Pogledajte: Krapović u ulozi šerifa, poteže najmoćnije oružje

Nakon događaja u sada već čuvenoj kafani “Naša kuća” i nakon “saobraćajnog kolapsa na raskrsnici” sinoć se na FB i YT profilima članica ove koalicije pojavio novi spot koji je u crnogorski predizborni ambijent unio atmosferu Divljeg Zapada.

57718 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Jedno od glavnih oružja političkih subjekata u kampanji za ove parlamentarne izbore bili su politički spotovi koji šalju jasne poruke biračima, ali sadrže i programska opredjeljenja partija koja se na sebi svojstven način prikazuju u slici i riječi. Sudeći po ocjenama javnosti, broju pregleda ali i opštem utisku Koalicija „Mir je naša nacija“ isporučila je javnosti orginalne spotove koji su ostavili snažan utisak po svojoj orginalnosti, specifičnosti i kvalitetu.

Nakon događaja u sada već čuvenoj kafani “Naša kuća” i nakon “saobraćajnog kolapsa na raskrsnici” sinoć se na FB i YT profilima članica ove koalicije pojavio novi spot koji je u crnogorski predizborni ambijent unio atmosferu Divljeg Zapada.

Kao akter u spotu pojavljuje se Dragan Krapović, bivši predsjednik Opštine Budva, koji je od DPS-a svojevremeno nazivan šerifom.

DPS je Dragana Krapovića svojevremeno nazvao šerifom, uvjeren da ga je time unizio, međutim, spot nas podsjeća na ono što svaki šerif, zapravo, radi, pod uslovom da je pravi – da štiti grad od razbojnika.

Upravo u ovom spotu šerif Krapović poteže u zaštiti grada i naroda najmoćnije i najubitačnije oružje. Ne, to nije kaubojski pištolj, već olovka. Time se šalje svim građanima poruka da je olovka sredstvo kojim se mijenja stvarnost. Olovka koja je u rukama svakog građanina može 30. avgusta uspostaviti red, zajedništo i jednakost.

Nedavno se pojavio i spot ove Koalicije kojim je njihova borba za prava ugroženih bez obzira na to koje su oni nacije, dobila svoj adekvatan izraz u spotu „Branimo svetinje“.

BRANIMO SVETINJE

U tom spotu se, sa svojim prepoznatljivim porukama, auditorijumu obratio lider ove Koalicije, Aleksa Bečić govoreći: „Svoje branimo i u mirnoj šetnji i ispred kordona. Svetinje branimo i kad su moje i kad su tvoje i kad su Štjefanove, i kad su Dženanove i Albinove. Demokratiju branimo od sile. Državu od nepravde i kriminala“.

Na ovaj način, ova koalicija je poslala poruku da su njene svetinje svetinje svih konfesija, ali da su, osim toga, svetinje i demokratija i država, koje se, takođe, neophodno boriti.

„30. avgusta se za MIR borimo olovkom. Glasaj za mir. Mir je naša nacija!“ – poručuje u spotu Bečić.

Kampanja za ovogodišnje Parlamentarne izbore je, za sve buduće izborne procese, bar za stepen više podigla očekivanja kada je riječ o sadržajnosti i kreativnosti kampanje. Za pojavu novih oblika političkog izraza u Crnoj Gori posebno je zaslužna koalicija „Mir je naša nacija“.

Najprije su se pojavili bilbordi koji su zagolicali maštu građana koji su odmah krenuli da nagađaju ko poručuje da je dosta svađa i da nacija ne smije biti prepreka. Uskoro smo saznali. Građanska koalicija „Mir je naša nacija“ otkrila je svoje ime i vizuelni identitet – zagrljenu planetu – što dovoljno govori o tome kakvu Crnu Goru želi da vidi – zagrljenu, pomirenu i zagledanu u bolju i mirniju budućnost.

KAMPANJA KOJA JE PROBUDILA CRNU GORU

Pojavio se Karavan mira, koji se pokazao kao trn u oku DPS-u, o čemu svjedoči organizovano pisanje kazni u bezmalo svakoj opštini: Pljevljima, Beranama, Cetinju... U Pljevlja mu nije dozvoljeno ni da uđe jer je u njima boravio diktator.

I dok je diktator u Pljevljima okretao glavu od radnika, kod lidera koalicije „Mir je naša nacija“ je svako naišao na osmjeh i pruženu ruku. Razlika je očigledna!

Osim prepoznatljivog autobusa „Karavana mira“, kampanju koalicije „Mir je naša nacija“ obilježilo je i „Vozilo mira“. Svako ko je pritisnuo žuti taster dobio je poklon.

Koalicija „Mir je naša nacija“ prošla je kroz Crnu Goru i auto-karavanom sa svijetlećim logoom koalicije. Tako smo, napokon, vidjeli svjetlo na kraju tunela, ustanovili da je žuto-crveno boje i da na njemu piše „Mir je naša nacija“.

Prvi put u Crnoj Gori viđen je ciklo-karavan u svrhu promocije neke političke opcije. Našim ulicama se i na dva točka pronijela ideja mira.

I dok cijela Crna Gora priželjkuje da padne, malo da osvježi, koalicija „Mir je naša nacija“ je, već u predizbornoj kampanji počela sa osježavanjem Crne Gore na svojim performansima „Osvježi se!“

U kutijama ste nalazili poklone, a uz poklon dobijali i program koji će pomiriti i ekonomski i moralno preporoditi Crnu Goru.

Politička kampanja vođena je i na internetu gdje su se pojavili, po ocjenama mnogih, neki od najboljih predizbornih spotova u istoriji višestranačja u Crnoj Gori.

Kao što se vidi, kad koalicija „Mir je naša nacija“ sprovodi politički kampanju, to je pjesma, stoga nije čudno ni to što je ovaj izborni proces obilježila i himna kakva se dosad nije čula u političkom marketingu niti jedne partije. Teško da je iko odolio da bar u nekom trenutku ne zapjevuši: „Ne plaši se sine moj, divan je prkos tvoj…“