul - Mojkovac, svečano obilježio početak radova na baznoj stanici budućeg Ski centra Žarski

4. avgust - Žabljak, obišao gradilište javne garaže i ulicu u njenom produžetku koja se renovira, posjetio lokaciju skijališta, najavio ulaganja u ski centar i to rekonstrukciju postojeće i postavljanje nove žičare

5. avgust - Bijelo Polje, otvorio novi put od Bistrice do Podvrha i obišao radove na mostu preko Bistrice i na Osnovnoj školi i školi za muzičko obrazovanje „Dušan Korać“

6. avgust - Plav otvorio obnovljeni gradski trg, obišao više gradilišta infrastrukturnih objekata i najavio za naredni mandat početak gradnje puta od Plava ka Dečanima na Kosovu

7. avgust - Murino obišao mjesni centar u Murinu i najavio nastavak ulaganja

7. avgust - Andrijevica, razgovarao sa lokalnim rukovodstvom

10. avgust - Ulcinj razgovarao sa lokalnim rukovodstvom kao i sa mladima i predstavnicima mjesnih odbora DPS-a i otvorio renovirani hotel za odmor penzionera koji je zatvoren čim je premijer otišao.

11. avgust - Budva razgovarao sa lokalnim rukovodstvom, a zatim sa mladima i članovima Opštinskog odbora DPS-a

12. avgust - Tivat i Lastva Grbaljska, posjetio trafostanicu Lastva Grbaljska, a u Tivtu otvorio Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, zatim posjetio Opštinski odbor DPS-a Tivat

14. avgust - Kolašin razgovorao sa lokalnim rukovodstvom, sa građanima okupljenim na centralnom Trgu i privrednicima, a zatim učestvovao na tribini DPS-a.

Bonus video: