Odbor za praćenje medija bez opozicije

Iako rok za prijavu predstavnika političkih partija u tom skupštinskom tijelu ističe u ponedjeljak 29. januara, sagovornici “Vijesti” iz Demokratskog fronta kazali su da ta mogućnost još nije razmatrana
0 komentar(a)
Odbor za praćenje primjene izbornog zakona, Foto: Skupstina.me
Odbor za praćenje primjene izbornog zakona, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 26.01.2018. 16:39h

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) još nijesu razmatrali mogućnost da predlože svoje predstavnike u skupštisnki Odbor za praćenje primjene izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na medije.

Iako rok za prijavu predstavnika političkih partija u tom skupštinskom tijelu ističe u ponedjeljak 29. januara, sagovornici “Vijesti” iz Demokratskog fronta kazali su da ta mogućnost još nije razmatrana. Ni funkcioneri ostalih opozicionih partija nijesu razmatrali tu mogućnost zbog bojkota rada parlamenta.

Članom 64 Zakona o izboru poslanika i odbornika predviđeno je da odbor ima 10 članova kao i da bude sastavljen po paritetnoj osnovi od poslanika parlamentarne većine i parlamentarne opozicije. Odbor se obrazuje najkasnije 10 dana od raspisivanja izbora, a predlog za imenovanje predsjednika, zamjenika predsjednika i članova donosi Administrativni odbor.

Odbor je nadležan da prati i nadgleda primjenu zakona, kao i da razmatra prigovore na postupanje medija i o njima donosi zaključke. To skupštinsko tijelo, kako se navodi, ima pravo da upozorava medije za krešenje zakona i otklanjanje eventualnih nepravilnosti, javno objavljuje svoje stavove i zaključke ali i da obavještava Agenciju za elektronske medije i nadležne organe o kršenju zakona. Odbor se raspušta nakon oobjavljivanja konačnih rezultata izbora.

Bonus video: