Lipovina: Položaj mladih nije postao bolji osnivanjem Ministarstva sporta i mladih i donošenjem Zakona o mladima

"Smatramo i da je neophodno mlade do 25 godina osloboditi poreza na dohodak, a mladima od 26 do 30 godina umanjiti porez za 50 odsto. SDP će ponuditi bolju informisanost o mogućnostima zapošljavanja nakon završenog obrazovnog ciklusa"

1292 pregleda 3 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Kandidatkinja za poslanika na listi "SDP - Jaka Crna Gora" Ana Lipovina smatra da položaj mladih nije postao bolji osnivanjem Ministarstva sporta i mladih kao i donošenjem Zakona o mladima.

"Da bi mladi vidjeli svoju budućnost u ovoj državi neophodno je da imaju pristojne uslove za rad, da budu adekvatno plaćeni i da mogu da riješe stambeno pitanje. Nakon izbora SDP će se zalagati za subvencioniranje stambenih kredita za mlade pri čemu će se mladim bračnim parovima subvencionirati plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate kredita. Ova mjera stambenog zbrinjavanja je ujedno i demografska mjera jer se za svako dijete rođeno ili usvojeno u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžava na dodatne dvije godine", navela je Lipovina.

Podsjetila je da su kamatne stope za stambene kredite u Crnoj Gori veće nego bilo gdje u Evropi "iako građani Crne Gore imaju znatno niži životni standard od Evropljana".

"Smatramo i da je neophodno mlade do 25 godina osloboditi poreza na dohodak, a mladima od 26 do 30 godina umanjiti porez za 50 odsto. SDP će ponuditi bolju informisanost o mogućnostima zapošljavanja nakon završenog obrazovnog ciklusa. Čvršće povezivanje tržišta rada sa obrazovnim sistemom na stručnoj praksi i pripravničkom stažiranju. Ohrabriti javni i privatni sektor na zapošljavanje mladih".

Lipovina je dodala da većina crnogorskih opština poslednjih godina bilježi negativan prirodni priraštaj.

"Upravo zato što mladi ne vide svoju budućnost i budućnost svoje porodice ovdje,a sve to je posljedica neadekvatne brige vlasti za mlade u Crnoj Gori. Smatramo da ako bi novac sa višemilionskih gubitaša poput Montenegro airlines-a preusmjerili na subvencioniranje stambenih kredita za mlade značajno možemo poboljšati njihov položaj. Jake Crne Gore nema bez jake omladine i zbog toga će Socijaldemokratska partija u narednom periodu ponuditi više mjera koje će pomoći mladima da grade svoju budućnost u ovoj državi", zaključila je Lipovina.

Bonus video: