Vučinović: HRS će dati podršku da se formira resor za demografiju i populacionu politiku

"Ovu inicijativu, pokrenula sam u aktuelnom mandatu, ispred ministarstva kojim rukovodim, u cilju centralizacije i efikasnijeg praćenja populacione politike, kao dijela demografske politike, uopšte"

1594 pregleda 3 komentar(a)
Vučinović, Foto: Hrvatska reformska stranka
Vučinović, Foto: Hrvatska reformska stranka

Hrvatska reformska stranka Crne Gore će dati dodatnu podršku da se u okviru buduće Vlade formira poseban resor koji će se baviti demografijom i populacionom politikom, saopštila je danas Marija Vučinović, predsjednica te stranke.

"Ovu inicijativu, pokrenula sam u aktuelnom mandatu, ispred ministarstva kojim rukovodim, u cilju centralizacije i efikasnijeg praćenja populacione politike, kao dijela demografske politike, uopšte. U tom pravcu predloženi su konkretni strateški ciljevi kao i mjere koje bi uticale na podsticanje razvoja demografske politike, posebno usmjerene na: porast nataliteta, ravnotežu starosne strukture i održavanje prostorne ravnoteže stanovništva, motiviranje mladih za ostanak u Crnoj Gori, mjere podrške roditeljstvu, posebno usmjerene na usklađivanje porodičnog i profesionalnog života žena, uz poštovanje rodne ravnopravnosti, kao i niza mjera kako na lokalnom tako i državnom nivou u cilju ostvarivanja aktivnosti demografskog razvitka i populacione politike", istakla je Vučinović. Ona je dodala da bi novooformirana jedinica, takođe obavljala i aktivnosti u cilju podizanja svijesti i edukacije građana u saradnji sa državnim, lokalnim, međunarodnim i civilnim organizacijama o važnosti demografskih pitanja, a posebno rodne ravnopravnosti.

"Posebno kada je u pitanju učenje o dijeljenju uloga u privatnom i poslovnom životu, smanjenje podjela na muške i ženske poslove, zatim važnosti značaja plaćanja alimentacije, kao i briga o starijoj populaciji. Dakle, cilj je motivisati mlade za ostanak u Crnoj Gori i podržati roditeljstvo", kazala je Vučinović.

Bonus video: