Vujović: Nestranački kandidat opoziije za predsjednika najbolje rješenje

"SDP apeluje da političke strukture građanske opozicije budu na visini potrebne odgovornosti i zrelosti koju nalaže aktuelni politički trenutak i da svoje odluke prilagode onome što su očekivanja i težnje većine građana za političkim promjenama"
15 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 26.01.2018. 09:58h

Građanska opozicija ima pred sobom veliku odgovornost da nađe dogovor oko zajedničkog predsjedničkog kandidata i modela nastupa na lokalnim izborima koji garantuje smjenu DPS, posebno u Podgorici, ocijenio je član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović.

"Najbolja formula za uspjeh je nestranački predsjednički kandidat građanske opozicije, koji će nesporno biti privržen Ustavnim određenjima države Crne Gore, ličnost građanskog i demokratskog formata sa znanjem i autoritetom neophodnim da predstavlja Crnu Goru na najvišem nivou. Svaki drugi scenario, u kojem bi dominirali pojedinačni partijski interesi, vodio bi neminovno nepotrebnom usitnjavanju, od kojega bi koristi imao samo DPS. Nije potrebna prevelika politička pamet da se dođe do zaključka da bi se time značajno umanjile šanse za pobjedu opozicije na predsjedničkim i lokalnim izborima", rekao je Vujović.

Dodao je da su najbolji primjer nedavni lokalni izbori na Cetinju, kada je zahvaljujući rascjepkanosti opozicije DPS osvojio vlast, iako se, kako je naveo, SDP i tada zalagao za objedinjavanje partija građanske opozicije i nestranačkog kandidata za gradonačelnika.

"SDP apeluje da političke strukture građanske opozicije budu na visini potrebne odgovornosti i zrelosti koju nalaže aktuelni politički trenutak i da svoje odluke prilagode onome što su očekivanja i težnje većine gradjana za političkim promjenama. Nakon što obezbijedimo političke promjene biće dovoljno vremena za ispoljavanje legitimnih partijskih ciljeva i odmjeravanje snaga ko je jači od koga i ko ima koji glas više. Građanska opozicija je veoma pozitivno političko dostignuće, snažna i kredibilna alternativa ovoj vlasti sa jasnim medjunarodnim uvažavanjem, pa bi njeno cjepkanje u susret ključnim izbornim procesima imalo teške posljedice po demokratiju u Crnoj Gori. Vjerujemo da odgovornost za takav razvoj dogadjaja niko ne bi želio da ponese".

Ističe da građanska opozicija može pronaći dogovor oko nestranačkog kandidata i optimalnog modela nastupa na lokalnim izborima.

"Takav kandidat je garant pobjede na predsjedničkim izborima, što bi bio dobar uvod u sigurnu pobjedu na najvažnijim lokalnim izborima za Glavni grad", zaključio je Vujović.

Bonus video: