Vujanović sluša partijsku centralu

Iako tvrdi da je predsjednik svih građana, Vujanović kraj mandata proveo u sve otvorenijem političkom angažmanu
99 pregleda 14 komentar(a)
Tarzan Milošević, Filip Vujanović, Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Tarzan Milošević, Filip Vujanović, Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.01.2018. 06:34h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović se na samom kraju mandata ponovo politički angažovao i krenuo u medijski obračun sa opozicijom i dijelom civilnog sektora, iako je početkom trećeg mandata tvrdio da je predsjednik svih građana.

Odbijajući da predsjedničke i lokalne izbore u 12 opština zakaže istog dana, Vujanović je optužio opoziciju i dio civilnog sektora da ga pritiskaju preko medija da bi prekršio zakon.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da se Vujanović nije pokazao kao državnik tokom predsjedničkih mandata.

“Tužno je provesti tri mandata kao predsjednik države u tranziciji, a ne ostaviti nijedan potez za istoriju, izjavu za citate ili emancipatorsku odluku. A sami kraj na funkciji posvetiti u raspravi sa kritičnim dijelom podijeljenog društva”, smatra Raonić.

Vujanovićeva izjava se poklopila sa optužbama premijera Duška Markovića da opozicija želi tužilaštvo i sudstvo da pretvori u politički amfiteatar.

Vujanovićeve optužbe ponovila je i Marta Šćepanović iz Demokratske partije socijalista (DPS) navodeći da dio opozicije i predstavnici nevladinog sektora “drsko i vulgarno vrše pritisak na predsjednika države.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar smatra da je Vujanović polemikom sa kritičarima režima pokazao da je “bio i ostao partijski vojnik DPS-a”.

“I to je dokazao nebrojeno puta, pa i sada kada se oglušio o sasvim realne i dobronamjerne predloge da se zbog racionalnosti i štednje predsjednički i lokalni izbori održe istog dana”, rekao je Konatar.

Ističući da je Vujanović funkciju predsjednika sveo na posjećivanje proslava dana opština, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković kazao je da se i pored toga Vujanović uvijek politički zalagao u korist DPS-a.

“Predsjednik treba biti ključna politička figura, iznad partikularnih interesa političkih partija, koji takvim autoritetom između ostalog doprinosi obezbjeđivanju ustavnog prava građana na slobodne izbore. Sve suprotno od onoga što je tokom 15 godina radio Vujanović”, kazao je Zeković.

Iako je uoči partijskog kongresa 2015. godine napustio mjesto potpredsjednika DPS-a, navodeći da se ponaša kao predsjednik svih građana, Vujanović je nedavno u Bijelom Polju istakao da će DPS na kvalitetan način izabrati kandidata za predsjednika države. Politiku DPS-a komentarisao je i javnim pozivima Milu Đukanoviću da se kandiduje za predsjednika jer “njegova ličnost ima garant odbrane vrijednosti države”.

Predsjednik države ignorisao je apele opozicije za pokretanjem dijaloga o rješavanju političke krize nakon parlamentarnih izbora, a propustio je proslave dana opštine u Budvi i Kotoru gdje su na vlasti opozicione partije.

Upitan da li se Vujanović političkim djelovanjem kandiduje za novu funkciju nakon prestanka predsjedničkog mandata, Raonić je kazao da se nada kako će se Vujanović na narednoj funkciji ponašati dostojnije.

“I da neće kao što je nekad kao ministar pravde u vrijemo ratnih zločina u Crnoj Gori, čitati u Skupštini aninimna pisma protiv Slavka Perovića”, kazao je Raonić.

Partijska funkcija nikad zamrznuta

Konatar smatra da Vujanović nikada nije prestajao sa političkim angažmanom, podsjećajući da je Vujanović bio koordinator DPS-a za Podgoricu na lokalnim izborima 2010. godine, a nakon toga i za Cetinje.

“On nije prestajao sa političkim angažmanom u DPS-u i ostaće upamćen kao čovjek koji je protivustavno po treći put bio predsjednik i to poslije izbornog poraza. Od čovjeka koga je njegov šef onako gurao na podijumu nije se moglo ništa više ni očekivati”, kaže Konatar.

Aludirajući na Vujanovićevu odluku da tokom drugog predsjedničkog mandata “zamrzne” funkcije u partiji, Raonić ističe da je šefu države partijska funkcija “možda bila ohlađena, ali nikad zamrznuta”.

Zeković smatra da je je DPS napravio sistem u kome je moć iz institucija izmještena u partiju.

“I svako ko se ne miješa previše u svoj posao je idealan kandidat za sve funkcije”, poručio je Zeković.

Bonus video: