Mitrović: Jaka država ne zloupotrebljava socijalna davanja

Ona navodi da je SDP u više prilika je isticala da je neophodno da podatke o broju socijalno ugroženih vodi država na sistematski način a ne putem terenskih zabilješki partijskih aktivista

3505 pregleda 8 komentar(a)
Jelena Mitrović, Foto: SDP
Jelena Mitrović, Foto: SDP

Crna Gora već godinama bilježi zabrinjavajući rast broja građana koji žive na ivici siromaštva i svjedoci smo da zvanična evidencija koja se o tome vodi ne oslikava realan prikaz stanja u društvu. Svakodnevno se u javnosti pojavljuju novi apeli za pomoć porodicama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe dok država i dalje ne vodi konzistentnu politiku socijalnih kartona već se isti tradicionalno zloupotrebljavaju u susret izborima.

To je kazala Jelena Mitrović, članica Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) i kandidatkinja za poslanika na listi “SDP – Jaka Crna Gora".

Ona navodi da je SDP u više prilika je isticala da je neophodno da podatke o broju socijalno ugroženih vodi država na sistematski način a ne putem terenskih zabilješki partijskih aktivista.

"Svake izborne godine grubo se zloupotrebljava nevolja porodica koje žive na samoj granici egzistencije. Ova godina je, zbog pandemije koronavirusa, ostavila brojne porodice bez izvora prihoda i učinila ih posebno ranjivim. Politika jake Crne Gore jeste da pravičnom poreskom politikom omogući da oni čija je egzistencija ugrožena ne moraju svakodnevno da brinu o tome kako će prehraniti svoju porodicu i da im se ne "pomaže" simboličnim davanjima pred izbore već da se redovnim oporezivanjem tajkuna bliskim vlasti omogući da budžet za socijalna davanja potkrijepljuje njihove životne potrebe svakog, a ne samo u izbornim mjesecima", kazala je Mitrović.

Ističe da su potrebe najugroženijih pokazatelj snage države, a kada su te potrebe velike one pokazuju slabost države i nesposobnost onih koji je vode .

"Crna Gora mora pokazati svoju snagu upravo tako što će na prvom mjestu voditi računa o onima koji su previše ponosni da kažu da su gladni a ne o privilegovanim pojedincima čiju glad za profitom ne može da zadovolji ni najnaklonjenija vlast, kakva je ova koju trenutno imamo", zaključila je Mitrović.

Bonus video: