"Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat": Biznis inkubatori bi mogli biti motor razvoja preduzeća

"Biznis inkubator kao ozbiljan razvojni resurs podrazumijeva ustupanje prostora i neophodne opreme za obavljanje djelatnosti osnivaču preduzeća koji ima dobru ideju a nema adekvatno znanje i početni kapital, uz subvenciju plaćanja dažbina, kao i pomoć u edukaciji, usavršavanju, pravno-administrativnim poslovima, pomoć u izradi biznis planova, mentoring, i sve ostalo neophodno za pomoć u formiranju preduzeća i prvo vrijeme poslovanja"

2118 pregleda 1 komentar(a)
Božović, Foto: Lista Goran Božović
Božović, Foto: Lista Goran Božović

Nova lokalna vlast u Tivtu mora povesti više računa o razvoju preduzetništva u Tivtu a otvaranje biznis inkubatora mogao bi biti motor razvoja mikro, malih, pa čak i srednjih preduzeća.

Poručili su to danas iz građanske liste "Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat" (GB) koja učestvuje na lokalnim izborima u tom gradu.

"Biznis inkubator kao ozbiljan razvojni resurs podrazumijeva ustupanje prostora i neophodne opreme za obavljanje djelatnosti osnivaču preduzeća koji ima dobru ideju a nema adekvatno znanje i početni kapital, uz subvenciju plaćanja dažbina, kao i pomoć u edukaciji, usavršavanju, pravno-administrativnim poslovima, pomoć u izradi biznis planova, mentoring, i sve ostalo neophodno za pomoć u formiranju preduzeća i prvo vrijeme poslovanja. Ovaj projekat moguće je realizovati i u saradnji sa opštinama u okruženju, i uz finansijsku pomoć sa državnog i međunarodnog nivoa", saopštili su iz liste GB uz napomenu da će oni, kao dio nove lokalne vlasti u Tivtu pružiti "snažniju institucionalnu i finansijsku podršku proizvodnji u realnom sektoru, prvenstveno u domenu poljoprivrede, dok ti proizvodi mogu lako naći plasman na domaćem tržištu i u turističkoj privredi."

"Unaprijedićemo energetsku efikasnost kroz razne projekte i subvencije, kako bi se razvijala svijest o korisnosti štednje energije, i kako bi obnovljivi izvori energije postali ekonomski konkurentniji konvencionalnim izvorima energije, a sve radi očuvanju životne sredine i održivog razvoja. Brojne investicije koje je aktuelna vlast obećala na izborima 2016. godine, a nije ispunila, uz urnebesnu izjavu nositeljke liste DPS-a Jovanke Laličić "da su neke projekte ostavili da bi imali što raditi i u novom mandatu", su svakako među prioritetnim projektima u narednom četvorogodištu, a to su prije svega izgradnja Servisne zone za Službu zaštite i spašavanja, Komunalno i Vodovod, izgradnja kanalizacione mreže prvenstveno u Donjoj Lastvi pa i u ostalim naseljima đe nedostaje, obnova ljetnje pozornice u Donjoj Lastvi, kao i rad na izgradnji šetališta lungo mare, a prvenstveno rekonstrukcija šetališta u Donjoj Lastvi", saopštio je nosilac liste, Goran Božović.

On ističe da je baš Donja Lastva godinama unazad zapostavljeno naselje, i da se to mora promijeniti.

"Nesposobna vlast nije uspjela ni rekonstruisati postojeće igralište, iako je rok za završetak radova bio dva mjeseca, 21. novembar prošle godine. Radovi su u zastoju, a kraj nije na vidiku, dok SD u izbornom programu obmanjuje građane navodeći da je posao završen", istakao je Božović.

On je istakao da će nova lokalna vlast razmotriti mogućnost izgradnje pješčane plaže na potezu od lučice Kalimanj do gumna na šetalištu Pine.

"Ukoliko je taj poduhvat izvodljiv, realizacjom tog projekta Tivat bi riješio pitanje nedostatka adekvatne pješčane plaže u centralnom dijelu grada, gdje imamo nekoliko hotela visoke kategorije, čime bi dobili na atraktivnosti turističke ponude. Radićemo na projektu izgradnje hotela u vlasništvu Opštine, čime bi Opština imala mnoge benefite, što uštedom sredstava za potrebe kulturnih ustanova i sportskih organizacija, i u domenu organizacije raznih manifestacija koje finansira, što u dijelu komercijalnog poslovanja", naveo je Božović.

Iz liste GB su obećali da će aktualizovati pitanja valorizacije preostalih atraktivnih lokaliteta na teritoriji Tivta kao što su Opatovo, Župa, ostrvo Sv. Marko, a pokrenuće i pitanje vremena i lokacije ponovnog sklapanja-izgradnje objekta "Austrijskog vojnog kupatila", zgrade koja se nalazila u reonu nekadašnjeg "Arsenala", koja je od arhitektonskog i ambijentalnog značaja za kulturno-istorijsko naslijeđe Tivta, a koja je sklonjena prilikom izgradnje projekta Porto Montenegro, uz obavezu da je ponovo sagrade.

"Nastavićemo realizaciju započetih projekata u interesu građana, i obustavićemo one za koje se ustanovi da su štetni. Nakon konsolidacije javnih finansija brojnim rezovima u javnoj administraciji i oporavka od krize izazvane epidemijom koronavirusa, uz intenzivno pronalaženje finansijske podrške na državnom i međunarodnom nivou, biće dovoljno sredstava za predan rad na poboljšanju uslova života u našem gradu", zaključuje se u saopštenju izborne liste GB.

Bonus video: