Zeković se upisao među donatore DPS-a, Krivokapić dao 5.000 eura

"DPS prepoznajem kao aktera koji je istinski sposoban i odlučan da gradi građansko društvo i radi na društvenom prihvatanju svakog pojedinca", kaže bivši istraživač ljudskih prava koji je sa 350 eura pomogao vladajuću partiju. Koaliciji “Za budućnost Crne Gore” po 5.000 uplatili Zdravko Krivokapić, Andrija Mandić, Branko Radulović, Budimir Aleksić, Jovan Vučurović, Milan Knežević, Milutin Đukanović, Nebojša Medojević, Slaven Radunović

49153 pregleda 797 reakcija 88 komentar(a)
Donirao, ali nije član DPS-a: Zeković, Foto: Arhiva Vijesti
Donirao, ali nije član DPS-a: Zeković, Foto: Arhiva Vijesti

Demokratska partija socijalista (DPS), odnosno lista "Odlučno za Crnu Goru - Milo Đukanović" je prema posljednjim podacima Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) prikupila još 23.840 eura donacija, pa se njihovi ukupni prilozi zaokružuju na pola miliona eura, odnosno 501.552 eura.

PS-u od 4. do 18. avgusta donirano 23.840 eura: Marković i Đukanović
PS-u od 4. do 18. avgusta donirano 23.840 eura: Marković i Đukanovićfoto: Boris Pejović

ASK je juče objavio nove podatke o prilozima političkim partijama za period od 4. do 19. avgusta, pa je vladajuća partija sa iznosom od 477.712 eura za period od 5. jula do 3. avgusta rekorder u donacijama.

Od juče prilozima može da se pohvali i koalicija “Za budućnost Crne Gore”, za koju na sajtu ASK piše da ima 181.448 eura od donacija.

DPS nema maksimalne priloge, ali na ivici kršenja zakona

U ovom izvještajnom periodu nije bilo maksimalnih iznosa donacija za DPS, ali je prvo ime na tabeli sajta ASK-a novi državni službenik i bivši civilni aktivista, istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Saša Zeković.

On je vladajućoj partiji donirao 350 eura, što je potvrdio u izjavi za “Vijesti”.

Na pitanje da li je postao član DPS, Zeković je odgovorio odrično.

Zeković je bio na čelu Savjeta za građansku kontrolu rada policije, a krajem juna je imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

“Donacija je lična i samostalna odluka da podržim politiku i program u koje vjerujem. Kroz ukupno iskustvo, Demokratsku partiju socijalista prepoznajem kao aktera koji je istinski sposoban i odlučan da gradi građansko društvo i radi na društvenom prihvatanju svakog pojedinca”, rekao je on Vijestima na pitanje da li mu je neko sugerisao ili tražio donaciju.

DPS-u su od 4. do 18. avgusta najviše donirali aktivisti Rajko Đurić iz nikšićkog odbora -2.000 eura, Vladimir Filipović iz ulcinjskog - 1.000, dok su po 950 eura uplatili Živko Kecojević (OO DPS Nikšić, sekretar sekretarijata za investicije Opštine Nikšić), Luka Jovanović (OO DPS Nikšić, rukovodilac u EPCG) i Radenko Čvorović.

Po 900 eura dali su Sait Kalač i Srđan Popović, a Nikola Bezmarević (OO DPS Nikšić, rukovodilac u EPCG) 850 eura.

Direktor Deponije Podgorica Arsenije Boljević (GO DPS) dao je 800 eura, 750 eura Borko Nikčević, Mira Kovačević 700 eura, a Predrag Krivokapić 650. Po 600 eura uplatili su Bojan Đakonović, Radan Radulović i Ratko Živković, a Lazar Mijanović 550 eura.

Direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović (GO DPS) donirao je 500 eura, kao i Borislav Janjušević, Danijel Vujačić, Danko Surjan, Dejan Pavićević, Miloš Dedić i Slađana Lakićević.

Maksimalni iznos od 5.000 eura vladajućoj partiji ranije su uplatili biznismeni Igor Mašović, Milić Novović, Nenad Ivanović i Aleksandar Božović.

Igor Mašović je vlasnik i suvlasnik više malih hidroelektrana, za koje dobija subvencije iz državnog budžeta. On je i brat predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića (DPS) koji je ranije partiji donirao 3.000 eura, odnosno tri cijele plate.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Milić Novović je poslovni saradnik Igora Mašovića, a s njim je i rodbinski povezan.

Ivanović je budvanski ugostitelj i član Opštinskog odbora DPS-a Budva. On je

“Vijestima” ranije potvrdio da je donirao 5.000 eura partiji.

Među donatorima je i Tamara Kokić, direktorica u kompanijama koje su od Vlade Crne Gore dobile koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana, prenijela je TV Vijesti pozivajući se na podatke MANS-a.

Podsjećaju da Zakon o finansiranju političkih subjekata propisuje da kompanije i fizička lica koja sa državom imaju neki ugovorni odnos, ili vrše posao od javnog interesa, ne mogu davati priloge političkim partijama.

Zakonom o energetici definisano je da proizvodnja struje spada u posao od javnog interesa, podsjetili su iz MANS-a.

Poslanici Demokratskog fronta široke ruke

Koaliciji "Za budućnost Crne Gore", koju čine Demokratski front, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida, Jugoslovenska komunistička partija, Srpska radikalna stranka, Stranka penzionera invalida i socijalne pravde i nezavisni intelektualci, po pet hiljada eura doniralo je 20 funkcionera DF-a i nosilac liste Zdravko Krivokapić.

Nijesam mogao da budem prvi na listi, a da ne uplatim maksimalan iznos: Krivokapić
Nijesam mogao da budem prvi na listi, a da ne uplatim maksimalan iznos: Krivokapićfoto: Boris Pejović

To je maksimalni iznos donacija dozvoljen Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja.

Po 5.000 dali su predizbornom savezu dosadašnji poslanici DF-a Aleksandra Vujičić, Branka Bošnjak, Andrija Mandić, Branko Radulović, Budimir Aleksić, Jovan Vučurović, Milan Knežević, Milutin Đukanović, Nebojša Medojević, Slaven Radunović, Strahinja Bulajić, Veljko Vasiljević i Radoš Zečević. Taj iznos donirali su i funkcioneri DF-a Vladislav Bojović, Vladan Raičević, Dragan Bojović, Dejan Vujisić, Maja Vukićević, Nikola Bajčetić i Predrag Raičević.

Sa nešto manje pomogli su poslanici DF-a Milun Zogović (4.999 eura), Ljiljana Đurašković (4.987) i Marina Jočić (4.987), kao i portparolka DNP-a Jelena Kljajević (4.997).

Plate poslanika DF-a, nakon smanjenja od 50 odsto zbog korona krize, iznosile su prethodnih mjeseci od 700 do 1.800 eura.

Krivokapić je “Vijestima” potvrdio da je uplatio 5.000 eura.

“Imao sam na računu 5.700 i uplatio sam 5.000 koaliciji. Sad čekam platu”, kazao je Krivokapić koji je profesor Univerziteta Crne Gore.

On je dodao da “ne igra igre na sreću” ali da, kako je rekao, iako su mu primanja manja od poslaničkih, nije mogao da bude prvi na listi a da ne uplati maksimalan iznos.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić donirao je 3.500 eura, a po tri hiljade dali su Predrag Bulatović (poslanik DF-a), Jovanka Bogavac, Marija Marović i Željko Savović.

Po 2.500 eura dali su Simonida Kordić, Radojica Živković, Milo Božović, Marko Kovačević, Nataša Jevrić, Miodrag Bešović, Milica Tomašević, Milan Lekić, Katarina Puletić, Jelena Božović, Janko Milatović i Goran Kiković.

Po dvije hiljade eura uplatili su Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora) i Aleksandar Lekić.

U prethodnom periodu nijesu registrovani prilozi za koaliciju “Za budućnost Crne Gore”.

Za koaliciju “Mir je naša nacija” u novom izvještaju je registrovan nenovčani prilog (za usluge) od preduzeća High Marketing, u vrijednosti 2.541 euro. Preduzeće je registrovano u Podgorici, a vlasnik je Jovan Ćulafić, pokazuju podaci Centralnog registra privrednih subjekata.

Toj koaliciji je novčani prilog od 500 eura uplatila Branka Vulikić, a 100 eura Milan Marić.

Prethodno je dobila nenovčani prilog od Jadranka Tomaševića (OO Demokrata Herceg Novi) u vrijednosti od 150 eura. Na sajtu ASK piše da je u pitanju usluga.

Za lokalne izbore 62,9 hiljada eura

Za lokalne izbore DPS je do sada prikupio 62.900 eura, a po posljednjim podacima partiji je Boško Bracanović donirao 250 eura i Branka Vlaović 200.

U periodu od 20. jula do 3. avgusta prikupili su 23.000 eura.

Prema ranije objavljenim podacima za izbore u Andrijevici, Budvi, Gusinju i Kotoru uplaćeno je 26.550 eura od 24 osobe, a za izbore u Tivtu 12.900 eura.

Kako je ranije objavljeno petina donacija za Tivat je stigla iz podgoričke „Čistoće“. Izvršni direktor podgoričke „Čistoće“ Andrija Čađenović uplatio je 17. marta hiljadu eura na poseban račun DPS-a za lokalne izbore u Tivtu, a njegovi pomoćnici Vojin Katnić i Slobodanka Čabarkapa po 800 eura.

Među visokim funkcionerima koji su pomogli vladajuću partiju u Tivtu je i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i više poslanika.

Socijalisti Crne Gore su u periodu od od 4. do 18. avgusta dobili donaciju za lokalne izbor u Kotoru. Njima je Ivan Furtula (predsjednik Socijalista Bijelog Polja) uplatio 200 eura.

Za lokalne izbore u Tivtu Goran Božović je uplatio 200 eura za Grupu birača “Goran Božović – Časno i odgovorno za bolji Tivat”.

U toku kontrola svih 706 davalaca priloga

Iz ASK-a su juče saopštili da su u dosadašnjem toku kampanje pokrenuli 288 postupaka koji se odnose na upotrebu javnih resursa u izbornoj kampanji, a nakon kontrole 18.000 dostavljenih dokumenata organa vlasti koji sadrže analitičke kartice o socijalnim davanjima i budžetskoj potrošnji, putne naloge...

Nakon kontrole dokumentacije, ASK je uputila 604 upozorenja obveznicima, a dala je i 48 mišljenja na zahtjeve organa vlasti, kao i 544 pravna savjeta i pojašnjenja.

Od 288 postupaka najviše (123) ih je pokrenuto u cilju kontrole ograničenja mjesečne potrošnje, a nakon toga zapošljavanja (101). Agencija je izvršila 10 kontrola organa vlasti na terenu.

“Kad su u pitanju politički subjekti, u toku je kontrola 10 političkih subjekata, odnosno dokumentacije o svim njihovim aktivnostima u toku izborne kampanje. U toku je i kontrola svih 706 davalaca priloga političkim subjektima. Na osnovu dostavljenih faktura i ugovora, kao i izvršenih kontrola, evidentirano je 118 aktivnosti političkih subjekata, odnosno troškova u visini od skoro 700.000 eura”, saopšteno je iz ASK-a.

Bonus video: