Đukanović: Želimo evropski kvalitet života za sve u Crnoj Gori

Danas, kako je kazao, viziji razvoja DPS-a i njegovih koalicionih partnera konkuriše politička opozicija idejom povratka Crne Gore u prošlost

7439 pregleda 52 reakcija 52 komentar(a)
Đukanović u Kotoru, Foto: Demokratska partija socijalista
Đukanović u Kotoru, Foto: Demokratska partija socijalista

Demokratska partija socijalista (DPS) želi da evropski kvalitet života bude dostupan svakom građaninu Crne Gore, poručio je lider te stranke Milo Đukanović.

On je danas, u okviru kampanje za predstojeće parlamentarne izbore, posjetio Kotor.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Đukanović je u obraćanju funkcionerima i aktivistima te stranke rekao da je Kotor vrlo poseban i specifičan kulturni kapital Crne Gore.

Iz Boke Kotorske se, kako je kazao, uvijek moglo najlakše očitati „to crnogorsko iskustvo i ta crnogorska građanska i multikulturalna tradicija“.

„Ali se upravo iz Boke Kotorske jednako tako može prepoznati šta su to potrebe savremene Crne Gore - da sebe ne samo kulturno, već svekoliko predstavi izbirljivoj međunarodnoj javnosti čiji sastavni dio želimo da budemo”, rekao je Đukanović.

On je, kako se navodi u saopštenju, govorio i o značaju snaženja institucija, koje su čuvari i garanti građanskog identiteta države.

„Potrebne su nam nove vrijednosti i one moraju predstavljati sublimat onoga što su naša ekonomska i kulturna ostvarenja. Utoliko prije će nam trebati dodatno upregnuće svih naših institucija i građana. Ne može se očuvati građanski identitet i obezbijediti konkurentnost i prestižnost na evropskoj sceni ukoliko bolje ne pregnu naše državne i društvene institucije“, naveo je Đukanović.

On je poručio da je vrijeme da se prestane sa praksom “zamajavanja sa inferiornim temama” koje nameću „retrogradni politički konkurenti“ DPS-a.

Zato je, kako je kazao, politička ponuda DPS-a superiorna.

"Mi smo svjesni i ko smo i koliko su duboki i vrijedni naši korijeni, i šta želimo da uradimo u budućnosti, i zato mislim da je ukupno ta tradicija koju baštini ova generacija Kotorana dragocjena, za ono što je ukupno društveno pregnuće Crne Gore za budućnost“, kazao je Đukanović.

On je istakao da evropski kvalitet života mora biti dostupan svakom građaninu.

“Mi želimo da se evropski kvalitet života nastani u Crnoj Gori, da on bude dostupan svakom građaninu Crne Gore. Važno je da imamo energije i snage da dalje idemo ka tom cilju. I moramo naravno primjetiti, koliko god mi željeli da na tom putu imamo oštriju konkurenciju - mi je danas ne vidimo“, naveo je Đukanović.

Danas, kako je kazao, viziji razvoja DPS-a i njegovih koalicionih partnera konkuriše politička opozicija idejom povratka Crne Gore u prošlost.

"Zbog toga ja mislim da svako razuman i odgovoran ne bi smio imati dilemu kada se nađe na svom biračkom mjestu 30. avgusta”, rekao je Đukanović.

On je iskazao posebno zadovoljstvo rezultatima lokalne samouprave koja je, kako je naveo, za kratko vrijeme od preuzimanja vlasti, vratila Kotoru stari sjaj.

Đukanović je istakao da je Kotor još jedan primjer neodgovornog postupanja opozicije na odgovornim funkcijama, „koja nakon privremenog avanturizma u vršenju vlasti u lokalnoj upravi, biva kažnjena voljom birača i novoj vlasti, koju najčešće kao u ovom slučaju čini DPS, ostavlja nagomilane probleme“.

"Možemo samo zamisliti koliko bi unazadili Crnu Goru da dobiju priliku da vode izvršnu vlast”, dodao je Đukanović.

Bonus video: