"MORAMO NAĆI RJEŠENJE"

Mugoša: Najveći problem u Crnoj Gori je što imamo tri ili četiri lanca megamarketa

"Ako vam kažem činjenicu da je budžet RTCG (Radio Televizija Crne Gore) 20 miliona, isti kao za poljoprivredu jasno vam je ko je u fokusu interesovanja ove vlasti"

5857 pregleda 30 reakcija 15 komentar(a)
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Najveći problem u Crnoj Gori je što imamo tri ili četiri lanca megamarketa i ako ne uspijete da plasirate svoj proizvod u te markete vi nemate kome drugo. Mi moramo naći rešenje za taj problem, saopštio je danas Budimir Mugoša, nekadašnji ministar poljoprivrede u Vladi Crne Gore.

On se kako je sopšteno iz Socijaldemokratske partije (SDP) danas ispred te partije obratio na pres konferenciji i govorio o problemima i mogućim rješenjima za unaprjeđenje poljoprivrede u Crnoj Gori.

"Ovih dana u organizovanim debatama povodom parlamentarnih izbora, niko nije našao za shodno da progovorimo o ekonomiji malo dublje, posebno o poljoprivredi, privrednoj grani koja obuhvata od devet do deset odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) u Crnoj Gor. Ako vam kažem činjenicu da je budžet RTCG (Radio Televizija Crne Gore) 20 miliona, isti kao za poljoprivredu jasno vam je ko je u fokusu interesovanja ove vlasti. Mi moramo raditi sve da agro budžet iz nacionalnog budžeta bude najmanje četiri odsto. Imamo javne pozive koji su urađeni po mjeri birokrata, a ne po mjeri poljoprivrednika. Raspisuju se u vrijeme kada poljoprivrednici imaju najviše posla, a birokratija je tolika velika da to oni ne mogu da ispune. Javni pozivi moraju biti prilagođeni poljoprivredniku kada on može da ih ostvari i na način koji njemu najviše odgovara", istakao je Mugoša.

On je dodao da je njihov plan da u naredne četiri godine, u kreiranju agrarne politike, u fokusu bude i šumarstvo.

"Svake godine imamo posječenih 5.000 metara kubnih drveta, a prihodi koje ostvarujemo po tom osnovu su manji od troškova koje imamo za održavanje tih šuma. Imamo pogrešan koncept šumarstva i mi moramo potpuno napustiti koncept koncensionog iskorištavanja šuma. Oni koncesionari koji redovno plaćaju svoje obaveze i dalje će zadržavati svoje ugovore, a oni koji ne ispunjavaju svoje obaveze, sa njima ćemo raskinuti ugovore i krenuti novim putem", naglasio je Mugoša.

On je rekao i da smo svi svjedoci da su rijeke devastirane i da imamo abnormalnu eksploataciju šljunka.

"Svi vidimo bagere, kamione u rječnim koritima, tako da moramo zabraniti eksploataciju šljunka iz svih naših Rijeka dok ne napravimo detaljnu analizu zbog očigledne devastacije. Sa druge strane imamo I more , imamo ribarstvo, a opet imamo činjenicu da izlovljavamo jedan odsto ribe koja prođe pored našeg priobalja. Da li ćemo dati naše lovište na koncesiju ili ćemo naći domaće proizvođače, to je pitanje o kojem ćemo razgovarati", rekao je Mugoša.

Po njegovim riječima, kada se govori o sektoru bezbjednosti hrane, koji je, kako dodaje Mugoša, vrlo značajan za one koji proizvode hranu i oni koji jekonzumiraju, mora ae vršiti kontrolu svih proizvoda da bi proizvodi bili kvalitetni, zdravi , bezbjedni i da građani budu zadovoljni sa onim što konzumiraju. .

Poručio je i da će prve godine nove Vlade, odraditi plan ruralnog razvoja odnosno izgradnju infrastrukture za naredne četiri godine. 

"Tog plana se strogo pridržavati, a ne izgradnje puta do rodnog sela privilegovanih ljudi. Moramo ustanoviti prave prioritete", zaključio je Mugoša.

Preporučujemo za Vas