"fašizam pobijeđen, ali nije uništen"

Bošković: Crnogorski antifašizam nova riječ starog slobodarstva

Podsjećajući na slavne podvige, Bošković je kazao da je u borbi za opstanak i život, izložena pritisku i napadima tuđinskim, napadana, paljena i uništavana, Crna Gora kroz vjekove trajala, živjela i bila slobodna

5703 pregleda 30 reakcija 17 komentar(a)
Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane

Crnogorski antifašizam ima duboki korijen, kao prirodni iskaz vjekova i stremljenja, i samo je nova riječ starog slobodarstva, rekao je danas ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković je sa predstavnicima Udruženja boraca NOR-a i antifašista Nikšića položio vijenac na obnovljeni spomenik žrtvama fašističkog terora u mjestu Krstac, Golija.

Bošković je poručio da je, pored brojnih gubitaka u Prvom i Drugom svjetskom ratu, crnogorsko junaštvo ostavilo neizbrisiv trag jednog vremena, časnog trajanja i opstanka.

"Crna Gora, a sa njom i Golija je kovana kao sablja na vatri od hiljadu bitaka, a hlađena suzama za deset puta više stradalih. Oni čijim se sjenima danas klanajmo položili su živote za antifašizam i dosanjanu slobodu Crne Gore", kazao je Bošković.

Podsjećajući na slavne podvige, Bošković je kazao da je u borbi za opstanak i život, izložena pritisku i napadima tuđinskim, napadana, paljena i uništavana, Crna Gora kroz vjekove trajala, živjela i bila slobodna.

"Crnogorski antifašizam ima duboki korijen, kao prirodni iskaz vjekova i stremljenja, on je samo nova riječ starog slobodarstva. Zato mu ne treba „lomiti krila“ i međiti ga uskim vremenom od četiri godine, jer je crnogorski antifašizam više od svega - crnogorsko slobodarstvo kao konstanta u vjekovima", istakao je Bošković.

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Nikšića, Slobodan Mirjačić, kazao je da nakon 75 godina od poraza fašizma u svijetu i okruženju imamo iste slike i pojave kao pred početak Drugog svjetskog rata.

Kako je naveo, svakome je jasno da je fašizam pobijeđen, ali je jasno da nije uništen i da se u raznim oblicima često pojavljuje u raznim krajevima svijeta, pa i u Crnoj Gori.

"Ustaše, četnici, balisti i druge pristalice fašističkih ideja pojavljuju se, prekrajaju istoriju, podižu spomenike izdajnicima, proglašavaju krvoloke za svece, i to sve u prisustvu jednog broja ostrašćenih građana, podržanih od Srpske pravoslavne crkve", zaključio je Mirjačić.

Spomenik žrtvama fašizma u mjestu Krstac na Goliji obnovila je Vlada Crne Gore, zajedno sa Udruženjima SUBNOR i UBNOR i antifašistima Crne Gore i Nikšića.