Ibrahimović: Očekujemo duplo više mandata

BS je svoju principijelnost i posvećenost interesima građana i države pokazala 2016. kada je odbila ponudu opozicije koja je nudila mjesto premijera, poručio nosilac liste Ervin Ibrahimović

35332 pregleda 1031 reakcija 144 komentar(a)
BS će imati veoma kvalitetan poslanički klub: Ibrahimović, Foto: Boris Pejović
BS će imati veoma kvalitetan poslanički klub: Ibrahimović, Foto: Boris Pejović

Bošnjačka stranka na predstojeće izbore izlazi samostalno, s realnim očekivanjima da će duplirati broj mandata u zakonodavnoj vlasti, rekao je nosilac liste te partije Ervin Ibrahimović.

On je u intervjuu “Vijestima” kazao da BS u ovom trenutku ne razmišlja i ne kalkuliše rezultatom i mogućim opcijama, da su im prioritet članovi, simpatizeri i potencijalni glasači.

“BS je svoju principijelnost i posvećenost interesima građana i države pokazala 2016. godine kada je odbila ‘izdašnu’ ponudu opozicije koja je nudila BS mjesto premijera”, kaže Ibrahimović.

On je rekao da očekuje da će opozicija ovog puta doživjeti snažan poraz na izborima i da vjeruje da će to biti “konačan poraz retrogradne politike i odlazak s političke scene prvaka poražene politike”.

Šta poručujete motom Vaše kampanje - “Ispravno“, da partija vodi politiku u dobrom pravcu? Po sebe ili građane?

Bošnjačka stranka se na predstojećim parlamentarnim izborima obraća građanima sloganom “Ispravno”. U dosadašnjem radu to nam je bio vodeći motiv. Ispravno je kada se borite za multietničku, multivjersku, nezavisnu, evroatlansku Crnu Goru. Ispravno je kada se zalažete za društvo socijalne pravde i jednakih šansi, društvo u kojem pojedinačni interesi ne smiju biti iznad društvenih.

Ako ste posvećeni ravnomjernom razvoju, jačanju veze naše domovine i dijaspore, znate da ste na ispravnom putu. Možete biti sigurni da radite ispravno samo ako štitite interese mladih, žena, radnika, starije populacije, lica s posebnim potrebama i onih koji su u stanju socijalne potrebe. Sve navedeno, kao i mnoge druge aktivnosti koje su direktno u vezi s unapređenjem kvaliteta života naših građana, za predstavnike BS će i u narednom periodu biti glavna pokretačka snaga jer smatramo da je to jedino ispravno.

Šta Vas je preporučilo za nosioca liste, a ne nekoga od potpredsjednika partije?

Nosilac naše liste je predsjednik BS i potpredsjednik Vlade Rafet Husović, kao nesumnjivi autoritet ne samo kod bošnjačkog naroda, već i većinske Crne Gore. Potpredsjednici BS takođe imaju veliko povjerenje kod građana, čije iskustvo i maksimalna podrška u kampanji daju veliki doprinos u predstavljanju izbornog programa i liste. Naravno, ako bismo sastavljali listu kao većina drugih stranaka, potpredsjednici bi zauzeli visoko mjesto na našoj listi. Oni koji prate rad naše partije znaju da je praksa da građanima ponudimo listu s kandidatima koji će biti poslanici.

Takođe, poznato je da smo iznjedrili veliki broj kadra i da nastavljamo da pored stručnih i profesionalnih referenci, prednost dajemo mladima i ženama. Naša lista je najbolja ponuda pripadnicama manje zastupljenog pola, da nastavimo afirmaciju učešća žena, ne samo u politici, već i u svim porama našeg društva. Možda i najvažnije od svega, a na radost svih koji žele dobro Crnoj Gori, BS će imati veoma kvalitetan poslanički klub, s odgovornim ljudima koji bezrezervno vole svoj kraj i svoju domovinu.

Vaša partija na narednim izborima očekuje bolji rezultat. Na čemu bazirate te procjene?

Bošnjačka stranka na predstojeće izbore izlazi samostalno, s realnim očekivanjima da ćemo duplirati broj mandata u zakonodavnoj vlasti. Naša očekivanja se baziraju isključivo na osnovu ostvarenih rezultata. U proteklom periodu rad BS je obilježila politika jasnog i ispravnog evroatlanskog kursa, promovisanja ideja i vrijednosti antifašizma, punoj afirmaciji nacionalno-vjerskog i kulturnog identiteta svih naroda u našoj domovini kao temeljnih vrijednosti naše države, realizovanju projekata koji su od suštinskog interesa ne samo za Bošnjake, već za sve naše građane i za cjelokupno društvo.

Povjerenje građana smo dobili zbog ispravne politike i jasne vizije društveno-ekonomskog napretka naše države. Naša legitimacija pred građanima za ove izbore su ostvareni rezultati, ponuđeni program i poslanički kandidati koji su prepoznatljivi, ne samo u sredinama u kojima Bošnjaci žive, već i u svim krajevima Crne Gore. Naša lista je otvoren poziv mladim, obrazovanim ljudima, da grade karijeru u svojoj državi i da zajedno gradimo demokratsko i prosperitetno društvo.

Vođeni činjenicom da je građanin najbolji čuvar države i pokretač razvoja društva, očekujemo veću podršku od građana i snažnije učešće u institucijama sistema. Jer, građani znaju da je stabilna BS garant političke i ekonomske stabilnosti naše države.

Imate li procjene istraživanja da bi opozicione političke snage mogle imati prevagu na izborima, da li biste u tom slučaju kao tas na vagi prevagnuli na stranu sadašnje opozicije i s kim ne dolazi u obzir saradnja u novoj vladi?

U ovom trenutku ne razmišljamo i ne kalkulišemo rezultatom i mogućim opcijama, prioritet su nam članovi, simpatizeri kao i potencijalni glasači. Fokusiramo se na građane koji su u svakom trenutku znali da daju da glas politici BS, glas građanskoj, evroatlanskoj, nezavisnoj državi, državi koja je primjer multietničkog i multivjerskog sklada.

BS je svoju principijelnost i posvećenost interesima građana i države pokazala 2016. godine kada je odbila “izdašnu” ponudu opozicije koja je nudila BS mjesto premijera.

Nije trebalo puno vremena da bi se pokazala ispravna odluka rukovodstva BS. Danas je Crna Gora ravnopravna članica NATO alijanse, lider u regionu u procesu evropskih integracija. Dok, s druge strane imamo poziv za povratak u ratne 90-te, preispitivanje državnog statusa naše države, pitanje članstva Crne Gore u NATO, podrivanja antifašističkih tekovina naše domovine, ratno-huškačka retorika, šovinističke poruke protiv manjinskih naroda i mnogo toga što građani ne žele.

Građani su 2006. godine jasno rekli u kakvoj Crnoj Gori žele da žive. Međutim, opozicija i pored konstantnog poraza na svim proteklim izborima ne želi da čuje glas naroda. Tako da će i ovog puta doživjeti snažan poraz na izborima. Vjerujem da će to biti konačni poraz retrogradne politike i odlazak s političke scene prvaka poražene politike. To će otvoriti prostor za nova lica u opozicionim partijama i novi kvalitet političke ponude. Politike koja će uvažiti glas naroda i prihvatiti realnost da je Crna Gora samostalna i međunarodno priznata država.

Ostvareni rezultati jedina privilegija kod građana

Da li BS kao i ostale članice vladajućeg saveza koriste privilegije vlasti da obezbijede bolju podršku koja je za neke jako vidljiva?

BS se od osnivanja zalaže za jačanje demokratskih procesa našeg društva, gdje će ostvareni rezultati biti najbolja preporuka i jedina privilegija kod građana.

To je i jedna od ključnih smjernica u radu naših kadrova koji pokrivaju odgovorne pozicije u izvršnoj vlasti. Tako da, ne možemo govoriti da će doći do promjene u njihovom radu i odnosu prema obavezama tokom izborne kampanje. Predstavnici BS su nastavili da svoje obaveze obavljaju profesionalno, odgovorno i sa značajnim rezultatima koji su vidljivi i osjetni za naše građane.

Naravno da smo svjesni da se uvijek može bolje i više, kao i da kvalitetan, profesionalan, transparentan i funkcionalan sistem upravljanja jedne države predstavlja generator ekonomskog razvoja države.

Mladi, znanje i jake institucije moraju biti pokretač razvoja svakog društva. Zato ćemo nastaviti s politikom kadriranja kvalitetnih i stručnih ljudi, s najboljim referencama, s posebnim akcentom na mlade i perspektivne ljude.

Bonus video: