Marković: Kotor je brzo uspio da nadoknadi dio zaostajanja do kojeg je došlo za vrijeme prethodne vlasti

Marković je ocijenio rad lokalne samouprave u Kotoru izuzetno uspješnim, rekavši da je uslov za to što je opštinska vlast, sastavljena dobrim dijelom od mladih ljudi, pokazala da, ima viziju i operativne sposobnosti kako da tu viziju pretvori u vrijednost za građane

12019 pregleda 39 reakcija 12 komentar(a)
Marković u Kotoru, Foto: Vlada Crne Gore
Marković u Kotoru, Foto: Vlada Crne Gore

Kotor je brzo uspio da nadoknadi dio zaostajanja do kojeg je došlo za vrijeme prethodne vlasti, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković

On je kako je saopšteno iz Vlade, "u Kotoru pružio lokalnom rukovodstvu punu podršku Vlade na nastavku valorizacije turističkih resursa i realizaciji razvojnih projekata i komunalne infrastrukture, dok je na sastanku sa direktorima kotorskih medicinskih ustanova izrazio spremnost na dalja tehnička unapređenja i stambeno zbrinjavanje medicinskih radnika u saradnji sa lokalnom samoupravom".

Marković je ocijenio rad lokalne samouprave u Kotoru izuzetno uspješnim, rekavši da je uslov za to što je opštinska vlast, sastavljena dobrim dijelom od mladih ljudi, pokazala da, ima viziju i operativne sposobnosti kako da tu viziju pretvori u vrijednost za građane.

"Kotor je brzo uspio da nadoknadi dio zaostajanja do kojeg je došlo za vrijeme prethodne vlasti. Grad je slobodno prodisao i vratio se na pozicije naših temeljnih vrijednosti zajedničkog suživota i antifašizma. Vi ste pokazali da se za kratko vrijeme mogu pokrenuti značajni razvojni projekti, pogotovo oni koji imaju širi značaj za crnogorsku ekonomiju i koji korespondiraju sa Vladinim politikama prije svega u turizmu", kazao je Marković.

Iz Vlade su saopštili i da je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović detaljno predstavio Markoviću projekte na kojima radi lokalna samouprava.

"Među ostalima riječ je o grantu od devet miliona eura za izvođenje radova na kanalizacionom sistemu otpadnih voda u Perastu i Risnu, gradnji novog cjevovoda vrijednog više od tri miliona eura za Muo, Prčanj i Stoliv, preuzimanju nakon 10 godina pregovora Vaterpolo-plivačkog kluba "Primorac", valorizaciji Starog zatvora njegovim pretvaranjem u umjetnički Hab u saradnji sa Ministarstvom kulture i digitalizaciji bioskopa u saradnji sa Ministarstvom kulture i Filmskim centrom Crne Gore", piše u saopštenju Vlade.

Žičara Kotor – Lovćen i Đalovića pećina

U saopštenju se dodaje da su na sastanku detaljno analizirani svi projekti u gradu pri čemu je Marković poseban akcenat stavio na završetak bazena, sportsko-rekreativni centar, pitanje otpadnih voda u Perastu i Risnu te projekat žičare Kotor – Lovćen.

"O toj žičari se pričalo decenijama kao što se pričalo i o Đalovića pećini. Crtale su se slike. Mi smo u tri godine pokrenuli taj projekat. Tamo je već pušten u saobraćaj put, rade se vizitoring centar i bazna stanica. Tako želim i da počne realizacija projekta žičare i da te dvije buduće turističke atrakcije budu povezane kroz zajedničku ponudu", kazao je Marković.

Sastanku su prisustvovali ministarka ekonomije Dragica Sekulić, predsjednik Skupštine opštine Kotor Jovo Suđić, potpredsjednici Opštine Sonja Seferović i Nenad Vukadinović, glavna administratorka Opštine Milena Kašćečan, sekretar Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Ivo Magud i direktor Komunalnog preduzeća Kotor Milan Popović.

Sa ljekarima o daljem unapređenju zdravstva i stanovima

Iz Vlade je saopšteno da je Marković razgovarao i sa čelnim ljudima kotorskog zdravstva o zdravstvenom sistemu Crne Gore i posebno Kotora.

"Direktori Opšte bolnce Davor Kumburović, Bolnice "Vaso Ćuković" u Risnu Vlado Popović, Specijalne bolnice za psihijatriju Peđa Abramović i Doma zdravlja Igor Kumburović ocijenili su na sastanku da su se crnogorski zdravstveni sistem i država u cjelini kvalitetno i odgovorno suočili sa pandemijom koronavirusa", piše u saopštenju Vlade.

Dodaje se da su na sastanku razmotrene različite potrebe kotorskog zdravstvenog sistema.

"S tim u vezi predsjednik Vlade je ukazao na značajno povećanje sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za zdravstvo – povećanje više od 50 miliona eura u tri godine, te da je Vlada bila izdašna u osavremenjavanju zdravstvenih ustanova i finansiranju dalje edukacije medicinskog kadra. Premijer je iskazao spremnost da Vlada u saradnji sa Opštinom Kotor i medicinskim ustanovama u gradu preduzme dalje korake na unapređenju kotorskog zdravstva. S tim u vezi na sastanku je bilo riječi i o konkretnim rješenjima da Vlada i Opština Kotor zajedničkim ulaganjima obezbijede stambeni prostor za medicinske radnike u Kotoru", piše u saopštenju Vlade.

"Naš cilj je da da zadržimo kvalitetne ljudske resurse i omogućimo im da ostanu u Crnoj Gori", rekao je Marković na sastanku sa rukovodicima kotorskih zdravstvenih ustanova.

Bonus video: