"Mir je naša nacija": Omogućiti biračko pravo i građanima koji će biti u karantinu

Oni su kazali da žele da iskoriste priliku da podsjete da je predstavnik Demokrata u Državnoj izbornoj komisiji jedini glasao protiv ovih pravila za koja se ispostavilo da su neustavna i nezakonita, te još jedanput pozivamo da se ovo pitanje uredi uz poštovanje principa ustavnosti i zakonitosti

9275 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Mir je naša nacija
Foto: Mir je naša nacija

Koalicija “Mir je naša nacija” ukazuje da poštovanje principa ustavnosti i zakonitosti obavezuje sve, uključujući i organe za sprovođenje izbora da obezbijede da svi građani Crne Gore sa biračim pravom koji su stavljenii pod određeni institucionalni nadzor iz zdravstvenih razloga mogu da ostvare to pravo na izborima 30.08.2020. godine ukoliko žele.

"Okolnost što će se izbori održati u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa nikome ne daje pravo, uključujići naravno i DIK, da zbog poteškoća u stvaranju uslova za ostvarivanje biračkog prava jednog broja građana koji će na dan izbora biti pod posebnim zdravstvenim mjerama, istima ne omogući ostvarivanje biračkog prava", kazali su iz ove koalicije.

S tim u vezi, koalicija „Mir je naša nacija“, predlaže da se, građanima, koji su odlukom države zbog zdravstvenih razloga upućeni u grad koji nije mjesto njihovog prebivališta, omogući da ostvare svoje biračko pravo, koristeći rješenja za druge slične slučajeve kao i iskustva država iz regiona u kojim su nedavno održani izbori. .

"Sve ovo govorimo iz razloga što je, zbog pometnje koju je DIK unio, veliki broj građana u dilemi da li oni koji su u samoizolaciji biračko pravo ostvaruju na biračkom mjesta ili putem pisma, te da li oni koji su u karantinu i na hospitalnom liječenju imaju mogućnost da ostvare svoje biračko pravo", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da žele da iskoriste priliku da podsjete da je predstavnik Demokrata u Državnoj izbornoj komisiji jedini glasao protiv ovih pravila za koja se ispostavilo da su neustavna i nezakonita, te još jedanput pozivamo da se ovo pitanje uredi uz poštovanje principa ustavnosti i zakonitosti.

Bonus video: