Vučinović: HRS će doprinositi jačanju spoljne politike Crne Gore

"Uprkos činjenici da demokratski procesi nisu još učvršćeni kod pojedinih politika susjeda, te utiču na otvaranje novih kriza, HRS se zalaže za vanjsku politiku usmjerenu ka stabiliziranju i rješavanju svih otvorenih pitanja u regionu", kazala je Vučinović

2329 pregleda 39 reakcija 3 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: HRS
Marija Vučinović, Foto: HRS

Predsjednica Hrvatske reformske stranke Crne Gore Marija Vučinović, saopštila je a je Crna Gora suverena i nezavisna, međunarodno priznata država,u kojoj hrvatska autohtona zajednica, zajedno sa svim drugim narodima uživa značajan stepen prava i sloboda.

"Država Crna Gora je, također, punopravna članica NATO saveza i buduća, naredna članica Europske unije. Kao takva država Crna Gora je već dio nove geopolitičke slike Europe", kazala je ona.

Ona je dodala da će Hrvatska reformska stranka Crne Gore će, u okviru svojih nadležnosti na lokalnom i državnom nivou, na kvalitetan način doprinositi jačanju vanjske politike na ponos kako hrvatske zajednice, tako i svih građana naše države.

"Uprkos činjenici da demokratski procesi nisu još učvršćeni kod pojedinih politika susjeda, te utiču na otvaranje novih kriza, HRS se zalaže za vanjsku politiku usmjerenu ka stabiliziranju i rješavanju svih otvorenih pitanja u regionu", kazala je Vučinović.

Ona dodaje da će razvijati susjedske odnose utemeljene na uzajamnom uvažavanju i priznanju teritorijalne cjelovitosti, poštovanju međunarodno priznatih granica, suvereniteta i ne uplitanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

"Za Hrvatsku reformsku stranku, Crna Gora treba svoju budućnost graditi u okvirima EU, svim oblicima europskih integracija kao njen aktivan čimbenik. Na taj način smatramo da će pripadnici manjinskih naroda, kao i u ostalom svi građani Crne Gore u potpunosti ostvariti sva građanska i politička prava prema europskim standardima", kaže se u saopštenju.

Ona je dodala da će HRS će podsticati vanjsku politiku temeljenu na evropskim principima, a to znači biti podrška snažnoj i sigurnoj ekonomiji, kao ključu razvoja svake ozbiljne demokratije.

"Hrvatska reformska stranka, prije svega, jeste i bit će stabilan most suradnje između Republike Hrvatske i Crne Gore. Naši, već potvrđeno dobrosusjedski odnosi mogu biti kvaliteta više, ali i dodatna politička potpora za što skorije pridruživanje Crne Gore porodici europskih zemalja", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: