Picula i Bilčik o izborima u CG: Građani da slobodno glasaju i koriste ustavna prava bez ograničenja

"Crnogorske institucije uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 30. avgusta ove godine imaju veliku odgovornost. Sprovođenje izbora tokom pandemije izazovan je zadatak u cijeloj Evropi"

25478 pregleda 54 reakcija 29 komentar(a)
Picula, Foto: Betaphoto
Picula, Foto: Betaphoto

Država mora obezbijediti da građani slobodno glasaju i koriste svoja ustavna prava bez ograničenja, saopštili su hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu (EP) i izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula, i Vladimir Bilčik, poslanik i šef delegacije EP u toj zemlji povodom parlamentarnih izbora koji se u Crnoj Gori održavaju u nedjelju 30. avgusta.

Bilčik
Bilčikfoto: Luka Zeković

Oni su kako je saopšteno iz Piculinog kabineta uputili zajedničku izjavu građanima i institucijama Crne Gore.

"Crnogorske institucije uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 30. avgusta ove godine imaju veliku odgovornost. Sprovođenje izbora tokom pandemije izazovan je zadatak u cijeloj Evropi. Država mora osigurati da građani slobodno glasaju i koriste svoja ustavna prava bez ograničenja, istovremeno poštujući stroge zdravstvene preporuke i smjernice za zaštitu njihove bezbjednosti. Ovim putem pozivamo crnogorske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći kako bi nadolazeće izbore organizirali u cijelosti u skladu s međunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore", istakli su Picula i Bilčik.

Oni su dodali da se nadaju da će rezultati glasanja u nedjelju doprinijeti stabilnosti Crne Gore i predstavljati sljedeći korak u ostvarivanju njene evropske budućnosti.

"Kao članica NATO-a, Crna Gora već je dio evropskih bezbjednosnih struktura, i mora osnažiti svoju posvećenost budućem članstvu u Evropskoj uniji. Ovim putem želimo odati priznanje Crnoj Gori na dosad ostvarenom napretku na putu prema članstvu u EU, uključujući i otvaranje svih pregovaračkih poglavlja. Sada je važno usredsrediti se na brže sprovođenje reformi u zemlji. Spremni smo pomoći i usko sarađivati s našim budućim partnerima u crnogorskom parlamentu u realizaciji njihovih važnih zadataka. Veselimo se nastavku političke saradnje nakon uspostavljanja novih institucija po završetku izbora", poručili su Picula i Bilčik.

On su izrazili i najdublje sućut svim građanima Crne Gore koji su tokom pandemije koronavirusa izgubili članove porodica i prijatelje.

"Kao zalog solidarnosti, tokom ovih teških vremena, EU je osigurala do sad nezapamćenu zdravstvenu i finansijsku pomoć Crnoj Gori. Svim građanima Crne Gore želimo mirne i sigurne izbore 30. avgusta", zaključili su Picula i Bilčik.

Bonus video: