Ujedinjena Evropa garant bezbjednosti i stabilnosti

Orban je, kako je saopšteno iz DPS-a, odao priznanje Đukanoviću za njegovu ulogu i doprinos u stvaranju i razvoju moderne Crne Gore na njenom putu u Evropsku uniju (EU) i NATO
68 pregleda 4 komentar(a)
Milo Đukanović, Viktor Orban, Foto: DPS
Milo Đukanović, Viktor Orban, Foto: DPS
Ažurirano: 26.01.2018. 11:51h

Samo ujedinjena Evropa može biti garant bezbjednosti i stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i konkurentnosti kontinenta, ocijenili su predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i premijer Mađarske Viktor Orban.

Đukanović se u četvrtak u Budimpešti sastao sa Orbanom, koji je predsjednik vladajuće partije Fides.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Đukanović i Orban su u razgovoru razmijenili stavove, uz visok stepen saglasnosti, o aktuelnim procesima u Crnoj Gori i Mađarskoj, i o trendovima na međunarodnoj sceni koji utiču na političke tokove u regionu, Evropi i na globalnom planu.

"Zajednički je ocijenjeno da samo ujedinjena Evropa može biti garant bezbjednosti i stabilnosti, kao i ekonomskog prosperiteta, i konkurentnosti naseg kontinenta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Đukanović zahvalio Orbanu i njegovoj Vladi na podršci i pomoći Crnoj Gori i regionu u integracionim procesima koju Mađarska kontinuirano pruža.

"On je podsjetio da je Crna Gora svoj najveći uspjeh na međunarodnom planu, članstvo u NATO, ostvarila upravo u periodu kada je Mađarska bila u Alijansi kontakt zemlja za Crnu Goru“, ističe se u saopštenju.

Orban je, kako se dodaje, odao priznanje Đukanoviću za njegovu ulogu i doprinos u stvaranju i razvoju moderne Crne Gore na njenom putu u Evropsku uniju (EU) i NATO.

Orban je kazao da je spreman da i partijskom i državnom linijom, sa partnerima iz Višegradske grupe i kolegama iz drugih članica EU, još odlučnije doprinosi politici proširenja na zemlje Zapadnog Balkana.

"Zajednički je izraženo zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa nasih prijateljskih zemalja", kaže se u saopštenju.

Đukanović je boravio u Budimpešti na poziv direktora Instituta za međunarodne poslove i trgovinu Martona Shoblera, gdje je članovima diplomatskog kora, mađarskim diplomatama, predstavnicima naučne zajednice i nevladinog sektora održao predavanje o evroatlantskoj integraciji Zapadnog Balkana, s posebnim akcentom na iskustva Crne Gore.

"Kada imamo u vidu iskustvo Evrope staro preko 60 godina nakon što su zemlje osnivači postavile temelj EU, i nakon vjekova ratova i masovnih pogibija naš kontinent pretvorile u region mira, stabilnosti, saradnje i prosperiteta, jasno je zašto mi sa Zapadnog Balkana, opomenuti našom reputacijom, bolje od drugih razumijemo krucijalni značaj Unij, i zašto smo zainteresovani za njen uspjeh i za svoje mjesto u njoj”, rekao je Đukanović.

Govoreći o teškoćama proevropskih snaga u regionu, on je kazao da nije lako biti promoter evropske politike na Balkanu dok su recidivi nacionalističke prošlosti i dalje veoma jaki.

"Osim toga, svjesni svih specificnosti vremena u kojem živimo, razumijemo da dinamika proširenja zavisi i od apsorpcione moći EU“, istakao je Đukanović.

On je naglasio da ne stoji dilema konsolidacija EU ili ujedinjenje, jer, kako je rekao, nema bolje konsolidacije Evrope od njenog ujedinjenja na cijelom kontinentu.

U osvrtu na iskustva Crne Gore, Đukanović je istakao da je vizija strateškog opredjeljenja i razvoja bila fokusirana na demokratske, ekonomske i bezbjednosne standarde koji se podudaraju sa zapadnim sistemom vrijednosti.

"To je Crnoj Gori omogućilo da izbjegne sukobe tokom 90-tih, da u skladu sa najvećim demokratskim standardima obnovi nezavisnost, i bude primjer regionalne saradnje, da postane članica NATO i lider u procesu evropske integracije“, zaključio je Đukanović.

Đukanovic se sastao i sa direktorom Instituta za spoljne odnose i trgovinu Martonom Shoblerom sa kojim je, kako se navodi, razgovarao o mogućnosti korišćenja mađarskog iskustva za eventualno formiranje sličnog instituta u Crnoj Gori.

Bonus video: