SD: Zalažemo se za novi model gazdovanja šumama, drvoprerada ogroman razvojni potencijal

Kako se navodi u soopštenju, Socijaldemokrate u sklopu toga podrazumijevaju i značajno ograničenje izvoza trupaca, kao i uspostavljanje izvoznog klastera za finalne proizvode

4877 pregleda 27 reakcija 20 komentar(a)
Kalač, Foto: Socijaldemokrate
Kalač, Foto: Socijaldemokrate

Socijaldemokrate se zalažu za snažniji realni sektor, posebno oblast poljoprivrede i drvoprerade, uz veću podršku i zaštitu za domaće poljoprivredne proizvođače, saopšteno je iz ove partije.

Faruk Kalač, kandidat na listi „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno“, istakao je da je ogroman razvojni potencijal u drvopreradi, čijom adekvatnom valorizacijom Crna Gora može dobiti mnogo.

„Socijaldemokrate se zalažu za novi model gazdovanja šumama, koji za cilj ima rast zaposlenosti, ravnomjerni regionalni razvoj, rast izvoza finalnih proizvoda i rast konkurentnosti crnogorske privrede“, kazao je Kalač.

Objašanjavajući navedeni model, Kalač je naveo da to podrazumijeva transformaciju postojeće Uprave za šume u novo privredno društvo koje bi bilo u 100% vlasništvu države, koje će gazdovati šumama u društvenoj svojini.

Kako se navodi u soopštenju, Socijaldemokrate u sklopu toga podrazumijevaju i značajno ograničenje izvoza trupaca, kao i uspostavljanje izvoznog klastera za finalne proizvode.

„Naš cilj je i podrška finalizaciji rezane građe, u smislu izrade lameliranih elemenata za stolariju, zatim lameliranih ploča za namještaj i uređenje enterijera, kao i korišćenje potencijala biomase, odnosno izgradnja pogona za proizvodnju peleta“, kazao je Kalač.

Prema njegovim riječima, izgradnja infrastrukture u šumskim područjima na način koji je najmanje štetan za šumsko stanište, "vodeći brigu o posebnim geološkim, vegetacijskim, hidrološkim i drugim vrijednostima, a posebno o ekološkim, vrijednim djelovima ekosistema utvrđenim posebnim propisima, je značajna stavka izbornog programa Socijaldemokrata".

Kandidat na listi SD-a, Ilija Grgurović, kazao je da SD predlaže nižu stopu PDV-a za određeni broj proizvoda namijenjenih ishrani, kao i pružanje veće finansijske podrške za modernizaciju i povećanje proizvodnje privrednim subjektima iz pekarske, konditorske, te industrije proizvodnje kafe i flaširanja vode.

"Mi u SD –u se zalažemo za subvencioniranje rafova u lancima supermarketa za domaće proizvođače kako bi bili vidljiviji i dostupniji kupcima, kao i za grantove za mlade farmere”, rekao je Grgurović.

Prema njegovim riječima, sa ciljem jačanja svijesti domaćih potrošača i turista o korisnosti kupovine domaćih proizvoda i stvaranja ambijenta za bolje pozicioniranje crnogorskih proizvoda, SD predlaže intenziviranje promotivnih aktivnosti kada je u pitanju kupovina domaćih proizvoda.

"Takođe, potrebno je pojačati rad inspekcijskih službi na granici i u unutrašnjem prometu u cilju suzbijanja nelojalne konkurencije i zaštite domaćih poljoprivrednih proizvođača i pružiti snažniju finansijsku podršku proizvodnji organske hrane”, zaključio je Grgurović.

Bonus video: