SNP: Ispraviti eventualne greške u rješenjima za porez

Prema njenim riječima, promjene gradskih zona, bez obavještavanja stanovništva, obavljene su u naseljima koja nemaju trotoare, atmosfersku i fekalnu kanalizaciju i drugu komunalnu infrastrukturu, pa se postavlja pitanje na osnovu kojih kriterijuma su one urađene

3870 pregleda 2 komentar(a)
Radinović, Foto: Socijalistička narodna partija Crne Gore
Radinović, Foto: Socijalistička narodna partija Crne Gore

Odbor Socijalističke narodne partije (SNP) Glavnog grada pozvao je Upravu lokalnih javnih prihoda da ispravi eventualne greške u rješenjima za porez i obavijesti građane ukoliko je u njihovom naselju došlo do promjene gradske zone i drugih intervencija.

Potpredsjednica Odbora SNP-a Glavnog grada Podgorica, Marija Radinović, kazala je da se taj postupak mora odraditi odgovorno i transparentno i da građani moraju znati tačan iznos poreza koji plaćaju.

„Posebno u ovom izazovnom periodu pandemije koronavirusa, kada je veliki broj građana u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji, ne smije se dozvoliti da plaćaju i ono što ne treba i da se izlažu dodatnim finansijskim problemima“, navela je Radinović u saopštenju.

Ona je dodala da su ovih dana mještani pojedinih podgoričkih naselja bili iznenađeni kada su dobili rješenja za porez na nekretnine koja su uvećana i za 30 eura u odnosu na 2018. godinu.

„Osim visine poreza, u ovim rješenjima nalazi se i cijeli niz drugih nelogičnosti, kao što je manji broj članova domaćinstva, sporna starost stambenih objekata, promjena gradskih zona u kojima se nalaze i slično“, rekla je Radinović.

Prema njenim riječima, promjene gradskih zona, bez obavještavanja stanovništva, obavljene su u naseljima koja nemaju trotoare, atmosfersku i fekalnu kanalizaciju i drugu komunalnu infrastrukturu, pa se postavlja pitanje na osnovu kojih kriterijuma su one urađene.

„U nekim slučajevima desilo se da građani dobiju veći porez umjesto da isti zbog starosti kuće bude umanjen. Ovo nije prvi put da Uprava lokalnih javnih prihoda pravi ovakve i slične greške, koje su onda građani Podgorice prinuđeni da ispravljaju“, poručila je Radinović.

Ona je podsjetila da je prije nekoliko godina nastao opšti haos kada je ta institucija hiljadama Podgoričana poslala rješenja za porez, zbog čega su danima ispred njenog sjedišta bili nepregledni redovi onih koji su podnosili reklamacije.

„Između ostalog, tada nije bilo jasno ni za koju godinu građani treba da plate porez zato što je za neke od njih nastupila zastarjelost, što Uprava lokalnih javnih prihoda nije htjela da prizna“, zaključila je Radinović.

Bonus video: