Prenesite poruku prijateljima da je ovo za dobro svih nas

Vicepremijer Milutin Simović u Katunskoj nahiji promovisao Vladinu podršku domaćoj proizvodnji, a zatim mještanima mjesne zajednice Ćeklići objašnjavao koga da podrže na izborima

68845 pregleda 792 reakcija 277 komentar(a)
Simović, Foto: Savo Prelević
Simović, Foto: Savo Prelević

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović (DPS) je nakon raspisivanja izbora, početkom avgusta, obišao Katunsku nahiju gdje je promovisao politiku podrške domaćoj proizvodnji, a zatim agitovao među građanima da glasaju za njegovu partiju na parlamentarnim izborima.

“Vlada čini posebne napore da sanira zdravstvenu i ekonomsku krizu, vjerujem da ćemo kroz prvi, drugi, treći paket podrške uspjeti da sačuvamo ekonomiju, da sačuvamo radna mjesta, da sanirano ono što je posljedica loše turističke sezone. Vjerujući da će ova kriza proći, da ćemo se vratiti onim stopama ekonomskog razvoja. Da bismo uspjeli u svemu tome potrebno je da nas građani Crne Gore razumiju i vjeruju i da i u Ćeklićima kao i 1998, 2006. i 2016. godine jednako tako bude i u avgustu 2020. Da mandat odgovornosti dobiju oni koji umiju da upravljaju krizom, oni koji imaju mogućnost, znanje i hrabrost da reaguju u takvim situacijama”, rekao je vicepremijer na sastanku sa mještanima mjesne zajednice Ćeklići.

U Crnoj Gori su 1998, 2006. i 2016. održani parlamentrani izbori, kao i 2009. i 2012. godine.

Sem fotografije na Tviteru o zvaničnim aktivnostima vicepremijera, javnost nije obaviještena o partijskim aktivnostima koje ponovo otvaraju dilemu o “funkcionerskoj kampanji” DPS. Snimak sa neformalnog sastanka, na kome se čuje zveckanje čaša i pribora za jelo i vidi flaša soka, “Vijestima” je dostavljen iz Demokratske Crne Gore.

Simović tokom posjete Cetinju 7. avgusta
Simović tokom posjete Cetinju 7. avgusta foto: Vlada Crne Gore

“Ja vas molim da te poruke prenesete svim vašim prijateljima, komšijama, članovima vaših porodica, nezavisno gdje oni bili. Da li bili u Kotoru a danas nisu tu u prilici da budu sa nama, ili žive na Cetinju ili nekim drugim adresama. Prenesite im da je ovo dobro svih nas zajedno - i njih koji žive ovdje i onih koji s vremena na vrijeme dođu da obiđu svoja ognjišta vjerujući da će se okrenuti svoji imanjima i da će im Ćeklići ponovo biti mjesto življenja, boravka, okupljanja i određenih momenata kada mogu da dobiju određene ekonomske benefite”, kazao je Simović na sastanku u Ćeklićima.

Na sajtu Vlade nema zvaničnog saopštenja o Simovićevoj posjeti Cetinju, dok se fotografije sa ključnim porukama posjete Katunskoj i Riječkoj nahiji, mogu naći na Tviter nalogu Vlade od 7. avgusta. Iz Vlade i DPS-a juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” sa koje pozicije se Simović obraćao mještanima Ćeklića i da li je to zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe.

Funkcioner koalicije “Mir je naša nacija” i kandidat za poslanika Demokrata Vladimir Jokić tvrdi da se snimku potvrđuje da Simović “zloupotrebljava položaj, koristi funkciju u cilju političke promocije i zloupotrebljava državne resurse”.

Jokić kaže da je ovo i dokaz da premijer Duško Marković, kako navodi, svjesno i besprizorno iznosi neistine kada saopštava koristeći Vladinu službu, da on i ministri ne vode funkcionersku kampanju.

“Ministri i funkcioneri zloupotrebljavaju svoj položaj i koriste državne resurse i svoje funkcije u svrhu promocije svoje političke partije, te da koriste zajednička sredstva svih građana za ucjene i pravljenje spiskova ucijenjenih”.

Na snimku Simović građanima mjesne zajednice Ćeklići obećava da će se ostvariti “sve što su današnji dogovori”, navodeći da mu je potvrđeno da je “ovo sa Vojskom dogovoreno i da će taj dio projekta pratiti Saša i Miloš”.

“Ovo sa Vojskom je dogovoreno i taj dio projekta pratiće Saša i Miloš”: Prije skupa u MC Ćeklići
“Ovo sa Vojskom je dogovoreno i taj dio projekta pratiće Saša i Miloš”: Prije skupa u MC Ćeklićifoto: Demokrate

“Saša će biti veoma odgovoran prema ovome. Kao što vidite, ne obećava mnogo, ono što obeća to završi. Ja mislim da je to odlika odgovornih i mudrih političara. Jednostavno želimo da se na takav način i u narednom periodu srijećemo i slavimo naše nove pobjede - novim kilometrima, novim energetskim napajanjem Ćeklića...”, kazao je Simović.

Marković novac od donacija NKT planira dok traje politička kampanja

Premijer Duško Marković juče je kazao da je Vlada za bolnice u Beranama, Nikšiću i Baru, koje su i regionalni COVID centri, iz donacija Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT), opredijelila 1,2 miliona eura za nabavku opreme i dijagnostičkih uređaja. Iz Vlade je saopšteno da je Marković to rekao na sastanku sa direktorima opštih bolnica Nikšić, Berane i Bar.

Marković je istakao da su tri regionalne bolnice koje su uspostavljene kao COVID regionalni centri – podnijele veliki dio tereta: “To nam je pokazalo da u ove ustanove treba dodatno ulagati. Zato smo odlučili da bolnicama u Beranama, Nikšiću i Baru opredijelimo po 400 hiljada eura za opremu i dijagnostičke uređaje“, kazao je premijer. On je ranije negirao da postoji funkcionerska kampanja: “Jer bi po toj logici premijer i Vlada trebalo da zaključaju svoje kancelarije i obustave svaku aktivnost u predizbornom periodu. Život, međutim, ne stoji i ne čeka i bilo bi krajnje neodgovorno prema građanima i njihovim potrebama da se rješavanje svakodnevnih problema obustavi dok izbori prođu“, rekao je.

On je od sredine avgusta ove godine obišao Žabljak, Bijelo Polje, Plav i Murino, Andrijevicu, Ulcinj, Budvu,Tivat i Lastvu Grbaljsku i Kolašin, promovišući politiku Vlade, obilaskom gradilišta i presijecanjem vrpci i na objekte koje je njegova Vlada zatvorila. U avgustu prošle godine on nije imao radne posjete, a u julu 2019. je imao šest, uključujući i samit država Zapadnog Balkana u Poznanju i Biznis forum u Bijelom Polju, podaci su sa sajta gov.me.

Posmatrači obaviješteni o pritiscima na državne službenike, kao i ucjenjivanje porodicama

Crnogorsko izborno zakonodavstvo omogućava osnove za održavanje demokratskih izbora, ali neke zakonske odredbe ostaju u suprotnosti sa međunarodnim standardima, navodi se u privremenom izvještaju Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora (ENEMO) za period od 15. jula do 15. avgusta. U njemu se, između ostalog, navodi i da je pandemija Covid-19 negativno uticala na uslove za održavanje parlamentarnih izbora i mogućnosti za sprovođenje kampanje, prenosi agencija Mina.

Analitičar izborne kampanje Pjer Pejtie rekao je da je u ograničenja u pravnom okviru vezanom za kampanju državnih zvaničnika, potencijalnu zloupotrebu službenog položaja i izbjegavanje zamagljivanja granica između stranaka i države, u potpunosti u skladu sa međunarodnim standardima. “Međutim, izvještaji posmatrača ENEMO-a ukazuju na značajne navode o pritiscima na zaposlene u javnom sektoru, prijetnje o neobnavljanju ugovora, blokiranje profesionalnog napredovanja, pritisci na porodice zaposlenih i prijetnje gubljenjem položaja u slučaju da zaposleni odbiju podršku vladajućoj koaliciji“, naveo je Pejtie.

S druge strane, dodao je on, posmatrači ENEMO-a su u više slučajeva izvijestili o navodima o obećanjima o zaposlenju ili uslugama kao sredstvima za indirektnu kupovinu glasova. Pejtie je kazao da je izmijenjena zakonska regulativa 2020. godine dovela do toga da okvir za finansiranje kampanja bude više u skladu sa međunarodnim standardima i uglavnom je, kako je naveo, u skladu sa GRECO antikorupcijskim standardima.

„Međutim, trebalo bi istaći zabrinutost u vezi sa poteškoćama u sprovođenju terenske kontrole i nadzora mogućih slučajeva zloupotrebe javnih sredstava ili ljudskih resursa, zbog nedostatka kapaciteta i ograničenih mogućnosti za sprečavanje ili uklanjanje zloupotrebe”, istakao je Pejtie, adresirajući to na Agenciju za sprečavanje korupcije.

Na pitanje da li je u razvijenim demokratskim zemljama uobičajeno da premijer u toku kampanje i u vrijeme godišnjih odmora obilazi opštine i otvara objekte, iz ENEMO-a su kazali da iz podataka koje posjeduju ne mogu da tvrde da li Demokratska partija socijalista ima institucionalnu prednost.

„Nemamo dokaza o tome. U bilo kojoj zemlji ove stvari su više vidljive, ali nemaju nikakve veze sa fer aspektom izbornog procesa“, rekao je Pasareli i dodao da je na svakoj političkoj partiji da se ponaša onako kako smatra za shodno.

Bonus video: