Vukasović: URA Kotor nudi novi organizacioni model institucija kulture

"Sve buduće manifestacije i kulturna dešavanja, za kotorsku URU „neće nikad biti predmet rasprave”. "Nećemo razmatrati da li ih finansijski podržavati ili ne, već ćemo nastojati samo da potražimo drugi način njihovog organizovanja i realizacije”, istakla je Vukasović

2695 pregleda 1 komentar(a)
Jelena Vukasović, Foto: URA Kotor
Jelena Vukasović, Foto: URA Kotor

"Za kotorsku URU, kultura jeste i biće jedna od najvažnijih tekovina koju su nam preci ostavili, i nećemo nikome dozvoliti da preko svojih političkih i nacionalnih programa pokuša da mijenja tradiciju i kulturno nasleđe ovog grada. Kulturu ne čine samo kulturne manifestacije, to je stanje duha i ponašanja ljudi na jednom prostoru i njihov odnos prema nasleđu kako materijalnom, tako i nematerijalnom”, saopštila je Jelena Vukasović, profesorica književosti i kandidatkinja sa liste URE u Kotoru.

Kako je kazala, Bokeljska mornarica, Gradska muzika, Srpsko pjevačko društvo i Jedinstvo su kotorske instutucije, ali i nematerijalna baština Kotora i Crne Gore.

"Kao takve, mi ćemo ih snažiti i podržavati. Manifestacije poput Kotor Art-a i Don Brankovih dana muzike u okviru iste, Kotorski festival pozorišta za djecu i internacionalna smotra Umjetnost i moda su manifestacije koje ime Kotora uspješno prenose u svijet preko 20 godina i koje su Kotor ucrtale na mapi svjetskih gradova kulture”, navela je Vukasović.

Prema njenim riječima, takve i sve buduće manifestacije i kulturna dešavanja, za kotorsku URU „neće nikad biti predmet rasprave”. "Nećemo razmatrati da li ih finansijski podržavati ili ne, već ćemo nastojati samo da potražimo drugi način njihovog organizovanja i realizacije”, istakla je Vukasović.

Kako je objasnila, organizacioni model institucija kulture koji nudi kotorski odbor GP URA obuhvata organizacionu transformaciju Centra za kulturu, objedinjavanje svih postojećih muzeja i galerija, kao i kulturno-istorijskih lokaliteta (Rimski mozaici, nalazište u Lipcima, franjevačko groblje...) kojima upravlja Opština Kotor.

"Centri za kulturu su prevaziđeni modeli nosioca kulturnih dešavanja u jednom gradu. Svojim programom iz oblasti kulture se zalažemo za organizacionu transformaciju ove javne ustanove, na način da se formira javna institucija Kotor Fest kojom bi upravljali kompetentni producenti iz svijeta muzike, pozorišta, filma, mode i drugog, a koji bi, osim već pomenutih kulturnih dešavanja, osmišljavali i nudili nove kulturne projekte i manifestacije”, kazala je Vukasović.

Oni bi, kako je napomenula, u svom radu bili potpuno samostalni i ugovorno vezani za lokalnu upravu.

"Gradska biblioteka koja još uvjek radi u sastavu sadašnjeg Centra za kulturu mora biti izdvojena u posebnu cjelinu, kako to već odavno i Zakon nalaže, a bioskop ili kino Boka treba odvojiti po principu privatno- javnog partnerstva. Sadašnja zgrada Centra za kulturu treba da bude data na upotrebu svim institucijama kulture, kao i svim amaterskim društvima”, još su neki od predloga koje je izložila Vukasović.

Ona je još istakla da za kotorsku URU, ulaganje u infrastrukturu za potrebe pozicioniranje Kotora kao crnogorske prestonice kulture, neće imati alternativu.

"U naredne četri godine planiramo da realizujemo projekat i izgradnju nove zgrade pozorišta, projekat i rekonstrukciju stare ljetnje pozornice, uređenje i stavljanje u funkciju franjevačkog groblja, uređenje i stavljanje u funkciju najmanje još dva muzeja u Kotoru, kao i osmišljavanje i postavku reprezentativne gradske čitaonice”, zaključila je Vukasović.

Bonus video: