SD zapošljava u Nacionalnim parkovima?

Elvir Klica tvrdi da su ove godine primili samo četvoro radnika, podaci o broju uposlenih dostavljeni “Vijestima” i MANS-u kontradiktorni

44560 pregleda 148 reakcija 75 komentar(a)
Ove godine primio četiri ili 13 radnika: Elvir Klica, Foto: Zoran Đurić
Ove godine primio četiri ili 13 radnika: Elvir Klica, Foto: Zoran Đurić

U Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Durmitor, partijski zapošljavaju radnike, iako je, zbog epidemije koronavirusa obim posla smanjen. To tvrdi više sagovornika “Vijesti” iz Žabljaka, koji su upućeni u zbivanja u NP Durmitor.

Navodno, u režiji Socijaldemokrata samo u ovoj godini zapošljeno je više od deset ljudi. Iz stranke Ivana Brajovića ”Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja da li je u pitanju partijsko zapošljavanje.

Navode da su adresa Nacionalni parkovi, a ne partija.”Partija nije adresa na koju treba uputiti pitanja o broju zaposlenih u preduzeću,” navodi se u odgovoru “VIjestima” iz SD.

Direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Elvir Klica (Socijaldemokrate), “Vijestima” je odgovorio da je u 2020. godini u NP Durmitor zaposleno samo četvoro.

“U NP ‘Durmitor’ je bilo radno angažovano ukupno 49 zaposlenih na dan 31. 12. 2019. Na današnji dan, 17. 8. 2020., u NP Durmitor zaposleno je ukupno 53 lica, po svim osnovama ugovora o angažovanju”, piše u odgovorima. To se, međutim na podudara sa podacima dostavljenim iz tog preduzeća u julu, prema kojima je 1. maja u NP Durmitor radila 41 osoba.

Tog datuma, ugovor na neodređeno imalo je 35 zaposlenih, a njih šestoro radilo je po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. To piše u odobrenom zahtjevu za pristup informacijama koji je preko Mreže za afirmaciju nevladninog sektora dostavljen Žabljačaninu, čije je ime poznato “Vijestima”, a kojeg je zanimao broj zaposlenih u JP NPCG. Prema dokumentima dostavljenim MANS-u, u 2019. godini u NP Durmitor radilo je 40 ljudi, 32 stalno zaposlenih, a osmoro po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima. Nejasno je kako je u odgovorima poslatim 17. avgusta, piše da su zadnjeg dana prošle godine u NP Durmitor imali 49 zaposlenih, a ne devet manje, kako piše u odobrenom zahtjevu za slobodan pristup informacijama. Ako su podaci dostavljeni Žabljačaninu preko MANS-a tačni, iz toga proizlazi da je u NP Durmitor od početka godine zapošljeno 13 osoba, a ne četvoro kako tvrde sada.

“U odnosu na 2019. godinu, u toku 2020. godine u NP Durmitor imamo povećanje od 4 izvršioca koja su angažovana na poslovima održavanja higijene u javnim toaletima na Crnom jezeru, kao i okoline samog jezera. Ova nova zaposlenja su izvršena iz razloga jer ovom Javnom preduzeću od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore nije odobreno angažovanje lica koja se nalaze na evidenciji ovog Zavoda za realizaciju projekta ‘Neka bude čisto’.

Oglašavanje potreba za radnim mjestima se vrši u skladu sa zakonom i procedurama propisanim od strane Javnog preduzeća, pri čemu ukazujemo da se zapošljavanja vrše isključivo u skladu sa realnim potrebama za realizacijom konkretnih radnih zadataka u Javnom preduzeću”, rekao je Klica. NP “Durmitor” je prije četiri godine ukupno imao 32 zaposlenih - 30 u stalnom radnom odnosu i dvoje koji su radili na određeno. Godinu kasnije radilo ih je 38, od čega pet po ugovoru na određeno.

Prije dvije godine u tom NP radilo je četvoro manje nego 2017. godine, njih 34 od kojih je jedan zaposleni imao ugovor na određeno. SD je rukovođenje preduzećem koje se stara o nacionalnim parkovima preuzeo nakon parlamentarnih izbora 2016.

Bonus video: