"isisavao novac iz zdravstvenog fonda i usmjeravao ga ka privatnoj klinici"

Konjević: Podnosimo krivičnu prijavu protiv Hrapovića

"Mislimo da ovdje ima i elemenata korupcije imajući u vidu stil života Kenana Hrapovića"

60591 pregleda 703 reakcija 95 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

SDP ce početkom naredne sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra zdravlja Kenana Hrapovića zbog sumnje u zlupotrebu službenog položaja jer je isisavao novac iz Fonda za zdravstveno osiguranje i usmjeravao ga privatnoj zdravstvenoj ustanovi Kodra", najavio je zamjenik predskednika SDP-a, Raško Konjević.

On je na konferenciji za novinare rekao da postoji sumnja da je Hrapović sa određenim brojem lica protivpravno usmjeravao novac jednoj privatnoj zdravstvenin ustanovi u Podgorici i pozvao SDT da provjeri fakture "jer je nemoguće da prosječna faktura usluga u Kodri bude i do tri puta veća nego u Kliničkom centru Crne Gore 2019. godine".

"Mislimo da ovdje ima i elemenata korupcije imajući u vidu stil života Kenana Hrapovića", kazao je Konjević.

On je pozvao ministra da objasni da li je kuća u Dinoši njegova, a registrovana je na drugo lice.  Da kaže da li je njegova i kako je stekao.

"Pozivamo SDT da provjeri način na koji je  ministar skoro milion podijelio NVO sektoru. Svu dokumentaciju ćemo predati SDT, tvrdimo da su navodi tačni", kazao je Konjević.

Oko 3 miliona isisano iz budzeta mimo zakona kroz razlicita fakturisanja.ž

Konjević je kazao da je Kodra, prema podacima Fonda za za zadravstveno osiguranje, za liječenje 4.318 pacijenata fakturisala vrijednost od šest miliona eura. "Znači liječenje naših osiguranika u bolnici Kodra, Fond plaća skoro tri puta više nego u opštim bolnicama ili oko dva i po puta više nego u KCCG. Tako je prosječna faktura liječenja u javnim zdravstvenim ustanovama oko 440 eura., a u Kodri oko 1.300. Na ovaj način Find je ovakvim obračunom treba da isplati više od tri miliona eura nego da je liječenje obavljeno u javnim zdravstvenim ustanovama", kazao je Konjević. On je objasnio da se u javnom zdravstvenom sektoru, tačnije u opštim i specijalnim bolnicama i Kliničkom centru od prošle godine fakture za bolničko liječenje obračunavaju se po DRG sistemu (dijagnostičko srodne grupe). Po tom sistemu se, kako kaže, fakturišu bolničke usluge u većini zemalja razvijenog svijeta jer se ovakav način vrednovanja rada u bolnicama pokazao kao najprikladniji. Prema tom sistemu, sve fakture u zdravstvenim ustanovama koje su veće nego u KC, pobuđuju sumnju. "Ako država na ovaj način "upumpava" novac u privatne zdravstvenu ustanovu koja bi trebalo da radi po zakonima tržišta onda joj čini ogromnu uslugu, praktično joj rješava sve finansijske dubioze. Na primjer ukupna fakturisana realizacija JZU Opšte bolnice Kotor u prošloj godini je bila oko 4.500.000 eura, a budžet bolnice (sa 230 zaposlenih s rebalansom u prošloj godini 4.250.000", naveo je Konjević.

Preporučujemo za Vas