IJZ: Osobe u samoizolaciji i karantinu da glasaju, ali ne i oni u bolnicma

U mišljenju koje je IJZ uputio Državnoj izbornoj komisiji (DIK) navodi se da, vezano za glasanje osoba koje se nalaze u bolnicama, ne smije se zaboraviti da je dobar dio oboljelih od COVID19 a koji se nalaze u bolnicama sa teškom kliničkom slikom koja onemogućava glasanje te da je stepen zaraznosti kod ovih pacijenata najveći

39530 pregleda 87 reakcija 10 komentar(a)
IJZ, Foto: Luka Zeković
IJZ, Foto: Luka Zeković

Institut za javno zdravlje (IJZ) procijenio je da se kontaktima oboljelih i putnicima u međunarodnom saobraćaju, koji se nalaze u samoizolaciji ili karantinu može omogućiti da glasaju na biračkom mjestu pod određenim uslovima i predložio Ministarstvu zdravlja izmjene i dopune važećih naredbi.

Kada se radi o ostalim kategorijama osoba u samoizolaciji (COVID19 pozitivne odnosno oboljele osobe) u IJZ smatraju da oni biračko pravo treba da ostvare putem glasanja pismom.

U mišljenju koje je IJZ uputio Državnoj izbornoj komisiji (DIK) navodi se da, vezano za glasanje osoba koje se nalaze u bolnicama, ne smije se zaboraviti da je dobar dio oboljelih od COVID19 a koji se nalaze u bolnicama sa teškom kliničkom slikom koja onemogućava glasanje te da je stepen zaraznosti kod ovih pacijenata najveći.

"Istovremeno, imajući u vidu da se na bolničkom liječenju zbog drugih stanja i bolesti osim COVID19 nalaze pacijenti iz svih opština Crne Gore, glasanje putem pisma u bolnicama podrazumijevalo bi prisustvo ogromnog broja članova biračkih odbora", smatraju u IJZ i dodaju da bi to bio ekstremno visok rizik.

U mišljenju objašnjavaju da omogućavanje biračkog prava kontaktima oboljelih i putnicima u međunarodnom saobraćaju treba da se zasniva na privremenom suspendovanju rješenja zdravstveno-sanitarne inspekcije o samoizolaciji ili karantinu na dan izbora pod utvrđenim i kontrolisanim uslovima, uz strogo pridržavanje protivepidemioloskih mjera i preporuka.

Mjere i preporuke, kako se navodi, podrazumijevaju najavu zdravstveno-sanitarnoj inspekciji kada je planiran boravak izvan samoizolacije isključivo za potrebe ostvarivanja biračkog prava, obavezno nošenje maske tokom boravka izvan samoizolacije i strogo pridržavanje ostalih mjera i preporuka sadržanih u Tehničkim preporukama DIK-a (glasanje sa maskom, držanje distance, dezinfekcija ruku i sl.), pridržavanje opštih mjera prevencije infekcije novim koronavirusom i zabrana fizičkih kontakata sa drugim osobama.

"Članovi biračkih odobra i drugi glasači moraju se odnositi prema svakoj osobi kao prema potencijalno zaraznoj te su u skladu sa tim i izrađene epidemiološke preporuke za bezbjedno odvijanje biračkog procesa", navodi se u mišljenju u koje "Vijesti" imaju uvid.

IJZ je proslijedio mišljenje i preporuke Ministarstvu zdravlja o neophodnosti izmjena i dopuna važećih naredbi kako bi se osiguralo ostvarivanje biračkog prava navedenim osobama uz minimiziranje javno-zdravstvenih rizika.

"Napominjemo da Institut za javno zdravlje nema ingerencija kada se radi o obezbjeđivanju mogućnosti ostvarivanja aktivnog biračkog prava niti je na bilo koji način aktivno učestvovao u onemogućavanju ostvarivanja biračkog prava. Naš zadatak je da ukažemo na mogućnosti i preporučimo neophodne aktivnosti kako bi se rizik od širenja virusa tokom izbornog procesa minimizirao. a na ostalim je akterima izbornog procesa, koji se saglasno Ustavu i Zakonu staraju o zakonitom sprovođenju izbora, da obezbijede mogućnost ostvarivanja zajamčenog biračkog prava na nacin propisan zakonom", navode iz IJZ.

Kada se radi o ostalim kategorijama osoba u samoizolaciji (COVID19 pozitivne odnosno oboljele osobe) smatraju da oni biračko pravo treba da ostvare putem glasanja pismom na način predviden i definisan Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Vezano za glasanje osoba koje se nalaze u bolnicama, navode da bi glasanje putem pisma u bolnicama podrazumijevalo prisustvo ogromnog broja članova biračkih odbora (najmanje po četiri sa svakog biračkog mjesta na kojem su registrovani hospitalizovani pacijenti) koji bi na dan glasanja trebali da obiđu sve bolnice i sve pacijente na bolničkom liječenju.

"Primjera radi, omogućavanje glasanja samo za 100 hospitalizovanih pacijenata u KCCG koji iskazu zainteresovanost za glasanje putem pisma (kapacitet oko 800 kreveta) podrazumjevalo bi ulazak i boravak oko 400 osoba iz biračkih odbora u Kliničkom centru na dan održavanja izbora. Ne ulazeći u logističke probleme ovakve organizacije glasanja, mišljenja smo da je, u trenutnim okolnostima (proglašena epidemija zarazne bolesti i zabranjene posjete bolnicama) rizik po izlaganje članova biračkih odbora, rizik po pacijente koji se nalaze u bolnicama i posljedični rizik od širenja infekcije u lokalnoj zajednici ekstremno visok te da se određenim mjerama može umanjiti, ali ne i isključiti", kazali su iz IJZ.

Dodaju da bi te mjere u najmanju ruku podrazumijevale obavezno korišćenje kompletne lične zaštitne opreme najvećeg stepena zaštite tokom boravka u bolnici (skafander, visoko filtraciona maska, vizir, rukavice, adekvatna obuća ili zaštita za nju), superviziju od stručne i obučene osobe prilikom boravka u bolnici i obaveznu dezinfekciju nakon obavljenog glasanja.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori će biti održani 30. avgusta.

Bonus video: