DPS hoće da prekrši dogovor o funkcijama na Cetinju

Šef lokalnog parlamenta mora biti izabran do 7. februara
61 pregleda 12 komentar(a)
SO Cetinje, Foto: Danijela Lasica
SO Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 26.01.2018. 16:19h

Zbog nesuglasica oko konačne raspodjele funkcija u prijestonici, Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD) još nisu potpisale koalicioni sporazum na Cetinju.

Zbog toga još nije izvjesno kada će biti nastavljena konstitutivna sjednica Skupštine prijestonice, na kojoj bi bio izabran njen predsjednik. Očekivalo se da ona bude održana danas.

Cetinjski odbori DPS-a i SD-a su prije Nove godine dali saglasnost na pregovaračku platformu koja je osnova za vlast u prijestonici.

“Ali oni bi sada da prekrše ono što je dogovoreno”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Socijaldemokrata, ne precizirajući što se ispriječilo potpisivanju sporazuma.

Prema ranijim najavama koalicioni sporazum trebalo je da bude potpisan juče, dan nakon sjednice Predsjedništva DPS-a na kojoj je ocijenjeno da je stranačka centrala upoznata sa pregovorima o formiranju vlasti.

“Predsjedništvo je dalo punu podršku pregovaračkim timovima i predstavljenim platformama za formiranje vlasti sa koalicionim partnerima, kako bi nove vlasti što prije bile posvećene kapitalnim projektima u tim sredinama”, naveli su u stranačkoj centrali DPS-a.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, dvije stranke su se ranije dogovorile o tome da DPS-u ostane pozicija gradonačelnika, koju bi trebalo da preuzme direktor Montenegro bonusa Aleksandar Kašćelan. On bi na tom mjestu trebalo da naslijedi Aleksandra Bogdanovića, koji je imenovan za ministra kulture.

“Vijestima” je potvrđeno iz više izvora da Socijaldemokrate treba da dobiju mjesto zamjenika gradonačelnika, sekretara za finansije, sekretara za održivi razvoj i sekretara za kulturu. Stranci Ivana Brajovića pripalo bi i mjesto direktora Vodovoda, direktora Direkcije za imovinu, direktora Sportskog centra, direktora Biblioteke “Njegoš”.

U dijelu predloga sporazuma koji se odnosi na raspodjelu kadrova navodi se da su “koalicioni partneri saglasni da se pozicije gradonačelnika i predsjednika Skupštine dogovaraju konsenzusom, kao i da kontinuirano kadrovsko osvježavanje mora biti osnova kadrovske politike”.

Novi predsjednik Skupštine prijestonice mora biti izabran najkasnije do 7. februara. Na to obavezuje Zakon o lokalnoj samoupravi, gdje stoji da se Skupština smatra konstituisanom izborom njenog predsjednika.

“Ako se Skupština ne konstituiše u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, predsjednik Crne Gore raspisuje nove izbore za skupštinu”, stoji u Zakonu.

Izborna komisija prijestonice utvrdila je konačne rezultate 30. novembra, a 7. decembra su objavljeni u “Službenom listu”.

DPS je na tim izborima izgubio apsolutnu vlast.

Prijestonica nesmetano radi i bez zamjenika gradonačelnika

Iz Ministarstva javne uprave su kazali da to što je prijestonica gotovo mjesec bez gradonačelnika i njegovog zamijenika nije problem, navodeći da se time ne krši Zakon o lokalnoj samoupravi.

“Starješine organa i službi, kao i glavni administrator, rukovode radom i staraju se o zakonitosti rada organa lokalne uprave i službi. Na ovako postavljen sistem odgovornosti i zakonitosti rada, građani nijesu uskraćeni za pružanje usluga i ostvarivanje svojih prava, s obzirom da su obezbijeđeni uslovi za nesmetano funkcionisanje sistema”, saopšteno je iz resora Suzane Pribilović.

Prijestonica je od kraja decembra bez gradonačelnika, a od ranije i njegovog zamjenika. Bivšem gradonačelniku je četvorogodišnji mandat zvanično istekao 26. decembra, a tri dana kasnije izabran je u Skupštini Crne Gore za ministra kulture.

Zbog prelaska na mjesto poslanika Demokratske partije socijalista, Bodanović je u oktobru 2017. razriješio dužnosti zamjenika gradonačelnika Momčila Martinovića.

Bonus video: