Kaluđerović: Cetinje marginalizovano, SD-DPS vlast krši Zakon o Prijestonici godinama

"Cjelokupna investicija iznosila je 2,4 miliona eura. Iako je više puta Cetinjanima obećavano da će se pomenuto ministarstvo smjestiti u objekat koji je za tu namjenu i renoviran (obećanja su se nizala pred lokalne izbore 2013., pred parlamentarne izbore 2016. i neposredno pred lokalne izbore 2017. godine) to se do danas nije dogodilo", kaže Kaluđerović

3068 pregleda 3 komentar(a)
Boris Kaluđerović, Foto: SDP
Boris Kaluđerović, Foto: SDP

Nakon što je Crna Gora postala međunarodno priznata država na Berlinskom kongresu 1878. godine Cetinje dobija status diplomatskog centra u kojem se otvaraju poslanstva Austrougarske, Italije, Francuske, Srbije, Turske, Rusije, Velike Britanije, Bugarske, Njemačke kao i belgijski konzulat. Svi navedeni prostori su u kasnijem periodu dobile neku drugu namjenu, pa je tako i u nekadašnjem Ruskom poslanstvu bio smješten Fakultet likovnih umjetnosti. Prolaze godine a DPS-SD vlast ne ispunjava obećanja i krši Zakon o Prijestonici.

To je kazao je Boris Kaluđerović, Predsjednik OO SDP Cetinje i kandidat za poslanika na listi "SDP – Jaka Crna Gora".

Kaluđerović objašnjava kako je 2012.godine zgrada bivšeg Ruskog poslanstva pretrpjela velika oštećenja zbog požara. Tri godine kasnije započeta je rekonstrukcija i adaptacija ovog objekta pri čemu je planom bilo predviđeno da se objekat prilagodi potrebama Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore koje će tu biti trajno smješteno.

"Cjelokupna investicija iznosila je 2,4 miliona eura. Iako je više puta Cetinjanima obećavano da će se pomenuto ministarstvo smjestiti u objekat koji je za tu namjenu i renoviran (obećanja su se nizala pred lokalne izbore 2013., pred parlamentarne izbore 2016. i neposredno pred lokalne izbore 2017. godine) to se do danas nije dogodilo, čime je grubo prekršen Zakon o Prijestonici a da javnosti nije dato nikakvo objašnjenje. Objekat propada, niko ne odgovara, a ko zna koja po redu obmana Cetinjana traje", navodi Kaluđerović.

Kaluđerović pita DPS-SD vlast do kada će kršiti Zakon i kaže da se Cetinje marginalizuje, te podsjeća da se i od preseljenja Ustavnog suda odustalo.

"Da li se bilo ko iz DPS-SD vlasti osjeća odgovornim zbog kršenja Zakona o Prijestonici i da li se se, makar, izviniti Cetinjanima? Do kada će ovaj objekat trunuti prazan a u njega je uloženo 2,4 miliona eura građana Cetinja i Crne Gore? Da li se neko od vas makar sjeti ovog obećanja kada jednom u 4 godine svratite na Cetinje? I mogli bi ovako ređati pitanja bez kraja, da je, što bi Cetinjani rekli, što bolje. Međutim, jedno je sigurno, a to je da se Cetinje svjesno marginalizuje i da mu se ne dozvoljava da vrati čak ni ono što mu kroz istoriju nesporno pripada. Istu sudbinu dijeli i Ustavni sud Crne Gore čije preseljenje na Cetinje više i ne spominjete" zaključuje Kaluđerović.

Bonus video: