Lista "Narod Pobjeđuje" predstavila strategiju poboljšanja uslova u tivatskoj prosvjeti

"Znate li, Tivćani, da je u zadnje četiri godine, u Opštini Tivat uvećanje troška po osnovu zarada i doprinosa na zarade novozaposlenih, iznosilo oko četiri miliona eura"

1477 pregleda 3 komentar(a)
Brajković i Vuković
Brajković i Vuković

Pojačani priliv stanovništva sa sjevera Crne Gore u Tivat proteklih godina, nije pratio adekvatan odnos Ministarstva prosvjete i Opštine Tivat prema ovdašnjim prosvjetnim objektima, pa su tivatski vrtići i škole tijesni, dotrajali ili su u lošem stanju i ne mogu zadovoljiti potrebe grada. Istovremeno, samo kroz povećanje troškova za zarade i doprinose na plate zaposlenih u Opštini Tivat čiji je broj u protekle četiri godine vladavine aktuelne DPS-SD-HGI garniture, doživio eksponencijalni rast, potrošilo se novca dovoljmog za gradnju i opremanje jedne nove škole za 500 đaka.

To su poručile kandidatkinje za odbornice građanske izborne liste Narod Pobjeđuje (NP) na lokalnim izborima u Tivtu, Sanja Vuković i Milanka Brajković.

Vuković je istakla da su svjesni činjenice da lokalna uprava nema obavezu ulaganja u objekte za obrazovanje, ali "smo istovremeno svjesni činjenice da ta ista lokalna uprava može i mora vršiti pritisak na Ministarstvo prosvjete, oko stvaranja boljih uslova za obrazovanje naše djece".

"Naša lokalna uprava, ne samo da to ne radi, nego se i javno hvali kako je uštedjela državi 800 hiljada eura, ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu. Da li građani Tivta od svog novca treba da plaćaju projekte čije finansiranje je obaveza Ministarstva prosvjete? Da li građani Tivta treba da plaćaju i promašene investicije za koje niko ne snosi odgovornost, kao npr. ponovna rekonstrukcija sistema grijanja koji je rekonstruisan 2017. godine, kojom prilikom je čak ministru uručena i zahvalnica što naša djeca u 21. vijeku imaju zagrijane učionice? Radost je trajala taman do 2019. kada je došlo do havarije na ovom istom sistemu. Svi mi želimo da radimo na stvaranju boljih uslova za našu djecu, ali ne na ovaj način, koji je katastrofalno štetan po naš grad", kazala je Vuković posebno naglašavajući činjenivu da dok ne ulaže ni centra u tivatske škole, "Ministarstvo prosvjete kome naša Opština od našeg novca pomaže, realizuje listu od 38 prioritetnih projekata u vrijednosti od oko 50 miliona eura, na kome nema niti jednog projekta sa teritorije Tivta".

"Znate li, Tivćani, da je u zadnje četiri godine, u Opštini Tivat uvećanje troška po osnovu zarada i doprinosa na zarade novozaposlenih, iznosilo oko četiri miliona eura. Četiri miliona za zarade onih koji su povećavali glasačko tijelo vladajuće garniture. To je sasvim dovoljno novca za gradnju nove škole koju bi u jednoj smjeni moglo pohađati 500 učenika", istakle je Vuković dodajući da Tivtu pored nove škole, nedostaje i još jedan dječiji vrtić.

Brajković je naglasila da loše stanje centralnog i objekata područnih odjeljenja OŠ "Drago Milović" koja je prije tridesetak godina projektovana i izgrađena za 600 učenika, a ove godine ih ima upisanih čak 1.700, najbolje govori o "maćehinskom i nedomaćinskom odnosu i lokalne uprave i resornog ministarstva prema našoj djeci".

"Mi ćemo se zalagati za obezbjeđivanje prostorija za produženi boravak djece, kako bi olakšali roditeljima koji zbog obaveza na poslu nisu u mogućnosti da dođu po djecu odmah nakon završetka nastave. Takođe ćemo pružiti podršku jednoroditeljskim porodicama školske djece, tako što ćemo obezbijediti besplatne udžbenike za djecu. Trudićemo se, svakako, da obezbijedimo besplatne udžbenike za sve učenike osnovne škole, naročito za porodice lošijeg materijalnog statusa. U zavisnosti od potreba tržišta rada u Tivtu, planiramo da izradimo registar zanimanja koja su deficitarna, te predložiti otvaranje novih smjerova u školi u skladu sa potrebama grada", navela je Brajković glavne djelove strategije NP za riješevanje problema u tivatskoj prosvjeti.

Naglasila je da će nova lokalna vlast sa NP na čelu, pored ostaloga, urediti prilaz zgradi OŠ "Drago Milović" i proširiti parking kod Srednje škole "Mladost", kao i da će za potrebe OŠ "Branko Brinić" u Radovićima izgraditi montažnu sportsku salu.

Bonus video: