Menadžment Kodre: Tvrdnja Konjevića da je dobijao poluprijetnje laž kao i sve drugo što iznosi

"Ovim reagovanjem završavamo sa svakim daljim komentarisanjem funkcionera SDP-a Raška Konjevića i njegovih laži, ma kakve one bile. Sa njim ćemo ubuduće komunicirati samo na sudu, jer ćemo, naravno, tamo tražiti zaštitu svoje lične i profesionalne časti i ugleda"

22396 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Menadžment Bolnice "Kodra" poručio je funkcioneru SDP-a Rašku Konjeviću da će ubuduće "komunicirati samo na sudu, jer ćemo, naravno, tamo tražiti zaštitu svoje lične i profesionalne časti i ugleda"

Konjević je ranije danas saopštio da je posredno dobijao poluprijeteće poruke iz "Kodre" preko partijskih kolega...

Reagovanje Menadžmenta Bolnice "Kodra" prenosimo integralno

"Pošto funkcioner SDP-a Raško Konjević ponovo prlja ime Bolnice Codra iznoseći i dalje, što on očito jedino i umije, beskrupulozne laži u prljavoj kampanji svoje stranke, jer očito nemaju ništa da ponude sem blaćenja ljudi, poslednji put mu odgovaramo. Sa ovim završavamo svako dalje komentarisanje njega i njegovih laži, kakve god da ubuduće iznosi, jer nam dostojanstvo ne dozvoljava da se spuštamo baš toliko nisko na njihov nivo. Njime ćemo se daje baviti jedino na sudu.

Očito poslanik Konjević nije umio ni da pročita naš odgovor na njegove laži, pa ćemo mu približiti, kako bi i on bio u stanju da razumije.

Kako smo i juče rekli, brutalna je laž da su Codrine fakture po pacijentu dva do tri puta veće nego u Kliničkom centru . Takođe smo rekli da se ne može upoređivati neuporedivo, odnosno, da bi on shvatio, ne mogu se upoređivati “babe i žabe”.

Prosječna cijena fakture u Kliničkom Centru, s obzirom na iznos koji su dobili i broj liječenih pacijenata je 1008 eura, u opštim bolnicama 1.013, a u Codri 1.279 eura. Naglašavamo opet da se državne bolnice još uvijek ne plaćaju po DRG-u. Naglašavamo ponovo i to da u iznos koji dobiju državne bolnice ne ulaze sredstva za nabavku opreme i izgradnju prostora. A evo zašto smo rekli da se ne može upoređivati neuporedivo. Procenat operacija u ukupnom broju liječenih pacijenata u Kliničkom Centru je 26,19%, a u opštim bolnicama 21,32%. U Codri je skoro 80% Od tog broja operacija procenat složenih operativnih zahvata u KC je 24,68%, u OB 8,22, a u Codri preko 40% Suvišno je valjda i njemu govoriti koliko su veći troškovi za složene operacije od troškova drugih usluga.

U Kotorskoj bolnici koju on pominje, valjda zato što je naš uvaženi kolega, a njihov član, bio doskorašnji direktor bolnice, prosječna faktura je 778 eura. Čudno mu njihov partijski kolega, ugledni hirurg, nije prenio da je i on sam na sastancima u Fondu zdravstva u novembru 2019. godine, iznio neospornu činjenicu da je kod velikih , složenih operacija cijena samog potrošnog materijala veća od ukupne cijene operacije po DRG-u. Ali Bolnica u Kotoru je zbog toga u manjem problem od Codre, jer operacije u ukupnom broju liječenih pacijenata čine samo 19 %, a u Codri skoro 80%. Uz to procenat složenih operacija u Kotorskoj bolnici, kao i u ostalim opštim bolnicama je 8,22%. a u Codri je preko 40%. Ukupan broj operacija u Kotorskoj bolnici je 1.197 od čega je 283 porođaja carskim rezom. U Codri je ukupan broj operacija 4.300.

Iznos od 440 eura, koliko on saopštava da je prosječna faktura u Kliničkom Centru i ostalim bolnicama je, u stvari, prosječan iznos troškova po bolnički liječenom pacijentu, samo za potrošni material i ljekove. (lako se može utvrditi po sredstvima iz budžeta datim za to).

Potkrijepićemo ciframa i ono što smo juče naveli, da su cijene operacija u Codri po DRG-u dva do tri puta niže od cijena koje su plaćane bolnicama u inostranstvu, za iste operacije, kada je SDP rukovodio Fondom zdravstva. Cijena dvije najveće operacije u urologiji, koje se rade samo u Codri i koje joj se plaćaju po DRG cjenovniku je 2.500 eura. Bolnicama u inostranstvu, prije nego što je umrežena Codra, plaćali su za jednu 5.500 a za drugu 8.000 eura. Oftalmološke operacije koje se Codri po DRG-u plaćaju 550 i 800 eura, bolnici u inostranstvu plaćali su 1.600 do 2.400 eura. Jasno se vidi da su ih plaćali dva do tri puta više nego Codri. Ali to SDP-u tada nije smetalo. Kako su onda štitili javni interes?

Mislimo da je ovdje sasvim dovoljno konkretnih podataka za svakog, pa i za poslanika Konjevića. Više je nego jasno da su te “dvije cifre” koje je iznio notorna laž.

U današnjem saopštenju poslanik Konjević je iznio da je iz Codre dobijao poluprijetnje i da smo preko njegovih partijskih kolega pokušali da “spriječimo otvaranje priče”. I to je laž kao i sve drugo što iznosi. Codra je u Crnoj Gori odavno otvorila i napravila svoju priču rezultatima svoga rada, poznatu građanima cijele Crne Gore, koji nam često iznose svoje zadovoljstvo što takvu medicinsku uslugu mogu dobiti na teret svog zdravstvenog osiguranja. Lažima koje konstantno iznosi samo građanima pokazuje ko je on u stvari. Zašto bi ga onda u tome sprečavali. A nama je ispod svakog nivoa i časti da prijetimo bilo kome, a pogotovo njemu takvome. Što se tiče neke druge komunikacije sa nekim članom njihovog rukovodstva, moguće da je bilo, jer su svi rukovodeći ljudi SDP-a, sa svojim porodicama, dugogodišnji, redovni pacijenti Bolnice Codra.

I na kraju, još jednom ponavljamo, da ovim reagovanjem završavamo sa svakim daljim komentarisanjem funkcionera SDP-a Raška Konjevića i njegovih laži, ma kakve one bile. Sa njim ćemo ubuduće komunicirati samo na sudu, jer ćemo, naravno, tamo tražiti zaštitu svoje lične i profesionalne časti i ugleda. Možda on to ne zna, možda u Perinom Hanu to nije tako, ali u Crnoj Gori laž ne može proći nekažnjeno", navodi se u reagovanju Menadžmenta Bolnice "Kodra".

Bonus video: