Jonica: Na Ustavnom sudu prevagnula politika, a ne pravo

"Predstavnici ODIHR-a su kazali da će pomno pratiti izborni proces i da će se sve eventualne neregularnosti naći u njihovim izvještajima i preporukama", kaže se u saopštenju

3035 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Socijalisti Crne Gore
Foto: Socijalisti Crne Gore

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica razgovarala je sa predstavnicima Posmatračke misije ODIHR-a, na njihov zahtjev, o aktuelnoj političkoj situacija, kao i o uslovima i organizaciji predstojećih parlamentarnih i dijela lokalnih izbora saopšteno je iz te partije.

Kako je pojašnjeno, sastanku su, ispred ODIHR-a, prisustvovali šef Posmatračke misije Tamaš Maserić i politički analitičar Rašad Širinov.

Jonica je, navodi se u saopštenju, ukazala na činjenicu da je Socijalistima uskraćeno ustavno pravo da budu birani na državnom nivou.

"Ona je navela da su Socijalisti podnijeli manjinsku listu u skladu sa zakonskim propisima, ali je prvo u Državnoj izbornoj komisiji, a potom i na Ustavnom sudu prevagnula politika, a ne pravo" kaže se u saopštenju.

„Nezapamćena je praksa da sudija izvjestilac predloži Ustavnom sudu da usvoji našu žalbu, a da potom bude preglasan. Motivi su isključivo politički, a ne pravni, jer smo smetali strukturama vlasti, pošto bi uzeli najmanje jedan poslanički mandat iz manjinske kvote, koji je do sada uvijek pripadao vlastima“, istakla je Jonica, dodajući da Socijalisti učestvuju na izborima u Kotoru sa listom „Dr Branko Baćo Ivanović – Socijalisti“ pod brojem 9 na glasačkom listiću.

Ona je kazala da Socijalisti, kao nova ponuda koja je insistirala na kulturi dijaloga i nuđenju konkretnih rješenja za životna pitanja građana, smetaju svima onima koji budućnost Crne Gore grade na svađama i prisvajanju njenih resursa zarad lične koristi.

Jonica je, kako je saopšteno, ukazala i na zloupotrebu državnih resursa u izborne svrhe radi partijske promocije i naveli niz konkretnih primjera takvih postupanja.

Ukazala je i na procenat i poziciju žena na izbornim listama i nedoslednost političkih lidera kada je u pitanju politička participacija žena.

"Predstavnici ODIHR-a su kazali da će pomno pratiti izborni proces i da će se sve eventualne neregularnosti naći u njihovim izvještajima i preporukama", kaže se u saopštenju.

Bonus video: