Đurić: Oporavili smo ono što je DPS uništio

Što se tiče socijalne politike, ona je u Budvi ranije bila samo formalno pominjana pred izbore, dok se za vrijeme prethodnog mandata sa riječi prešlo na djela i kroz transfere za socijalnu pomoć našim sugrađanimau tom periodu isplaćeno preko 200.000 eura, zatim kroz razne ostale vidove pomoći još preko 250.000 eura, a za potrebe Crvenog krsta takođe preko 250.000 eura”, istakla je ona

9649 pregleda 142 reakcija 14 komentar(a)
Marija Đurić, Foto: Koalicija Mir je naša nacija
Marija Đurić, Foto: Koalicija Mir je naša nacija

"Kao lice koje je bilo na odgovornim funkcijama u prethodnom mandatu, u Akademiji znanja i JU Dnevnom centru za omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, imala sam priliku da vidim kako izgleda vladavina DPS-a i njihovih koalicionih partnera, a to najbolje oslikava stanje u privrednim društvima koje sam zatekla (blokirani računi, dugovanja, neisplaćene zarade, zaduženost i sl.)”, poručila je Marija Đurić, kandidatkinja za odbornicu izborne liste „Dragan Krapović – Budva je naša nacija -Demokrate- Demokratska Crna Gora“ .

Ona je naglasila da veliki “trud i rad, domaćinski odnos svih je omogućio oporavak i nastavak rada”.

“Ali moram reći da je još dosta posla pred nama. Što se tiče socijalne politike, ona je u Budvi ranije bila samo formalno pominjana pred izbore, dok se za vrijeme prethodnog mandata sa riječi prešlo na djela i kroz transfere za socijalnu pomoć našim sugrađanimau tom periodu isplaćeno preko 200.000 eura, zatim kroz razne ostale vidove pomoći još preko 250.000 eura, a za potrebe Crvenog krsta takođe preko 250.000 eura”, istakla je ona.

Navodi da poslije mnogo godina obećanja uložena su i neophodna sredstva i otvoren je Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

“Djelatnost je upravo zamišljena kao koncept podrške života u zajednici korisnika ove ustanove i predstavlja sveobuhvatan servis socijalne zaštite djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju koji u okviru dnevnog boravka pruža kompleksan servis (socijalizacija, njega, rehabilitacija, radno-okupaciona terapija, inkluzija krozniz aktivnosti, podrška/savjetovanje roditelja). Stalno podizanje kvaliteta usluga temeljni je princip rada Dnevnog centra koji se realizuje u situaciji zadatih objektivnih okolnosti i raspoloživih kadrovskih resursa. Sve aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje kvaliteta života djece i omladine sa smetnjama i teškoćama u razvoju neophodno je sprovoditi sistemski i planski”, istakla je Đurić.

Dodala je da u budućem periodu neophodno je opremiti prostorije za korisnike od 21 do 27 godina i omogućiti najbolju moguću stručnu njegu i pomoć korisnicima i njihovim porodicama .

“Zaposlenima omogućiti najbolje uslove za rad nabavkom savremenih pomagala i opreme. Razmatrajući sisteme socijalnih politika zemalja Europe, činjenica je da se u većini evropskih zemalja značajno promijenio (povećao) udio koji država izdvaja u brizi o starijim osobama i osobama s invaliditetom te se značajnopromijenio način nakoji se pruža podrška ovim osobama.Koncept socijalne politike Demokratske Crne Gore upravopočiva na rečenom. Jasno je da mi kao lokalna samouprava u tom smislu možemo učiniti da javni sektor bude komplementaran sa porodičnom brigom kako bi davao podršku kada je to god moguće. Trend je, dakle, prema deinstitucionalizaciji i podršci u zajednici, što su ujedno i odrednice podrške prema osobama s invaliditetom u okviru socijalnog modela, kao i prema penzionerima”, naglasila je Đurić.

Uspjeli smo jedino, kako je dodala, “ako djecu sa posebnim potrebama, lica sa invaliditetom i naše najstarije građane učinimo zadovoljnjijim populacijama, građanima koji uživaju jednak tretman i ako se svi zajedno potrudimo da im se pruži što kvalitetniji i jednostavniji život”.

“Samo tako smo kao zajednica odgovorili izazovima, što će Demokratska Crna Gora u narednom četvorogodišnjem periodu uraditi. Ja ću kao neko ko je kandidovan za odbornicu, svoj angažman podrediti tom cilju”, zaključila je Đurić.

Bonus video: