Po prvi put 67 evropskih poslanika podržalo jednu opozicionu listu

European greens su trentno najbrže rastuća grupacija u Evropi. Njihov klub u Evropskom parlamentu trenutno broji 67 poslanika. Koopredsjedavajući Zelenih Evrope i poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajs u ime EGP-a uputio je javnu podršku Građanskom pokretu URA i platformi Crno na bijelo za predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori

50725 pregleda 1057 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Crno na bijelo
Foto: Crno na bijelo

Vajs je koaliciji „Crno na bijelo“ poželio uspjeh uz nadu da će zajedničkim snagama nastaviti da zajedno ulažu napore na evropskom nivou za ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

„Neizmjerno sam srećan što je URA pristupila Zelenim Evrope. Crna Gora je jedina država na svijetu koja je po svom Ustavu ekološka i koja ima nevjerovatne prirodne ljepote od obale do visokih planina. Zato zaštite vašu životnu sredinu. Znam da postoji partija za koju možete glasati i koja će omogućiti da Crna Gora ostane lijepa kakva jeste i da je čak i poboljša. Nadam se da ćete na predstojećim izborima napraviti pravi izbor. Sve najbolje URI i Crnoj Gori.“ – naveo je Vajs u svojoj video poruci.

Platformu Crno na bijelo ranije je javno podržao i Rajnhard Butikofer aktuelni poslanik u Evropskom parlamentu i predsjednik Zelenih Njemačke i Zelenih Evrope u dva mandata. Na ovaj način je još jednom potvrđeno da u Crnoj Gori postoji kredibilna evropska alternativa prepoznata u međunarodnim okvirima.

Platformu Crno na bijelo inicijalno je potpisalo 140 istaknutih pojedinaca, među kojima su doktori nauka, univerzitetski profesori, ugledni ljekari, inženjeri, advokati, građanski i ekološki aktivisti. Reakcije građana i brojna podrška koja raste iz dana u dan dokaz su da je Crnoj Gori potreban drugačiji pristup u politici gdje će stručnost, integritet i profesionalnost biti ispred partijske pripadnosti. Upravo je Crno na bijelo jedina lista koja je javno rekla da će se političari povući kako bi primat imala struka. Crnu Goru, u narednom periodu, očekuju brojni zdravstveni, ekonomski i socijalni izazovi i država se može sačuvati samo ukoliko eskperti preuzmu vodeće funkcije u društvu. Zbog toga je lista Crno na bijelo ponudila koncept ekspertske vlade kao najboljeg modela za oporavak i ozdravljenje Crne Gore.

Zbog razotkrivanja brojnih afera vrha vlasti Crno na bijelo na udaru režimskih medija

Koalicija Crno na bijelo u vrh prioriteta svog djelovanja postavila je borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Uz pomoć međunarodnih partnera funkcioneri ove koalicije razotkrili su aferu Možura u koju su, osim crnogorskog vrha vlasti, upleteni i zvaničnici sa Malte. Zbog sumnji da je prilikom sklapanja posla oko vjetroelektrane Možura bilo korupcije vode se rasprave i u evropskim institucijama. Lider Građanskog pokreta URA i nosilac liste Crno na bijelo, dr Dritan Abazović prvi je javno pokazao dokumenta i ugovore koji pokazuju da je Vlada Crne Gore sklopila štetan ugovor i radila suprotno državnim interesima. Sumnjivi poslovi oko vjetroelektrane Možura vode do samog vrha režima, tačnije do Mila Đukanovića, u čijem su mandatu potpisani sporni ugovori i Duška Markoviću, u čijem je mandatu projekat realizovan. Spornim ugovorima Vlada Crne Gore je obezbijedila 115 miliona eura subvencija firmi koja je izgradila park Možura što će na kraju platiti građani Crne Gore preko računa za struju.

Povodom afere Možura, više zvaničnika Malte je podnijelo ostavke, dok je novinarka Dafne Kaurana Galicija, koja je istraživala ovaj slučaj, ubijena. Ostaje nejasno zašto Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković ćuti povodom prezentovanih dokumenata i zbog čega još uvijek nije pokrenuo istražne radnje o aferi Možura.

Dritan Abazović
Dritan Abazovićfoto: Crno na bijelo

Poslednja u nizu afera koja je otkrivena pomoću dokumenata koja su stigla iz Sjedinjenih američkih država (SAD) vodi do najbližih članova porodice šefa režima, Mila Đukanovića. Iz dokumentacije, koju je prezentovao kandidat za poslanika koalicije Crno na bijelo, Zoran Mikić, se vidi da su pojedini članovi porodice Đukanović kupili i kešom platili u iznosu od 900 000 dolara skupocjenu nekretninu na Menhetnu, u Njujorku. Ono što čitav slučaj čini posebno zanimljiv jeste da se ova kupovina dogodila u aprilu 2006. godine, samo par mjeseci nakon što je država prodala većinski paket akcija kompanije Telekom firmi Mađar Telekom. Sestra Mila Đukanovića, Ana Kolarević se još uvijek povezuje sa koruptivnim radnjama i primanjem mita prilikom privatizacije Telekoma.

Zbog beskompromisne borbe, stalnim ukazivanjem na korupciju i javno iznesenih dokumenata, koalicija Crno na bijelo i njeni funkcioneri nalaze se na meti prljave kampanje režimskih medija. U toj kampanji, po prljavim neistinama i lažnim tekstovima, prednjače Dnevne novine i portali CDM i Udar. Cilj te kampanje je pokušaj nanošenja političke štete koaliciji Crno na bijelo koja jedina preuzima glasove DPS-u i drugim vladajućim partijama. Sada je jasno da će upravo koalicija Crno na bijelo biti presudan faktor za smjenu kriminalne vlasti.

POGLEDAJTE Dritan Abazović o lažnim tekstovima i prljavoj kampanjom koju vodi portal CDM

Koalicija crno na bijelo je u svom programu predvidjela usvajanje dva sistemska zakona. Zakon o porijeklu imovine i Zakon o lustraciji i otvaranju tajnih dosijea biće prvi pravni akti koje će poslanici koalicije Crno na bijelo predložiti u novom sazivu Skupštine Crne Gore. Bez ova dva zakona nema suštinskih promjena u Crnoj Gori niti odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.