Đukanović: Povampireni profašistički koncepti koji uzimaju sve više maha traže jasan odgovor

Prema njegovim riječima, Zogović je “stvaralački trajno i bez ostatka vezan za Crnu Goru”. Kako je kazao, “za razliku od pojedinih crnogorskih staralaca, koji su u vrijeme jugoslovenske države, izabrali da pripadaju drugoj kulturi, stav Zogovića o pripadnosti crnoj Gori I crnogorskoj kulturi nikad nije bio upitan”

26015 pregleda 955 reakcija 106 komentar(a)
Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Novoustanovljeni festival „Dani Radovana Zogovića”, čije je pokrovitelj Opština Kolašin, otvorio je večeras u tom gradu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Ta manifestacija, rekao je Đukanović, nadalje će značajno obilježavati crnogorsku kulturnu scenu. On je kazao da je Zogvorić jedan od crnogorskih i jugoslovneskih velikana XX vijeka. Crna Gora, tvrdi Đukanović, tek treba da se oduži Zogoviću.

“Bio je čovjek koji je predosjetio nadolazeću samosvijest sunarodnika, civilizacijsko pregnuće ove generacije, utemeljeno na slobodarskim i antifašističkim idejama, današnju nezavisnu evropsku Crnu Goru…Povampireni profašistički koncepti, koji u poslednje vrijeme uzimaju sve više maha, traže nedvosmislen i jasan odgovor. Podsticanje dijaloga i afirmacija ovakvih kulturnih događaja, podićiće i stepen saznanja o ličnostima kao što je bio Zogović, koje su odigrale ključnu ulogu u revolicionarnim ratnim previranjima 1941- 1945 godine i kreiranju prepozantljive fizionomije poslijeratnog svijeta..-“kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Zogović je “stvaralački trajno i bez ostatka vezan za Crnu Goru”. Kako je kazao, “za razliku od pojedinih crnogorskih staralaca, koji su u vrijeme jugoslovenske države, izabrali da pripadaju drugoj kulturi, stav Zogovića o pripadnosti crnoj Gori I crnogorskoj kulturi nikad nije bio upitan”.

“U tome, kao i u svemu drugome, on je bio rijetke postojanosti. Crna Gore nije bila samo u njegovoj poeziji, već i u njemu …Govori je “Mane Crne Gore ne volim, koliko ni svoje lične, ali Crnu Goru ne mogu prepisati nekome drugom, kao ni što svoju sudbinu ne mogu drugome pripisati”. Pjesnik prkosnih strofa doveo je do savršeno artikulisane riječi svoj i crnogorski san o slobodi. Crna Gora, koja je stasala u Njegošu, Zogovićem je zaokružila svoj nacionalni put. U Jugoslaviji je pisao o crnogorskoj naciji i o Njegošu kao najjačem književnom izrazu posebene nacionalne psihologija Crnogorca, definišući njegovo djelo kao izrazito nacionalno, duboko i svestrano crnogorsko…”- reko je , između ostalog, Đukanović, otvarajući festival.

Prema njegovim riječima “Zogović je crnogorski i jugoslovenski Majkovski, koji je među prvima pisao o lomovima crnogorske države, o internaciji Crne Gore, izgonu zemlje iz nje same”.

Na programu festival, sjutra će biti predstavljena „Izabrana djela Radovana Zogovića“ u izdanju Zavod za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) i CID-a. Nakon toga na programu su izlaganja o Zogoviću, sesija posvećena japanskoj književnosti, te razgovor o knjigama „Crnogorski srednji vijek“ i „Petrovići – vladari i ratnici“.

Tokom dva dana trajanja festivala biće predstavljena i Izdavačka kuća „Fokalizator“, a planirani su i razgovori s piscima Jovanom Bojović, Stefanom Boškovićem, Đorđem Šćepovićem, Balšom Brkovićem, Rebekom Čilović i Draganom Kršenković-Brković. U završnici festivala predviđen je omaž Zogoviću, u okviru kojeg će mladi recitatori govoriti njegovu poeziju.

Program zatvaranja biće posvećen dodjeli nagrada pobjednicima prvog konkursa za Nagradu „Radovan Zogović“ za mlade pjesnike koju su dobili Ana Janković (prvu), Tamara Senić (drugu) i Andrija Radović (treću).

Bonus video: