Zeković i Kusovac puni hvale i obećanja za Rome i Egipćane u Tivtu

"Opšitna Tivat je pokazala i dodatni senzibilitet angažujući, o svom trošku, dodatnog saradnika za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u oblasti obrazovanja. Tako je omogućeno da saradnici rade sa manjim grupama djece iz ovih zajednica budući da je na nacionalnom nivou predviđeno da jedan saradnik radi sa 70 djece. Ispoljeni senzibilitet lokalne uprave je za svaku pohvalu.” – kazao je Zeković

2611 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava prepoznaje i pohvaljuje uspješne akcije Opštine Tivat kod zaštite i promovisanja ljudskih prava. Tivat je primjer dobre prakse u razvijanju politika i proaktivnog pristupa prema manjinskim narodima i zajednicama, ali i socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana.

Ocijenio je to danas državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava mr Aleksandar Saša Zeković koji je, desetak dana pred parlamentarne lokalne izbore, boravio u radnoj posjeti Tivtu gdje se sreo sa gradonačelnikom dr Sinišom Kusovcem (DPS) i njegovim saradnicima. Zeković je, kako su saopštili iz Opštine Tivat istakao da je u tom gradu “uspostavljen model koji je poželjan i primjenjiv i u drugim crnogorskim opštinama”.

Delegaciju MInistarsta pored Zekoviča, činili su i generalni direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama dr Ismet Latić i Mirela Ramčilović, savjetnica u Odjeljenju za unapređenje prava Roma i Egipćana, a nima su domačini u Tivtu predstavili iskustva i lokalne politike i planove na polju zaštite ljudskih i manjinskih prava.

“Zajednički je ocijenjeno da je tokom mandata Vlade premijera Duška Markovića pružen odlučujući doprinos statusu i pravima manjinskih naroda, daljem unapređenju i prihvatanju svih ljudskih prava i poštovanju međunarodnih standarda. Opština Tivat je otvorena i obezbjeđuje kontinuiranu podršku prema svim manjinskim zajednicama osnažujući njihovo učešće u ukupnom javnom, društvenom i kulturnom životu. Posebno su podržane i pohvaljene uspješne aktivnosti kod kulture i obrazovanja pripadnika hrvatskog naroda sa čijim organizacijama je razvijeno snažno partnerstvo.”- navodi se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Kusovca.

Napominju i da su sa predstavnicima Ministarstva za ljudka prava konstatovali i “odgovoran odnos prema pripadnicima islamske vjerske zajednice i senzibilitet prema poboljšanju života lokalne romske i egipćanske (RE) zajednice.”

“Zajednički je konstatovana i pohvaljena odlična saradnja lokalnih vlasti sa svim vjerskim zajednicama. Detaljno je razgovarano i o pitanju sahranjivanja muslimana sa područja opštine Tivat. Dogovoreno je da se osnaži komunikacija lokalne uprave, Ministarstva i Islamske zajednice kako bi se došlo do adekvatnog rješenja.”- saopšteno je iz Opštine.

“Tivat je oličenje multietičnosti, zajednice različitosti, koja skladno funkcioniše i u kojoj vodimo računa jedni o drugima. Nije malo aktivnosti kojima se možemo pohvaliti, a koje utiču na kvalitet života svih građana Tivta, posebno ranjivih manjinskih grupa i zajednica: “RE asistent i medijator u nastavi”, susreti sa predstavnicima vjerskih organizacija, pružanje podrške nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima od interesa za manjinske zajednice, angažovanje na rješavanju otvorenih problema i pitanja.” – kazao je gradonačelnik Kusovac.

Državni sekretar Zeković, posebno je naglasio praktični značaj projekta “RE asistent i medijator u nastavi”, koji se po ostvarenim rezultatima prepoznaje kod relevantnih evropskih partnera i Vlade Crne Gore.

“Ministarstvo prosvjete je podržalo mehanizam tzv. posrednika u komunikaciji između RE zajednice, roditelja i djece sa školom, što se povoljno odrazilo na smanjivanje i eliminisanje napuštanja obrazovanja. Opšitna Tivat je pokazala i dodatni senzibilitet angažujući, o svom trošku, dodatnog saradnika za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u oblasti obrazovanja. Tako je omogućeno da saradnici rade sa manjim grupama djece iz ovih zajednica budući da je na nacionalnom nivou predviđeno da jedan saradnik radi sa 70 djece. Ispoljeni senzibilitet lokalne uprave je za svaku pohvalu.” – kazao je Zeković, a prenose iz lokalne uprave.

U projektu “RE asistent u nastavi” sredstvima Opštine Tivat, u OŠ “Drago Milović” radno su angažovani prepoznatljivi aktivisti i kandidati za odbornike OO DPS Tivta iz redova Roma i Egipćana, a ta stranka je ne posljednjim lokalnim izborima 2016. imala izuzetno dobre izborne rezultate na biračkim mjestima gdje glasa najveći dio ove populacije koji živi u Tivtu.

Kako se navodi u saopštenju, zajednički je konstatovano da uvođenje saradnika u sistem - bez obzira da li je riječ o obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu ili socijalnoj zaštiti –“ predstavlja i odličnu priliku za zapošljavanje teško zapošljivih kvalifikovanih lica koji pored službenog govore i jezike koji se dominantno koriste u RE zajednici (romski i/ili albanski jezik).

” Pažnja Opštine Tivat prema romskoj i egipćanskoj zajednici u domenu obrazovanja, rezultirala je činjenicom da je prošle godine vrtić pohađalo 22 djece, a osnovnu školu preko 120 djece. Poređenja radi 2005. je osnovnu školu pohađalo svega osam učenika iz ovih zajednica. Dodatno, Opština Tivat za učenike iz RE zajednice obezbjeđuje prevoz do škole, školski pribor, novogodišnje paketiće, stipendije… Kusovac je naglasio da su 2017., uz podršku Opštine, četiri romsko-egipćanske porodice u tom gradu stambeno zbrinute kroz donaciju njemačke organizacije HELP.

“Ono što mogu najaviti jeste jasna namjera Opštine da kroz privatno-javno partnerstvo uđe u rješavanje stambenog pitanja 32 porodice koje trenutno žive u naselju 7.jul”.- kazao je Kusovac.