Socijaldemokrate Tivat podnijele tužbu: Poništiti Odluku o vodosnabdijevanju golf terena na Luštici

"Naime, odlukom o navodnjavanju budućih golf terena na Luštici, opština Tivat na sebe bespotrebno preuzima značajne obaveze i ogroman finansijski rizik. Teško je u ovom trenutku i reći kolika bi bila izgubljena dobit opštine na period od 20 godina"

2157 pregleda 145 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate
Foto: Socijaldemokrate

Socijaldemokrate Tivta podnijele su danas tužbu Upravnom sudu za poništenje odluka donesenih na sjednici SO Tivat 11. avgusta ove godine, a među kojima je i Odluka koja se odnosi na snabdijevanje vodom budućih golf terena na Luštici, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora (OO) Socijaldemokrata Tivat.

U saopštenju se dodaje da odluke donijete na toj sjednici nijesu dobre sa aspekta interesa opštine, a značajni propusti postoje i sa formalnopravne strane.

"Preciznije, ti formalni propusti su i učinjeni kako bi se prisilno potvrdile odluke koje su štetne po našu opštinu i Socijaldemokrate ne mogu i ne žele da stanu iza toga. Naime, odlukom o navodnjavanju budućih golf terena na Luštici, opština Tivat na sebe bespotrebno preuzima značajne obaveze i ogroman finansijski rizik. Teško je u ovom trenutku i reći kolika bi bila izgubljena dobit opštine na period od 20 godina. Zbog toga smo i htjeli da o tome raspravlja i odlučuje neka nova većina u tivatskom parlamentu, bez apsolutne vlasti ijedne partije, a ne da jedan tako važan dokument stiže kao dopuna dnevnog reda. I nijesu samo te tačke bile sporne na pomenutoj sjednici. Sporna je bila i dodjela Ateljea sinu lokalne funkcionerke, kao i odluka o dodjeli statusa KK Teodu da, bez zasluga, postane opštinski klub", ističe se u saopštenju tiivatskih Socijaldemokrata.

Oni su dodali da je osnov za podnošenje same tužbe je više pravnih propusta, a prije svega grubo kršenje više odredbi Statuta Opštine Tivat i Poslovnika o radu SO Tivat.

"Jedan od bitnih i ključnih propusta koje je predsjednik tivatske skupštine napravio jeste njegova samovoljna odluka da održi sjednicu na kojoj su donijete ove štetne odluke, po grupama uz istovremeno prisustvo svega 17 odbornika u sali, jer samo ih je toliko moglo biti, budući da su sjednici prisustvovali i sekretar Skupstine, predsjednik Opštine i dva potpredsjednika, pri čemu je proizvoljno ocijenio koji će odbornici biti u sali, a koji će biti iza zatvorenih vrata sale bez mogućnosti da vizuelno i zvučno prate tok sjednice. Poslovnik o radu ne poznaje takvo odvajanje odbornika, već isključivo prisustvo svih odbornika u sali. Ovo je samo jedan od niza propusta u samoj organizaciji rada lokalnog parlamenta tog dana", piše u saopštenju OO Socijaldmokrata Tivat.

Ini su poručili i da takođe, shodno Poslovniku, odluke lokalne skupštine donose se većinom prisutnih odbornika.

"Što u ovom slučaju znači da je odluka mogla biti donijeta ako za nju glasa većina od prisutnih odbornika kojih je u trenutku odlučivanja moralo biti 17. No, ukoliko prva grupa odbornika nije većinski izglasala odluku, druga grupa, iza zatvorenih vrata, mogla je pomoći u izglasavanju na način što predsjednik dva puta stavlja na glasanje isti prijedlog, kako bi osigurao usvajanje. S ovih i svih drugih razloga Socijaldemokate Tivta nijesu željele dati legitimitet ovakvom načinu rada sjednice. Kao što smo, u protekle četiri godine, više puta pokazali, mi u Socijaldemokratama se dosljedno zalažemo za ono što su interesi našeg grada i svih Tivćanki i Tivćana. Ovo nije prvi put da dižemo glas protiv odluka koje smatramo štetnim za našu opštinu, sigurno neće biti ni posljednji. U ovom slučaju, te odluke su izglasane mimo svih pravila i propisa, uz grubo kršenje Statuta i Poslovnika o radu SO. Za nas je interes Tivta iznad svakog interesa, ličnog i političkog. Stoga će Socijaldemokrate Crne Gore insistirati na rješavanju ovog, za Tivćane jako važnog pitanja, i nastaviće da zastupaju svoj grad najbolje što mogu", zaključuje se u saopštenju OO Socijaldemokrata Tivat.

Bonus video: