DIK: Sve spremno za izbore

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori učestvuje šest koalicija i pet političkih partija

6395 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) ispunila je zakonske i druge obaveze i sve je spremno za izbore 30. avgusta, poručio je predsjednik te institucije Aleksa Ivanović.

On je rekao da je DIK sproveo sve radnje propisane Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Kalendarom izbornih aktivnosti.

"Tako ćemo nastaviti da radimo i ubuduće do završetka izbornog procesa. Iz toga se zaključuje da je sve spremno za izbore“, kazao je Ivanović agenciji MINA.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od izbornog dana i kako će sve funkcionisati sa obzirom na epidemiju koronavirusa, on je podsjetio da je DIK usvojio Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača.

"To u suštini znači da ukoliko se sve osobe, bilo one koja pripadaju organima za sprovođenje izbora, bilo birači pridržavaju mjera, nose maske, rukavice i koriste dezifijense, izborni dan će proteći u skladu sa mjerama za sprečavanje širenja virusa Covid-19", naveo je Ivanović.

On je kazao da se DIK obratio Upravi za imovinu za nabavku potrebne zaštitne opreme i da će ona biti raspoređena biračkim odborima.

Ivanović je rekao da je snimanje i montiranje edukativnog materijala za članove biračkih odbora završeno.

"Slijedi faza emitovanja za potrebe edukacija. Takođe, predviđeno je da materijal bude dostupan na web sajtu", kazao je Ivanović.

Na pitanje da li su riješene sve dileme u vezi sa glasanjem pismom, Ivanović je odgovorio da je Ustavni sud u procesu donošenja odluke po tom pitanju.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori učestvuje šest koalicija i pet političkih partija.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana.

U Crnoj Gori ima 1.217 biračkih mjesta i to je broj koji odgovara broju sa prethodnih izbora.

Predstojeći parlamentarni izbori biće jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon sticanja nezavisnosti.

Bonus video: