Građanska Akcija pisala Pažinu: Jesu li istekli urbanistički planovi u Budvi i dalje važeći?

"Napominjemo da se u Crnoj Gori izdaje dokumentacija za izgradnju objekata na osnovu oko 330 lokalnih planskih dokumenata, koji su istekli. Nenadoknadiva šteta se nanosi širom Crne Gore, a najizraženija je u Budvi gdje se već šest godina koriste nevažeći planovi, koje su izrađeni u vrijeme vlasti organizovane kriminalne grupe DPS", kazali su iz Građanske Akcije

2342 pregleda 1 komentar(a)
Građanska Akcija, Foto: Građanska Akcija
Građanska Akcija, Foto: Građanska Akcija

Građanska Akcija obratila se ministru pravde Zoranu Pažinu povodom isteklih urbanističkih planova u Budvi koji se i dalje primjenjuju a koje je Ustavni sud Crne Gore proglasio nevažećim. Od ministra su tražili da zaustavit falsifikovanje javnih službenih isprava ili podnese ostavku.

Iz Građanske Akcije kazali su ministru da je sigurno upoznat sa sadržajem Odluke Ustavnog suda U-II broj 24/14 kao i sa Presudom Upravnog suda U. br 2409/18.

"Oba vijeća suda utvrdila su jednoglasno, da se urbanistički planovi kojima je istekao rok važenja ne mogu koristiti ni po kom osnovu, ne mogu se na osnovu isteklih planova izdavati dokumenta za izgradnju objekata, ne mogu se ni produžavati, već je moguće da lokalna samouprava usvoji nove planove na osnovu čl. 219 Zakona o planiranju prostora u i izgradnji objekata. Za predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, planovi su i dalje važeći i važiće dok se ne usvoje novi i pored činjenice da je rok važenja, istekao", navode u obraćanju Pažinu.

Postavili su Pažinu pitanje kako se osjeća kao ministar pravde u zemlji u kojoj predsjednik Vlade ignoriše odluke sudova i postupa suprotno važećim zakonima Crne Gore, i gdje se već šest godina koriste nevažeći planovi.

"Napominjemo da se u Crnoj Gori izdaje dokumentacija za izgradnju objekata na osnovu oko 330 lokalnih planskih dokumenata, koji su istekli. Nenadoknadiva šteta se nanosi širom Crne Gore, a najizraženija je u Budvi gdje se već šest godina koriste nevažeći planovi, koje su izrađeni u vrijeme vlasti organizovane kriminalne grupe Demokratske partije socijalista, koji su enormno “probili“ sve parametre iz plana višeg reda, i koji prijete da, ukoliko se falsifikovanje planova nastavi, potpuno i nepovratno unište Budvu", kazali su iz Građanske Akcije.

Od ministra su tražili i ocjenu rada Specijalnog tužilaštva protiv čijih pet specijalnih tužilaca i Glavnog specijalnog tužioca Katnića je Građanska Akcija podnijela krivične prijave zbog sumnje na falsifikovanje planova, "zato što su zauzeli stav, isto kao i predsjednik Vlade, da su istekli planovi i dalje važeći, suprotno stavu suda."

"Kako vam izgleda, navedeno ponašanje predsjednika Vlade Duška Markovića i specijalnih tužilaca, u odnosu na ostvarivanje vladavine prava i borbom protiv korupcije u Crnoj Gori. Namjeravate li da preduzmete aktivnosti da se prestane sa falsifikovanjem 330 isteklih javnih isprava, od strane najodgovornijih funkcionera u državi ili će te ćutati, kao i mnoge druge institucije u Crnoj Gori, kojima se zbog falsifikovanja planova obratila Građanska Akcija. Gospodine ministre Pažin, zaustavite falsifikovanje javnih službenih isprava ili demantujte teške optužbe na račun funkcionera na najvećim pozicijama u državi, ako ne možete ništa da uradite, onda podnesite ostavku na funkciju koju obavljate". zaključuje se u obraćanju Građanske Akcije.

Bonus video: