"REALIZOVAĆEMO VIŠEMILIONSKE PROJEKTE"

Šehović: SD će i u narednoj vladi upravljati prosvjetom

"Mi u Socijaldemokratama smo ti koji su imali snage, volje i kapaciteta da započnu digitalizaciju, koja je istorijski momenat za Crnu Goru, i sasvim je prirodno da ćemo taj proces privesti kraju"

7404 pregleda 130 reakcija 110 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Socijaldemokrate će i u novom sazivu Vlade, nastaviti da upravljaju prosvjetom, jer su pokazale da imaju kredibilitet i znanje za tu veliku odgovornost, ali i kako bi priveli kraju brojne projekte koji su u ovom resoru započeti upravo pod rukovodstvom SD-a, poručio je potpredsjednika SD-a Damira Šehovića.

"Neki od tih iskoraka su nagrađivanje najboljih đaka i nastavnika, dualno obrazovanje i stipendije, besplatne studije, preko 100 miliona investicija primarno u infrastrukturu, pa sve do započete digitalizacije", poručio je Šehović.

On je dodao da je jasno da ti iskoraci imaju veliku podršku građana, jer su relevantna istraživanja pokazala da građani imaju najveće povjerenje upravo u obrazovni sistem.

Predstavljajući program SD-a, istakao je da se on velikim dijelom bavi obrazovanjem, i fokus stavlja upravo na nastavak digitalizacije, koja je započeta izradom svih digitalnih udžbenika za prvake, pod brendom National Geographic i nekim od najvećih svjetskih izdavačkih kuća, sa oko 450 interaktivnih sadržaja, te da sada slijedi opremanje skoro 500 učionica prvaka potrebnom opremom.

"Mi u Socijaldemokratama smo ti koji su imali snage, volje i kapaciteta da započnu digitalizaciju, koja je istorijski momenat za Crnu Goru, i sasvim je prirodno da ćemo taj proces privesti kraju. Za početak, izradićemo digitalne udžbenike za prvih pet razreda, a onda nastavljamo dalje", rekao je Šehović.

Kako je dodao, koliki su kapaciteti prosvjete pokazao je i #UciDoma projekat učenja na daljinu, koji je realizovan u toku pandemije.

On je istakao da su dok su na čelu Ministarstva prosvjete bile Socijaldemokrate, uvedene i besplatne studije, i Fond za kvalitet i talente sa finansijskim nagradama, i uvedeno 700 stipendija za deficitarna zanimanja, ali i nanovo uvedeno dualno obrazovanje koje podrazumijeva paralelno učenje i obuku kod poslodavca uz naknadu, a za koje je naredne godine planirano da bude uključeno 300 poslodavaca i oko 1000 đaka.

"Naš je priorotet da povećamo broj đaka u dualnom sistemu i broj đaka koji prima stipendije, ali i osiguramo da besplatne studije i Fond za kvalitet i talente nastave da žive, kako bi se istakli oni koji znaju, a ne oni koji imaju", dodavši da će se uvesti dualni sistem i u visoko obrazovanje.

U dijelu infrastrukture naglasio je i da su, dok su Socijaldemokrate upravljale prosvjetom, završena tri nova vrtića i jedna škola, te da je u toku gradnja mnogih novih, i da je SD "dala ključan doprinos ugovaranju 38 novih projekata izgradnje škola i vrtića, koji slijede".

"Ogromnu energiju, vrijeme i znanje, usmjerili smo na ugovaranje tih 40-ak infrastrukturnih projekata, i sasvim je prirodno da ćemo ih izvesti do kraja. Uz ogromno opremanje škola računarskom i drugom opremom, koje nas čeka naredne školske godine, nabavku 30 autobusa i kombi-vozila za škole i brojne rekonstrukcije, posla na infrastrukturi je dosta, ali naši rezultati pokazuju da ćemo taj posao bez sumnje moći da iznesemo. Neki od planiranih projekata su i izgradnja podgoričke gimnazije, škola na Zabjelu, City kvartu i Karabuškom polju, te gradnja četiri vrtića u Podgorici, a po jednom u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Ulcinju i Baru".

Šehović je podsjetio da je u prethodne četiri godine izmijenjen niz zakona iz prosvjete, da je izrađen novi Zakon o akademskom integritetu, te da će "ubrzo biti usvojen Zakon o priznavanju inostranih obrazovnih isprava".

Dodao je i da je uveden engleski jezik u vrtiće, te dvojezična odjeljenja i u osnovne i u srednje škole. Takođe, napomenuo je da Socijaldemokrate vode računa o statusu prosvjetnih radnika, "te da su u ovom mandatu povećane plate više hiljada zaposlenih u prosvjeti, te da će njihov status nastaviti da bude jedan od prioriteta".

"Socijaldemokrate su pokazale da izborni program nije mrtvo slovo na papiru nego nešto što SD ima kapacitete i znanje da pretvori u stvarnost. Napravili smo neke velike iskorake u prosvjeti, i nema sumnje da ćemo još veće napraviti u narednom mandatu. Jer Socijaldemokrate imaju, za razliku od većine drugih, kredibilitet koji je stečen radom, da pričaju o razvoju u prosvjeti", zaključio je Šehović.

Preporučujemo za Vas