Ustavni sud: Pravo glasa i za građane van mjesta prebivališta

US je objavio na sajtu da se "ukidaju odredbe tačke 1. al. 3. i 4., u dijelu koji glasi: “u mjestu prebivališta”, Pravila o glasanju putem pisma (“Službeni list Crne Gore”, br. 9/16. i 76/17.) koje je donijela DIK i prestaju da važe danom objavljivanja ove Odluke"

57704 pregleda 274 reakcija 23 komentar(a)
Iličković, Foto: Savo Prelević
Iličković, Foto: Savo Prelević

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je djelove dokumenta Državne izborne komisije (DIK) "Pravila o glasanju putem pisma", čime su stvoreni uslovi da građani koji su u izolaciji i karantinu imaju pravo glasa pismom.

Da bi se to ostvarilo odluka US treba da bude objavljena u "Službenom listu" prije izbora.

US je objavio na sajtu da se "ukidaju odredbe tačke 1. al. 3. i 4., u dijelu koji glasi: “u mjestu prebivališta”, Pravila o glasanju putem pisma (“Službeni list Crne Gore”, br. 9/16. i 76/17.) koje je donijela Državna izborna komisija i prestaju da važe danom objavljivanja ove Odluke".

Inicijativu za ukidanje odredbi Pravila o glasanju putem pisma podnio je NVO Centar za demokratsku tranziciju.

U njoj se navodi da Pravila i glasanju putem pisma propisuju da birač može glasati zbog starosti, invalidnosti, bolničkog liječenja u mjestu prebivališta i boravka u ustavonama za smještaj starijih u mjestu prebivališta.

CDT je podsjetio da je biračko pravo garantovano Ustavom, da je omogućeno Zakonom o izboru odbornika i poslanika ali da odredbe Pravilnika to uskraćuju onima koji su van mjesta prebilaišta.

Sudija izvjestilac Miodrag Iličkovih uvažio je argumente CDT-a.

U odluci US piše da je biračko pravo jedno od osnovnih ljudskih prava grantovan Ustavom, da je DIK dužna da obezbjedi Ustavom i Zakonom garantovana prava svim državlajanima Crne Gore koje im pripada uključujući i one koji zbog bolesti, invalidnosti i drugih razloga nijesu u mogućnosti da glasaju na biračkom mjestu.

Bonus video: