Carević: Poništićemo odluke koruptivne vlasti

Nosilac liste “Marko Bato Carević - za budućnost Budve” poručio da će to biti prvi potez kad dođu na vlast

31043 pregleda 1040 reakcija 34 komentar(a)
Iza nas stoje konkretni rezultati: Marko Carević, Foto: Opština Budva
Iza nas stoje konkretni rezultati: Marko Carević, Foto: Opština Budva

Nosilac liste “Marko Bato Carević - za budućnost Budve“ Marko Carević kazao je da će prvi potez kada preuzmu vlast biti “poništenje svih nezakonitih i nepravednih odluka koje je donijela nasilno i koruptivno uspostavljena nova većina, kako bi odmah sanirali sve negativne efekte DPS i njenih satelita“.

“Ubijeđen sam da će građani 30. avgusta većinski podržati nas koji smo domaćinski, odgovorno i pošteno vršili vlast u prethodne četiri godine i koji smo radili u opštem, a ne u pojedinačnom interesu. O tome svjedoči činjenica da smo uspjeli da stabilizujemo javne finansije, da vratimo 37 miliona od enormnog duga koji je stvorila bivša neodgovorna vlast, da realizujemo niz infrastrukturnih projekata i da smo donosili odluke koje su u najboljem interesu grada. Naš plan je da nastavimo da radimo u pravcu razvoja i prosperiteta našeg grada. Uspjeli smo da zaustavimo korupciju u lokalnoj upravi i građani su odmah osjetili benefite jer se novac troši u njihovom interesu... Odmah ćemo se posvetiti donošenju sanacionog plana za prevazilaženje negativnih efekata ekonomske krize koje je izazvana pojavom koronavirusa i koja već ima ozbiljne reperkusije po građane Budve“, kazao je Carević.

Istakao je da će donijeti niz stimulativnih mjera, sa posebnim akcentom na podršku turističkim privrednicima, onima koji tek kreću u biznis i poljoprivrednicima.

“Naš cilj je da u naredne četiri godine, uprkos krizi, turističku ponudu u Budvi podignemo na veći nivo i u tom fokusu posebno ćemo razvijati ruralni dio naše opštine i ruralni turizam za koji Budva ima nevjerovatan potencijal. Čim preuzmemo odgovornost za upravljanja gradom, nastavićemo gdje smo i stali, a to je završetak potpune sanacije puta u Poborima, raspisivanje tendera za izgradnju bulevara u centru grada i počećemo izvođenje radova na hidrostanici Lazi, igrališta u Petrovcu i ulice u Adoku, kao i niz drugih. Zbog trodecenijske loše vladavine DPS, ubijeđen sam da ćemo nakon 30. avgusta i na državnom nivou uspostaviti novu vlast koja će raditi u interesu građana, zbog čega ćemo konačno promijeniti maćehinski odnos centralne vlasti prema Budvi. Nikad se više neće desiti da se iz Budve prihoduje godišnje više od pola milijarde eura u državnu kasu, a da se pri tom ne opredijeli niti jedan jedini cent u kapitalnom budžetu za Budvu. Upravo je i to jedan od razloga zbog čega građani Budve treba da glasaju nas, a ne one koji su u kontinuitetu urušavali našu metropolu turizma i od nje napravili grad skandala, afera i kriminalnog imidža. Iza nas stoje konkretni rezultati rada koji su jedini ispravni iskaz patriotizma, jer voljeti Budvu znači raditi u njenom interesu“.

On je ocijenio da je blokada računa Opštine Budva od strane Vlade Crne Gore uslijedila kao dio koordinisane akcije DPS-a i njenih satelita - da se nasilno i protiv volje građana promijeni vlast.

“Privredni sud je donio privremenu mjeru o blokadi računa sve dok se pravosnažno ne okonča sudski postupak. U pravnom smislu, ta odluka je necjelishodna i nezakonita i predstavlja zloupotrebu sudskih instanci u političke svrhe. Iako smo uložili pravovremeno žalbu i ukazali na sve propuste, sud se oglušio o zakon i procedure. Kada preuzmemo odgovornost za upravljanje državom nakon 30. avgusta zahtijevaću od nove Vlade da odmah povuče zahtjev za blokadu računa i da Vlada i Opština Budva zajednički nastupe na međunarodnim arbitražama koje su uslijedile zbog koruptivnog posla oko izgradje postrojenja prečistača otpadnih voda od strane WTE kompanije. U pogledu stabilizacije javnih finansija uvešćemo racionalizaciju troškovima administracije, odgovornost u poreskoj politici i privlačenju stranih i zdravih investicija kako bismo otvorili nova radna mjesta. Cilj nam je da odgovornim i pametnim pristupom Budvu pozicioniramo kao turističku destinaciju broj 1 u regionu i privučemo što veći broj turista kako bismo sanirali ovogodišnji fijasko koji je posljedica nedostatka vizije sadašnje centralne vlasti. Imamo znanja i sposobnosti da u tom pogledu uradimo mnogo, podjednako za naš hotelski i privatni smještaj. U našem narednom četvorogodišnjem mandatu, briga o čovjeku ostaće glavna vodilja u radu."

Carević je ocijenio da je zbog loših i kriminalnih planskih dokumenata, kao i prekomjerne gradnje, stvoren novi termin koji opisuje urbanistički haos - budvanizacija.

Kaže da je to u značajnoj mjeri potrošilo prostor i grad oblikovalo u pogrešnom pravcu.

“Prethodna vlast je radila u pojedinačnom interesu, koristeći javne funkcije za lično bogaćenje i privatni interes. Ta pojava je svoju eskalaciju doživjela upravo u urbanizaciji Budve jer smo atraktivna destinacija sa dosta potencijala. Tragedija je što su sve te odluke donošene na lokalnom nivou jer je donošenje planskih dokumenata sve do decembra 2018. godine spadalo u nadležnost lokalne uprave. Zbog toga svu odgovornost za haos u prostoru treba da snose oni koji su dizali ruke za planska dokumenta koja nisu u interesu naših građana. Nakon promjene zakona nadležnost je prenijeta na Vladu i konstatujemo da nije urađeno ništa u pravcu da se sačuva prostor i zaustavi prekomjerna izgradnja. Odmah po stupanju na dužnost obratio sam se Vladi sa zahtjevom da se pristupi donošenju Prostornog plana kao krunskog dokumenta na nivou lokalne uprave, kao i da se pristupi redukovanju koeficijenata izgradnje i zauzetosti u planskim dokumentima. Vlada koju predvodi DPS se oglušila na te zahtjeve, što vjerujem da nije slučajno. Međutim, nakon 30. avgusta uspostavićemo novu vlast koja će raditi u interesu svih građana i odmah ćemo pristupiti donošenju i izmjeni planskih dokumenata koji će zaštiti naš prostor i stvoriti preduslove za pravedan i ravnopravan razvoj“.

Kada je riječ o projektima, kao prioritet je istakao izgradnju Kulturnog centra, kao zadužbine Luketića, u samom centru grada, ali i modernih garaža kako bi se riješile saobraćajne gužve u urbanom dijelu grada.

“U cilju finalnog rješenja saobraćajnih gužvi koje predstavljaju glavne zamjerke turista, zajedno sa centralnom vlašću, radićemo na izgradnji zaobilaznice i probijanje tunela kroz Topliš, kako bismo tranzitni saobraćaj preusmjerili iz grada i omogućili brzu fluidnost kroz gradske saobraćajnice. Nastavicemo da ulažemo u naš sport, posebno omladinski i u opštinskim sportskim klubovima posebna pažnja će biti stavljena na rad sa mlađim selekcijama, kao i izgradnja nove sportske infrastrukture... Predano ćemo raditi u interesu naših građana. Iza nas govore djela i činjenice koje su neupitni. Dokazali smo da je moguća domaćinska, odgovorna i poštena vlast zbog čega očekujemo i rekordnu podršku građana zbog koje će retrogradna politika biti poslata u prošlost. Ovo nisu još jedni obični izbori i pozivam sve građane da shvate odgovornost trenutka u kojem se nalazimo i da masovno izađu na izbore. Ujedno ih pozivam da podrže našu političku opciju koja je garant da će imati vlast koja će raditi u njihovom interesu”.

Bonus video: