"Za budućnost Budve": Budva mora biti dobro mjesto za život svih kategorija

"U dijalogu sa romskom zajednicom u naselju Palestina naćićemo adekvatno rješenje da se uslovi života ove zajednice poboljšaju, da dobiju domove dostojne grada i vremena u kojem živimo i učiniti sve da socijalnim programima poboljšamo njihovu društvenu integraciju" kaže se u saopštenju

2701 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Za budućnost Budve
Foto: Za budućnost Budve

Jedan od stubova Programa Budva 2024 koji je koalicija „Za Budućnost Budve“ predstavila građanima jeste socijalni program, saopštili su oni.

Iako je kako su kazali, socijalna politika u rukama države, grad kao što je Budva ima način da poboljša standard svojih građana.

"Budva ne smije biti grad razlika, grad sjaja i bijede, nego grad koji svim svojim građanima pruža šansu za lični, profesionalni i porodični napredak", poručili su oni.

Oni su kazali da su u proteklom mandatu uradili mnogo na planu socijalne politike.

"Za određene kategorije građana, za đake i penzionere obezbijeđen je besplatan gradski prevoz. Uveli smo super senior kartice kao vid pomoći penzionerima Budve. Uveli smo naknadu za novorođenu djecu i učinićemo sve što je u moći grada da ohrabrimo mlade parove da postaju roditelji i da domaćinstva učine brojnijim. Budva je jedna od svega četiri crnogorske opštine koja je prethodnih godina obezbjeđivala besplatne udžbenike za sve razrede osnovne škole sa ciljem zaštite standarda učenika i njihovih roditelja. Ulagali smo izdašno u školstvo i zdravstvo, iako su u nadležnosti državne vlasti, jer lokalna uprava mora da radi u korist građana, posebno onda kada država zakaže", kaže se u saopšenju.

Oni su kazali da ne smiju biti zaboravljeni ni oni kojima je pomoć zajednice neophodna – osobe sa invaliditetom, djecu sa smetnjama u razvoju, i kako su kazali, mora se učiniti sve da Budva bude bolje mjesto za život i za njih.

"U dijalogu sa romskom zajednicom u naselju Palestina naćićemo adekvatno rješenje da se uslovi života ove zajednice poboljšaju, da dobiju domove dostojne grada i vremena u kojem živimo i učiniti sve da socijalnim programima poboljšamo njihovu društvenu integraciju" kaže se u saopštenju

Oni su kazali da će raditi na rješavanju stambenog pitanja za građane u socijalnoj potrebi i posebnu pažnju posvetiće penzionerima, mladim bračnim parovima i samohranim roditeljima bez riješenog stambenog pitanja.

"Preduzećemo sve mjere da što lakše izađemo iz krize čije se posledice već sada osjećaju. Budva, iako je grad mogućnosti i višeg standarda života u odnosu na druge djelove Crne Gore, s obzirom na postojeću situaciju izazvanu kovid-19 pandemijom i odsustvom turista još više će postati grad socijalnih nejednakosti. Radićemo na otvaranju narodne kuhinje za pomoć najugroženijim sugrađanima i skloništu za beskućnike. Napravićemo socijalne kartone da bismo po prvi put imali jasnu sliku o socijalno ugroženom dijelu stanovništva i precizne procedure kako da im pomognemo da izađu iz teške materijalne situacije u kojoj se nalaze. Tu su i olakšice koje se odnose na plaćanje komunalnih usluga za sve građane Budve, bilo kao umanjenje u skladu sa krizom bilo kao olakšice u načinu njihovog plaćanja", kaže se u saopštenju.

Oni su se obratili građanima Budve kojima su poručili da je koalicija „Za budućnost Budve“ pokazala u toku vršenja vlasti koliko su za nju važna socijalna pitanja.

"Veliki posao na polju socijalne politike u Budvi je tek pred nama. Samo pravedna i pravična Budva, grad koji svakom daju šansu za pristojan i dostojanstven život, za nas predstavlja Budvu za koju se vrijedi boriti", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: