Krivokapić: CG prolazi kroz krizu legitimiteta obznanjenu javnim skandalima nečuvenim u jednoj evropskoj zemlji

On je objasnio da je lista koju predvodi "široka koalicija, kako konzervativnih i radničkih političkih partija, tako i nezavisnih kandidata, najveća i najuticajnija opoziciona grupacija na predstojećim izborima. Bez obzira na sve ideološke razlike, čvrsto stojimo zajedno sa našim partnerima u demokratskoj opoziciji, odlučni da obezbijedimo post-izbornu realnost u kojoj će se prioritet sastojati u ponovnom uspostavljanju vladavine prava i svih uslova neophodnih za održavanje prvih demokratskih izbora"

15366 pregleda 852 reakcija 55 komentar(a)
Zdravko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Zdravko Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore", Zdravko Krivokapić uputio je pismo ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Ruske federacije, Ujedinjenog kraljevstva, delegaciji Evropske Unije, SR Njemačke, Francuske i Italije.

"U vremenu uznemirujuće društvene, ekonomske, političke, kao i epidemiološke krize, prisiljeni smo da izrazimo našu najdublju zabrinutost za budućnost Crne Gore, dobrobit njenog stanovništva i održivost dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom, ukoliko se dozvoli očuvanje postojećeg političkog statusa quo. Kao što je Vašoj Ekselenciji dobro poznato, Crna Gora se trenutno suočava sa brojnim izazovima, koji direktno ugrožavaju njenu stabilnost i uporno osujećuju sve napore opozicionih političkih partija, civilnog društva, kao i slobodnih medija, da se Vlada učini odgovornom i transparentnom u pogledu nebrojenih zloupotreba i kršenja ljudskih prava", napisao je Krivokapić.

On je dodao da "održanje sadašnjeg stanja u potpunosti garantuje da će svaki vid transformativne podrške koji je međunarodna zajednica do sada obezbijedila, biti učinjen besplodnim, zahvaljujući nepredvidljivoj prirodi sadašnjih vlasti, odlučnih da zadrže političku moć podsticanjem podjele i zavade, umjesto obezbjeđivanjem stabilnosti i svih uslova nužnih za dobro upravljanje zemljom. Budući jedinstvena u tome što nikada do sada nije iskusila demokratsku smjenu vlasti, Crna Gora je demonstrabilno nazadovala u svakom mjerljivom pogledu, kako političkom, tako i ekonomskom", kaže se u pismu,

On dodaje da je Crna Gora s pravom opisana kao „hibridni režim” od strane uglednih međunarodnih NVO, kao i „zarobljena država”, sa institucijama koje su namjerno podrivene, kako bi bio uspostavljen neometan autokratski oblik vladavine, okarakterisana sistemskom i skandalozno javnom korupcijom, dovevši „institucionalnu prednost” vladajuće partije preko granice koja označava pad u represivnu formu upravljanja, crnogorska vlast je demonstrirala svoju trajnu namjeru da zadrži kontrolu bez jasnog mandata dobijenog od strane građana i da ignoriše narodnu volju.

"Iznad svega, Crna Gora prolazi kroz parališuću krizu legitimiteta, obznanjenu javnim skandalima nečuvenim u jednoj evropskoj zemlji XXI vijeka", dodao je on u pismu.

"Stoga, umjesto da se drži Ustava i očuva tradicionalnu ravnotežu među etničkim i religijskim zajednicama u zemlji, Đukanovićev režim je odlučan da krene putem razdorne identitetske politike, ugrožavajući sekularnu prirodu države, kao i pravo vlasništva. Naše je najdublje ubjeđenje, da takvo stanje stvari nije samo neodrživo, već direktno suprotstavljeno interesima i principima međunarodne zajednice. Ukoliko bi se dozvolilo da se održi sistem posvećen političkoj korupciji i falsifikaciji izborne volje sopstvenog stanovništva, nezamislivo je da se može transformisati u bilo šta drugo, osim u faktor nestabilnosti. I mora biti rečeno, da su oni koji prvenstvo daju stabilnosti u odnosu na demokratizaciju, osuđeni na to da nehotice podriju i jedno i drugo". poručio je on.

On je objasnio da je lista koju predvodi "široka koalicija, kako konzervativnih i radničkih političkih partija, tako i nezavisnih kandidata, najveća i najuticajnija opoziciona grupacija na predstojećim izborima. Bez obzira na sve ideološke razlike, čvrsto stojimo zajedno sa našim partnerima u demokratskoj opoziciji, odlučni da obezbijedimo post-izbornu realnost u kojoj će se prioritet sastojati u ponovnom uspostavljanju vladavine prava i svih uslova neophodnih za održavanje prvih demokratskih izbora".

"Vjerujemo da su ovi ciljevi ključni za sve članove međunarodne zajednice i diplomatske predstavnike akreditovane u našoj zemlji. Bilo bi nam nezamislivo, ukoliko bi ta zajednica dozvolila nastavak nedemokratskih praksi inherentnih postojećem sistemu i bilo bi, bez sumnje, duboko za žaljenje, ukoliko narodni entuzijazam za političkom promjenom i institucionalnom reformom, ne bi bio ohrabren od strane međunarodnih partnera. Oni koji autentično dobiju demokratski mandat od strane biračkog tijela, moraju biti prepoznati kao zaista jedini istinski partneri u Crnoj Gori. Ubijeđeni smo da ovaj fundamentalni princip dijeli i Vaša Ekselencija i radujemo se unapređenju budućih odnosa, zasnovanih na obostranom poštovanju i saradnji", zaključio je Krivokapić u pismu ambasadama.

Bonus video: