CDT kampanja "Glasaj slobodno": Niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na izbor građana

Kako su istakli, ovim promotivnom spotom podsjećaju da je zakonom zabranjeno glasanje u tuđe ime i glasanje na više biračkih mjesta, te da je za ovo djelo zaprijećena kazna zatvora do jedne godine

3173 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Centar za demokratsku tranziciju
Ilustracija, Foto: Centar za demokratsku tranziciju

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je pokrenuo kampanju “Glasaj slobodno” kako bi promovisao neprikosnoveno pravo građana/ki na slobodan politički izbor, saopšteno je iz ove nevladine organizacije (NVO).

"Cilj kampanje je da građane/ke podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor", kazali su iz CDT-a.

Kako su istakli, ovim promotivnom spotom podsjećaju da je zakonom zabranjeno glasanje u tuđe ime i glasanje na više biračkih mjesta, te da je za ovo djelo zaprijećena kazna zatvora do jedne godine.

Oni napominju da je na sajtu CDT-a (https://www.izbori2020.cdtmn.org/) postavljena aplikacija pomoću koje građani/ke mogu poslati prijave u slučaju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili ako su primijetili zloupotrebe u izbornom procesu.

"Moć je u rukama građana, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele. Glasaj slobodno", poručili su iz CDT-a.

Bonus video: