Marković otvorio tri puta veći centar nego što jeste

JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju od Opštine Tivat je na sjednici lokalnog parlamenta 30. juna ove godine, zvanično na korišćenje dobio “dio objekta 1 na kat.parceli 296 KO Tivat“ i to konkretno “PD 2 površine 33 kvadrata, nestambeni prostor u suterenu, PD 7 površine 136 kvadrata, poslovni prostor u prizemlju i dio PD 10 u površini od 73 kvadrata, poslovni prostor na prvom spratu“

5337 pregleda 44 reakcija 6 komentar(a)
Sa otvaranja Dnevnog centra, Foto: Vlada Crne Gore
Sa otvaranja Dnevnog centra, Foto: Vlada Crne Gore

Ako je suditi po zvaničnim saopštenjima Vlade i Opštine Tivat, premijer i nosilac izborne liste DPS-a Duško Marković prošle sedmice u tom gradu otvorio je objekat Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, skoro tri puta veći nego što je taj objekat u stvarnosti.

“Predsjednik Vlade Duško Marković otvorio je u Tivtu dnevni Centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Objekat za 25 korisnika, površine 680 kvadrata, vrijedan 660.000 eura, finansirala je Opština Tivat. Djeci će u Centru biti pruženi njega i razvoj vještina potrebnih za svakodnevni život”, objavljeno je 12. avgusta na Tviter nalogu Vlade, a nedugo potom saopštenje slične sadržine pojavilo se i na zvaničnom sajtu Opštine.

JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju od Opštine Tivat je na sjednici lokalnog parlamenta 30. juna ove godine, zvanično na korišćenje dobio “dio objekta 1 na kat.parceli 296 KO Tivat“ i to konkretno “PD 2 površine 33 kvadrata, nestambeni prostor u suterenu, PD 7 površine 136 kvadrata, poslovni prostor u prizemlju i dio PD 10 u površini od 73 kvadrata, poslovni prostor na prvom spratu“.

Ukupna površina objekta Dnevnog centra je, dakle, samo 242 kvadratna metra.

To je znatno manje od polovine “objekta za 25 korisnika, površine 680 kvadrata, vrijednog 660.000 eura”, kojeg je prema zvaničnim saopštenjima Vlade i Opštine svečano otvorio Marković.

“Na osnovu odobrenja br.0903-360-up-140/28-17 od 25. 12. 2018. god. izgrađen je objekat mješovite namjene na UP 5c u zahvatu DUP-a “Seljanovo“ i isti je upisan u katastar nepokretnosti kao objekat 1 na kat.parceli 296 KO Tivat gabaritne površine 230m2, spratnosti 1P+ P+ P1. U skladu sa Sporazumom o regulisanju međusobnih prava i obaveza u objektu koji se gradi na UP 5c, na koji je SO Tivat dala saglasnost Odlukom br.0304-464-358 od 16. 11. 2018. god., dio objekta u površini od ukupno 221m2 vlasništvo je Crvenog krsta Crne Gore-Opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat. Ovom odlukom se u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu državnu imovinu prenosi Dnevnom centru pravo korišćenja i upravljanja na dijelu predmetnog objekta u ukupnoj površini od 242m2 čime se stvaraju uslovi i za upis prenijetih prava u katastar nepokretnosti“, piše, pored ostaloga, u obrazloženju Odluke o prenosu prava korišćenja i upravljanja na dijelu objekta 1 na kat.parceli 296 KO Tivat JU „Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju-Tivat“, a koju je lokalni parlament u Tivtu donio na sjednici 30. juna.

Nepunih mjesec dana poslije toga, za potrebe izborne kampanje i pred kamerama Službe za odnose sa javnošću Vlade, na ceremoniji na koju nisu pozvani novinari, objekat Dnevnog centra u Tivtu “narastao“ je skoro tri puta. Inače, i ova 242 kvadrata kolika je prava korisna površina objekta ove JU, nedovoljna su da se u njima komotno smjesti svih njenih, u međuvremenu 13 zaposlenih radnika koji plate dobijaju još od juna, iako još nisu počeli rad sa korisnicima usluga - djecom sa posebnim potrebama, kao i svih štićenika te JU.

Stoga će za potrebe rada sa tom djecom Dnevni centar čak morati koristiti dio prostorija Crvenog krsta, u dogovoru sa rukovodstvom tivatskog odbora te humanitarne organizacije.

Iako ga je premijer zvanično otvorio prošle nedjelje, Dnevni centar biće zatvoren još najmanje petnaestak dana.

Ustanove tog tipa u Crnoj Gori trenutno ne mogu raditi zbog mjera NKT-a koje su na snazi za sprečavanje širenja koronavirusa, a prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da će stoga Dnevni centar u Tivtu prve korisnike primiti tek početkom septembra.

Bonus video: