"NE SMIJE SE GRADITI BUDUĆNOST NA FAŠISTIČKOM DUHU"

Amfilohije: Svi Crnogorci da izađu da glasaju, ali ne za one koji su krvlju obagrili Božić

Amfilohije je rekao da Kolašinci i Moračani ne smiju graditi budućnost na fašističkom duhu Sekula Drljevića.

34613 pregleda 2093 reakcija 390 komentar(a)
Amfilohije, Foto: MCP
Amfilohije, Foto: MCP

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas da je za ovaj trenutak najbitnije da svi Crnogorci izađu da glasaju na izborima, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

"Ali da glasaju za vječno ljudsko dostojanstvo i za one koji su hodili tim putem vječnog ljudskog dostojanstva, a ne za one koji su krvlju obagrili Božić i 1919. i 1941. godine i koji i danas temelje na toj i takvoj lažnoj ideologiji, bezbožnoj i antibožnoj, budućnost Crne Gore", istakao je Amfilohije nakon liturgije na Ključkom Tavoru na Bjelasici.

Amfilohije je kako je saopšteno iz MCP pozvao sve ljude u Crnoj Gori, sve Crnogorce, bez obzira kako se oni osjećaju, da izađu na predstojeće izbore.

"Ali na tim izborima, naravno, da budu svjedoci te svjetlosti Hrista Boga našega, vječne i neprolazne. I da na njoj, kao na svjetlosti, istini i ljubavi Božjoj grade i sebe i svoju državu i svoje potomstvo. Ne daj Bože, da Crnogorci grade budućnost Crne Gore na onom duhu onoga kaplara Franje Josifa koji je srušio crkvu na Lovćenu i oskrnavio grob Lovćenskog Tajnovidca", poručio je Amfilohije.

On je poručio da "ne da Bog da Kolašinci grade budućnost grada Kolašina na duhu onih koji su Božić čertdeset i prve godine oskrnavili bratskom krvlju i napravili Pasje groblje, da se gradi budućnost Kolašina na Pasjem groblju."

"Neće, ako Bog da”, rekao je Amfilohije.

Amfilohije je naglasio da Crna Gora danas sve dublje i dublje srlja u provaliju sa, kako navodi, brozomornom ideologijom koja i do danas ovdje vlada.

“Neće valjda na tome da se gradi budućnost Crne Gore”, rekao je on.

Dodao je da Kolašinci i Moračani ne smiju graditi budućnost na fašističkom duhu Sekula Drljevića.

"Koji je stvarao fašističku Crnu Goru 12. jula 1941. godine, koji je stvarao NDCG u Staroj Gradiški, gdje je, zajedno sa Antem Pavelićem pobio 140 najuglednijih Crnogoraca toga vremena. Na tim temeljima prokletoga Sekule Drljevića sada hoće da stvaraju budućnost Crne Gore moji Crnogorci i moji Kolašinci. Ja se u Boga nadam da neće”, naglasio je Amfilohije.

Kazao je da oni koji sada vode Crnu Goru u svojoj bespameti svetosavlje proglašavaju za fašizam.

“Sveti Sava je jedan od najpoznatijih svetitelja sveukupnog hrišćanstva. Njegove ikone ćete naći od Kremlja, širom Rusije, Rumunije, Bugarske do svetoga grada Jerusalima i do Amerike. Hramovi njegovi su širom svijeta podignuti. I toga Svetoga Savu ovi sada svrstavaju među fašiste. Možete da zamislite kakva je to bespamet i neznanje”, naglasio je on.