Đukanović se sastao sa Nađom: Evropeizacija Balkana je jedini put za izlazak iz dugogodišnjeg zaostajanja regiona

Đukanović je poželio dobrodošlicu Nađu ističući da je posjeta slovačkog zvaničnika uvijek prilika za posebnu zahvalnost Slovačkoj na podršci obnovi nezavisnosti Crne Gore

3620 pregleda 10 komentar(a)
Đukanović i Nađ na sastanku, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović i Nađ na sastanku, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Parlamentarni izbori su pitanje izbora daljeg strateškog pravca kretanja Crne Gore, ali u krajnjem i opstanka države, ocijenio je predsjednik Milo Đukanović.

On je primio danas ministra odbrane Republike Slovačke Jaroslava Nađa koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je poželio dobrodošlicu Nađu ističući da je posjeta slovačkog zvaničnika uvijek prilika za posebnu zahvalnost Slovačkoj na podršci obnovi nezavisnosti Crne Gore.

„Povjerenje koje je tada stvoreno je čvrst temelj međudržavnih odnosa i saradnje dvije zemlje, što potvrđuje i ova posjeta“, kazao je Đukanović.

On je pozdravio kvalitet odnosa dvije zemlje, naročito u oblasti odbrane kroz aktivnosti u okviru NATO i zajedničko učešće u misiji u Letoniji, i prenio očekivanje za njeno dalje jačanje u ekonomiji i drugim oblastima.

Kako se navodi, Đukanović je zahvalio na podršci Slovačke evropskoj integraciji Crne Gore, uz podsjećanje na važnost integracije Zapadnog Balkana u evropske strukture u cilju pune stabilnosti i razvoja regiona.

„Evropeizacija Balkana je jedini put za izlazak iz dugogodišnjeg zaostajanja regiona, a to znači posvećenost reformama i promocija evropskih vrijednosti. Optimistični vjetrovi iz Brisela su uvijek dobri i korisni“, kazao je on.

Nađ je rekao da se Slovačka kao veoma dobar prijatelj Crne Gore trudila se da pomogne i podrži ulazak Crne Gore u NATO, a danas to čini u procesu integracije u Evropsku uniju.

„Nađ je izrazio nadu da će njegova posjeta u ovom trenutku biti signal da zemlje u NATO i EU, kao Slovačka, podržavaju kontinuitet procesa koji se odvijaju u Crnoj Gori, posebno njenu evropsku integraciju“, kaže se u saopštenju.

Nađ je pozdravio saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane, posebno saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga.

Bonus video: